Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Megaúlovok michalovských colníkov: FOTO Zadržali kamión z Ukrajiny, šokujúci nález v kabíne vodiča

Michalovskí colníci odhalili nezákonný dovoz ikon z Ukrajiny. Zobraziť galériu (16)
Michalovskí colníci odhalili nezákonný dovoz ikon z Ukrajiny. (Zdroj: Finančná správa SR)

VYŠNÉ NEMECKÉ – Michalovskí colníci odhalili v lôžkovej časti nákladného automobilu, ktorý cestoval z Ukrajiny na Slovensko, nezákonný dovoz ikon. Tie boli rôznych rozmerov a náboženských motívov. Odborný pracovník vyčíslil ich hodnotu na viac ako 15-tisíc eur.

Colníci na hraničnom priechode Vyšné Nemecké v Sobranskom okrese v rámci bežnej kontrolnej činnosti odhalili nezákonný dovoz sedemnástich ikon z Ukrajiny. Podľa slov regionálnej hovorkyne Colného úradu v Michalovciach Kláry Baloghovej ich uplynulú sobotu prevážal ukrajinský vodič kamiónu, ktorý vstupoval na Slovensko zo svojej vlasti. „K colnej kontrole vodič prihlásil len tovar, ktorý prepravoval v nákladnej časti vozidla a ku ktorému predložil príslušné doklady,“ priblížila hovorkyňa s tým, že colníci skontrolovali kamión aj skenovacím zariadením, pričom kabínu vodiča podrobili aj fyzickej kontrole.

Michalovskí colníci odhalili nezákonný
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Finančná správa SR)

V lôžkovej časti tak objavili sedemnásť ikon rôznych rozmerov a náboženských motívov. Dovoz aj vývoz predmetov kultúrneho dedičstva však podlieha osobitnému režimu, a to nielen na Slovensku. Z dôvodu porušenia colných predpisov colníci ikony zaistili. „Aj prepravu takýchto predmetov musia sprevádzať doklady, vrátane povolení z príslušného ministerstva kultúry,“ doložila Baloghová.

Michalovskí colníci odhalili nezákonný
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Finančná správa SR)

Podľa vyjadrenia odborného pracovníka ide väčšinou o ruské ikony z 18., 19. a zo začiatku 20. storočia. Ich súhrnnú hodnotu predbežne vyčíslil na viac ako 15-tisíc eur. Viac fotiek nájdete v galérii tohto článku.

Podobný prípad sa stal i v minulosti

Hovorkyňa na záver pripomenula, že colníci vo Vyšnom Nemeckom zaistili ikony aj v minulosti, naposledy v roku 2009. „Tieto ikony boli po prepadnutí majetku štátu odovzdané do múzejných zbierok, niektoré boli vrátené ich majiteľom,“ uzavrela.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Jej úlohou je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu.

Viac o téme: ObrazyFalzifikátyPodvodColnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu