Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Medzinárodne hľadaný autičkár prichytený pri čine: VIDEO Polícia musela použiť varovný výstrel

O vozidlo napokon majiteľka neprišla. Zobraziť galériu (5)
O vozidlo napokon majiteľka neprišla. (Zdroj: Facebook/HAKA-Hľadá sa auto krádeže automobilov)

BRATISLAVA – Litovčan skončil v cele policajného zaistenia. Polícia mu totiž klepla po prstoch počas krádeže auta. Udalosť sa stala v pondelok večer, počas akcie musela hliadka použiť varovný výstrel. Napokon sa ukázalo, že nešlo o malú rybu. Za volantom sedel muž z Litvy, na ktorého vydali Európsky zatýkací rozkaz.

V Bratislavskom kraji sa za posledné obdobie zvýšil počet krádeží vozidiel Toyota typu SUV. Policajti prijali opatrenia, aby odhalili páchateľov. Hliadkové služby, operatívna činnosť, ale aj akcie zamerané práve na krádež tohto typu áut. Zdá sa, že ich činnosť priniesla svoje ovocie.

Policajti zadržali muža z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: KR PZ BA)

Policajné akcie

"Od septembra organizuje kriminálna polícia na základe aktuálnych operatívnych informácií v súčinnosti s poriadkovými útvarmi aj dopravnou políciou policajné akcie, ktoré sú zamerané na kontrolu vozidiel typu Toyota a ich osádku," informovala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. 

Práve takáto akcia sa konala aj v pondelok. A polícii sa podaril "poriadny úlovok." Krátko pred 02. hodinou v noci spozorovali na Lamačskej ceste vozidlo Toyota RAV 4, ktoré malo v nočných hodinách iba denné svietenie. Vodiča preto chcela hliadka zastaviť a podrobiť ho kontrole. Na ich výzvy však nereagoval. 

Kradnuté vozidlo

"Na Mokrohájskej ulici z idúceho vozidla vystúpil a s podozrivým predmetom v ruke sa dal na útek," opísala akciu policajná hovorkyňa. Keďže vzniklo podozrenie, že muž je ozbrojený, policajti použili varovný výstrel vo vzduchu. "Jeden z policajtov zároveň pohotovo stočil volant na stále idúcej Toyote a zatiahol ručnú brzdu," uviedla Mihalíková s tým, že vďaka tomu auto nepoškodilo iné zaparkované vozidlá. 

O vozidlo napokon majiteľka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/HAKA-Hľadá sa auto krádeže automobilov)

Po pár metroch muža zadržali. Skončil na policajnom oddelení. Ukázalo sa, že pochádza z Litvy a bol na neho vydaný Európsky zatýkací rozkaz. "Na základe zabezpečenej dôkaznej situácie bol 30-ročný Litovčan obvinený zo zločinu krádeže a umiestnený do cely policajného zaistenia," doplnila Mihalíková. V prípade preukázania viny si za mrežami posedí tri až desať rokov.

Miznú vo veľkom

O úspechu polície informovala na svojej stránke na sociálnej sieti aj HAKA, iniciatíva, ktorá sa zaoberá hľadaním kradnutých automobilov. Štefan Farkaš, ktorý projekt spustil, potvrdil, že vozidlá značky Toyota, typu SUV, v poslednej dobe miznú vo veľkom.

Krátko po tom, ako sa uskutočnila spomínaná policajná akcia, bol preto na mieste aj on. "Informácia o tom, že sa niečo deje, prišla náhodne od jedného z našich členov," uviedol. Skupina má na sociálnej sieti až cez 200-tisíc užívateľov, od 8. mája sa im podarilo vypátrať 60 áut.

Systém v súčasnosti funguje aj ako aplikácia, spolupracuje s políciou aj s ministerstvami vnútra v ôsmich krajinách. Na tomto prípade však podľa Farkaša zásluhu nemali. "Myslím, že policajti odviedli brutálne dobrú prácu," ocenil akciu v príspevku.

Útek zo Slovenska

Ako Farkaš priblížil, GPS auta malo byť podľa jedného zo zdrojov nastavené do poľského mesta Bialystok, ktoré sa nachádza neďaleko Litvy. Podľa jeho zdrojov sa mal krádeže zúčastniť ešte jeden muž, ktorý bol na "sprievodnom" vozidle s litovskou značkou. Ten však údajne unikol. Informácie ale nie je potvrdená.

Poďakovanie od majiteľov auta.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/HAKA)

Na správu reagovala aj majiteľka vozidla, ktorá v komentároch vyjadrila nesmiernu vďaku. "Neskutočne sa chcem poďakovať polícii a aj členom skupiny HAKA za pohotovú reakciu. Auto patrí mojej nevlastnej mamine. Keď mi dnes ráno hovorila, že jej ukradli auto, skoro ma prekotilo," napísal aj jej nevlastný syn.

Nešlo o jediný pokus

Na sociálnej sieti ale koloval aj príspevok o ďalšom pokuse o krádež, ku ktorému malo dôjsť v bratislavskej Dúbravke. Taktiež pri tom išlo o vozidlo Toyota. 

Majiteľ tohto auta mal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/HAKA-Hľadá sa auto krádeže automobilov)

"Páchateľ sa samozrejme snažil urobiť čo najmenšiu škodu na aute, aby to neprekážalo pri preprave. Z auta neboli odcudzené žiadne veci, všetko bolo neporušené, takže im zjavne nešlo o osobné veci, ale o samotný automobil značky Toyota CHR," znelo v príspevku.

Autičkári z Litvy pritom na Slovensku nebudú čeliť spravodlivosti po prvýkrát. Ešte v marci tohto roka informoval portál kosicednes.sk o súdnom pojednávaní, na ktorom sa rozhodovalo o väzbe štyroch Litovčanov.

Obvinení boli z prečinu krádeže. Z parkoviska mal jeden z nich ukradnúť vozidlo BMW X5. Nasledovala policajná naháňačka. Napokon dolapili aj jeho komplicov, ktorí sa nachádzali v inom aute.

Viac o téme: Krádež autaPolícia BratislavaLitovčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu