Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hororové chvíle na VIDEU: Zmätený Slovák sa ocitol sám v lese, po okolí sa potulovali medvede

Muž zablúdil v lese a nevedel nájsť cestu. Zobraziť galériu (4)
Muž zablúdil v lese a nevedel nájsť cestu. (Zdroj: Reprofoto/ Facebook:Polícia SR)

VEĽKÁ FATRA - Náročný terén, tma všade naokolo, potulujúce sa medvede aj zranenie. Muž (43), ktorý sa v piatok neskoro večer stratil v lese, mal neuveriteľné šťastie. Jeho zmätené blúdenie totiž zachytila online kamera, a najmä pohotoví občania, ktorí skutočnosť nahlásili polícii. Martinský kriminalista a záchranári preto začali okamžite konať.

Muž (43) z Turian sa v piatok skoro ráno vydal na hrebeň Veľkej Fatry. Šiel úplne sám. Navyše bez riadneho vybavenia na turistiku či osvetlenia. Po tom, ako sa zotmelo, zablúdil a nevedel nájsť cestu. Telefonicky preto kontaktoval kamaráta. "Zároveň sa so žiadosťou o pomoc obrátila na políciu aj matka nezvestného, ktorý sa mal do zotmenia dostaviť domov, čo neurobil," informovala na sociálnej sieti Horská záchranná služba. Nekonečné hodiny čakania rodinu ubíjali. 

Pomoc však napokon prišla z nečakanej strany. Polícia opísala, že martinského kriminalistu kontaktovala verejnosť, ktorá si zúfalého muža všimla na online kamere. Pohyboval sa v katastri obce Nolčovo, v časti Príslopy.

Podcenil situáciu?

Ako uviedli záchranári, muž napriek chladnej noci nedisponoval dostatočným vybavením. Bol slabo oblečený, okrem telefónu nemal pri sebe žiadne iné svetlo. "Podľa záznamu na kamerách sa muž správal dezorientovane, bez osvetlenia a riadneho vybavenia na turistiku," uviedla polícia.

Do terénu preto ihneď vyrazili štyria horskí záchranári sprevádzaní ochranárom prírody Národného parku Veľká Fatra. Pri pátraní im pomáhal aj služobný pes. "Podozrenie, že muž si mohol v členitom skalnom teréne spôsobiť zranenie, sa napokon potvrdilo. Bol nájdený v miestach neďaleko kamery, ktorá ho nasnímala," objasnila záchranná služba. Nešťastník pravdepodobne prepadol cez približne 15-metrov vysoký skalný prah.

Muž (43) mal šťastie.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

Šťastena však skutočne stála na jeho strane. S viacerými tržnými ranami na tele a poraneniami kolenného a lakťového kĺbu, napokon samostatne za pomoci záchranárov HZS zostúpil na neďalekú zvážnicu, kde na neho už čakalo terénne vozidlo. Transportovali ho do obce Nolčovo, neskôr skončil v rukách posádky RZP z Martina.

Ako skonštatovala HZS, online kamera a rýchle nasadenie záchranárov, v tomto prípade zohrali skutočne dôležitú úlohu. "Ak by sa pátracia akcia predĺžila, muž by bez potrebného výstroja a zranený chladnú noc nemusel prežiť," dodali zástupcovia HZS v príspevku na Facebooku. Mužovi, ktorý sa ocitol v bezradnej situácii, mala totiž telesná teplota klesnúť len na 34 stupňov. 

Záchranná akcia

V oblasti, kde sa muž zatúlal, sa pohybuje množstvo medveďov. Verejnosť v komentároch na sociálnej sieti uviedla, že len pár minút predtým, ako sa objavil na kamere, sa tam potuloval aj medveď. Niektorí dokonca uviedli, že nemalo ísť len o jedno zviera.

Nadšenci život v lese sledujú prostredníctvom online kamery.
Zobraziť galériu (4)
Nadšenci život v lese sledujú prostredníctvom online kamery.  (Zdroj: Facebook/Kukaj.sk - K.L.)

Muž z Turian teda za svoj život vďačí záchranárom, no taktiež verejnosti, ktorá si ho na záznamoch všimla. A sám si to uvedomuje. Prostredníctvom brata k nim smeroval dokonca obrovské poďakovanie.

Projekt kukaj.sk priniesli Správa Národného parku Veľká Fatra v spolupráci s internetovou spoločnosťou. Prináša pohľad do interiéru starého bukovo - jedľového lesa, ktorý sa nachádza na hrebeni Veľkej Fatry. Kamera pravidelne zachytáva život medveďa hnedého, diviaka lesného, jazveca či líšky. 

"Účelom tohto projektu je poskytnúť návštevníkom možnosť sledovať zvieratá v ich prirodzenom prostredí z pohodlia domova, keďže nie každý má časové, zdravotné či už iné možnosti tráviť v lese dostatok času na to, aby uvidel divé zvieratá v ich prirodzenom prostredí," uvádza sa na stránke. Kamera sníma aj zvuk. Tentokrát dokonca prispela k záchrane ľudského života.

Viac o téme: LesMužPátraniePolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu