Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kuriózny zásah záchranárov v Poľsku: Z hory zniesli sedem ľudí v spodnej bielizni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

SZKLARSKA POREMBA - Členovia poľskej horskej služby zachránili na Snežke sedem ľudí, ktorí sa najvyššiu horu Krkonôš rozhodli zdolať len v spodnej bielizni. Išlo o takzvaných icemanov, ktorí sa snažia odolávať extrémnemu chladu, informovala vo štvrtok na svojej internetovej stránke poľská televízia Polsat News.

Hororové chvíle na VIDEU: Zmätený Slovák sa ocitol sám v lese, po okolí sa potulovali medvede

"Nie je ťažké si predstaviť, ako málo chýbalo k tragédii," povedal náčelník poľskej horskej služby v Krkonošiach Slawomir Czubak.

Samozvaní otužilci sa vydali na Snežku v spodnej bielizni s batohmi na chrbte. Do nich si však nedali oblečenie. Keď k nim dorazili záchranári, trpeli už takmer hypotermiou. "Museli sme ich zniesť na chrbte," uviedol Czubak.

Vzorom icemanov je 59-ročný Holanďan Wim Hof, prezývaný The Iceman (Ľadový muž). Tvrdí, že vyvinul techniku, vďaka ktorej jeho telo dokáže prežiť aj v extrémnom chlade. Je držiteľom radu svetových rekordov, ponorený v ľade vydrží dlhšie ako hodinu a 50 minút. Oblečený len do šortiek zabehol maratón, ktorý sa konal vo Fínsku za polárnym kruhom. Teplota sa pohybovala okolo 20 stupňov pod bodom mrazu.

Poľská horská služba vyzýva turistov, aby pri výpravách do hôr používali zdravý rozum. Ďalšia skupina takzvaných icemanov sa podľa Polsat News chystá dobyť vrchol Snežky v sobotu. Tentoraz chcú pokoriť poľský rekord a vyberať pri tom peniaze na charitatívne účely.

Viac o téme: TuristiHorská službaSpodná bielizeňPoľskoSnežka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu