Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jazda smrti na severe Slovenska: FOTO Juraj (†24) spadol z motorky, nasledoval tvrdý náraz

Mladý motocyklista s najväčšou pravdepodobnosťou neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam. Zobraziť galériu (8)
Mladý motocyklista s najväčšou pravdepodobnosťou neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam. (Zdroj: Facebook/J.M., KR PZ Žilina)

BOBROVČEK - Jazda na silnom stroji skončila tragicky. Juraj M. (†24) podľa polície s najväčšou pravdepodobnosťou neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, ale ani okolnostiam. Domov sa už nevrátil, po náraze do stromu bol na mieste mŕtvy. Tragédia sa odohrala 1. októbra popoludní v obci Bobrovček v okrese Liptovský Mikuláš.

Ako opísala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová, mladík s najväčšou pravdepodobnosťou neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, vlastnostiam motocykla, stavu a povahe vozovky. Pod nehodu sa podľa polície mohla podpísať aj zlá technika jazdy.

Mladík sa na sociálnej sieti pochválil aj fotografiami motoriek. Jeho vášeň sa mu stala osudnou.
Zobraziť galériu (8)
Mladík sa na sociálnej sieti pochválil aj fotografiami motoriek. Jeho vášeň sa mu stala osudnou.  (Zdroj: Facebook/J.M.)

Juraj podľa doterajšieho vyšetrovania spadol na cestu, vymrštilo ho a po vozovke sa šúchal niekoľko metrov. Zastavil ho až tvrdý náraz do stromu. „Motocyklista utrpel fatálne poranenia. Napriek maximálnej snahe záchranárov, ktorí sa ho pokúšali oživiť, musel lekár konštatovať smrť," priblížila hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. Polícia už vo veci začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. Presnejšie okolnosti nehody sú stále predmetom vyšetrovania.

Martin (†40) sadol s dcérou (13) na motorku: Rýchla jazda cez horský priechod ho stála život

Hazard so životom

Polícia apeluje na motocyklistov, aby nepodceňovali silu svojich motoriek a prispôsobili rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, pristupovali k jazde zodpovedne a sledovali dianie okolo seba.

Upozorňujú, že najčastejšou príčinou dopravných nehôd je prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti. "Veľkú úlohu pri  nehodách zohráva aj výstroj motorkára. Ovplyvňuje tenkú hranicu medzi smrteľnými následkami a ťažkým zranením," upozornila J. Balogová s tým, že pri zrážke s autom či inou pevnou prekážkou len málokedy vyjdú bez vážnejšieho poranenia a zničenia motocykla. Dôležité je preto jazdiť na motocykli oblečený v bezpečnostnom odeve a v riadne upevnenej ochrannej prilbe.

Bez značiek sa preháňal na motorke: 17-ročný chlapec bez vodičáku vážne zranil spolujazdca

Ďalším faktorom pôsobiacim na nehodovosť motocyklistov je podľa polície stav vozovky. Ako vyzdvihla hovorkyňa, motocykel je podstatne citlivejší na povrch komunikácie, ale aj spôsob vedenia. Akákoľvek prekvapivá odlišnosť, napríklad nepredvídateľne prudšia zákruta, prekážka za neprehľadným úsekom cesty, či štrk na ceste, má vysoký vplyv na schopnosť vodiča predvídať a prispôsobovať svoju jazdu. 

Nie vždy je na vine motorkár

"Rovnako evidujeme aj dopravné nehody, ktoré motocyklisti nezavinili, no napriek tomu mali tragické následky," pripomenula J. Balogová. 

Osudná jazda: Marián sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/KR PZ Nitra)

Jedným z posledných tragických príkladov je aj jazda Maroša (†38), ktorý dal posledné zbohom kamarátovi, taktiež motorkárovi, no vtedy ešte netušil, že aj jeho život vyhasne na ceste. K dopravnej nehode došlo medzi mestom Vráble a obcou Veľký Lapáš ešte začiatkom septembra. 

„Vodička (76) osobného motorového vozidla Škoda Fábia z Levíc sa pri predchádzaní iných vozidiel v protismere zrazila s 38-ročným motocyklistom z Nitry. Vodička bola prevezená do nemocnice. Alkohol jej v dychu zistený nebol,“ informovala vtedy nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Viac sa dočítate TU.

Viac o téme: NehodaSmrťMotorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu