Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovák Anton rozbil mužovi v Česku hlavu motykou: Po údere mu povedal, nech skape

Slovák Anton mal použiť motyku ako zbraň. Voči obvineniam sa však bráni. Zobraziť galériu (2)
Slovák Anton mal použiť motyku ako zbraň. Voči obvineniam sa však bráni. (Zdroj: archív/ reprofoto:novinky.cz)

PRAHA – Brutálny čin u našich západných susedov má na svedomí Anton (56), pôvodom zo Slovenska. Motykou mal rozbiť hlavu o generáciu mladšiemu mužovi, ktorý si so svojím známym postavil stan na pozemku v záhradkárskej kolónii v pražskom Hlouběníne. Na súde sa však bránil, že muž si zranenie spôsobil sám, naznačil tiež, že ho mohol udrieť aj niekto iný. Jeho príbeh však senát nepresvedčil.

„Súd nemá pochybnosť o tom, že to bol obžalovaný, kto vzal do ruky motyku, napriahol sa a udrel poškodeného,“ uviedla jasne predsedníčka senátu Monika Křikavová. „Jednalo sa o náhly, zákerný výpad voči nič netušiacemu poškodenému, ktorý utrpel vážne následky,“ dodala. Informoval o tom český portál novinky.cz.

Drogový díler?

Anton Gál ale tvrdí opak. Muž, ktorý prišiel o časť lebky, si mal spolu s ďalším mužom postaviť stan na pozemku v záhradkárskej kolónii v pražskom Hlouběníne. „On je drogový díler, ľudia za ním chodili cez moju záhradku. Pokojne aj dvadsať za noc. V tom bol ten problém. Chalupu som si kúpil, aby som si odpočinul. Nemôžem chodiť, tak chcem mať pokoj,“ tvrdil na súde Gál. S mužmi sa vraj pokúšal dohovoriť, volal aj na políciu. No nič nepomáhalo.

Tvrdí, že on neútočil

V novembri 2017 Antonovi mali prasknúť nervy. Mužom povedal, aby odišli. Mala nasledovať hádka. Podľa spisu potom Slovák vzal do rúk motyku a jedného z dvojice udrel vo chvíli, keď bol zohnutý pri stane.

Slovák Anton Gál na súdnom pojednávaní.
Zobraziť galériu (2)
Slovák Anton Gál na súdnom pojednávaní.  (Zdroj: reprofoto: novinky.cz)

Obvinenia ale Anton odmieta. Bráni sa, že útočili na neho. Muž mal podľa neho spadnúť hlavou na kameň, naznačil tiež, že ho mohol udrieť aj niekto iný. Znalci ale potvrdili, že vzhľadom k miestu poranenia a tiež povahe rany niet pochýb o tom, že muža udreli motykou. Dodnes mu pritom chýba časť lebečnej kosti, pretože ani takmer po roku od udalosti nebolo možné vykonať ďalšie lekárske zákroky.

Známy napadnutého muža počas výpovede navyše vyhlásil, že videl, ako sa Gál napriahol motykou a rana smerovala na hlavu. Kam ale dopadla, už nevidel. Po údere mal však Slovák podľa jeho slov prehlásiť, „nech skape.“ Jeho život ale zachránili lekári.

Rojko a rozprávkar

Susedia, ktorí v osudný deň privolali pomoc, pred senátom uviedli, že Anton Gál je veľký rojko a rozprávkar. V súčasnosti mu súd vymeral trest desať rokov za pokus o vraždu. Päť rokov po odpykaní trestu nebude môcť vkročiť do Prahy. Verdikt ale zatiaľ nie je právoplatný, keďže Slovák sa voči nemu odvolal.

Viac o téme: Pokus o vražduSúd Slovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu