Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Pri Brezne horí les: Hasiči majú problémy, nasadili aj armádu

Hasiči zasahujú pri rozsiahlom požiari lesa v Polomke. Zobraziť galériu (2)
Hasiči zasahujú pri rozsiahlom požiari lesa v Polomke. (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

POLOMKA - Príroda opäť trpí. Desiatky hasičov zasahuje pri rozsiahlom požiari lesa v katastri obce Polomka v okrese Brezno. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, požiar sa rozšíril po jedenástej hodine. Ani po štyroch hodinách však požiarnici nie sú úspešní. Naopak, musia nasadiť pomoc zo vzduchu. Do akcie teda nastupuje armádna posila.

"Pri udalosti zasahujú hasiči z Modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Stred, príslušníci z hasičských staníc v Pohorelej, Brezne, Závadke nad Hronom a vrtuľník Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR," uviedla spočiatku hovorkyňa Zuzana Farkasová. Hasenie požiaru ale komplikuje silný vietor a ťažko prístupný terén.

Keďže za pomoci pozemnej techniky boli hasiči bezmocní, na miesto aktuálne smerujú dva vrtuľníky. "Budeme pokračovať v hasení aj s leteckou technikou, momentálne zasahujú dobrovoľní aj profesionálni hasiči z okolitých miest, Brezna, Banskej Bystrice aj Zvolena," informoval Erik Piater z HaZZ Banská Bystrica krátko po pol štvrtej.

Danka Capáková z Ministerstva obrany SR dodala, že na základe požiadavky hasičského a záchranného zboru vyčlenili na hasenie vrtuľník Mi-17 s bambi vakom. Pomáhajú príslušníci Ozbrojených síl SR z Vrtuľníkového krídla Prešov. "Ozbrojené sily SR sú pripravené na nasadenie v rámci domáceho krízového manažmentu v prospech občanov Slovenskej republiky nepretržite," priblížila.

Plocha, ktorú zasiahli plamene podľa slov Erika Piatera rastie a presahuje už jeden hektár. Napriek tomu, že v priestore požiaru sa nenachádzajú žiadne objekty, oheň sa vyskytol už aj na území Národného parku Nízke Tatry. 

Hasičom sa požiar nedarí dostať pod kontrolu, fúka vietor

Požiar lesa pri obci Polomka v okrese Brezno sa hasičom stále nedarí dostať pod kontrolu. Ich nepriateľom je silný vietor a ťažko dostupný terén. Ak pred pár hodinami horel les o rozlohe zhruba jedného hektára, oheň sa rozšíril a teraz zasahuje asi desať hektárov mladého lesa. Ako krátko pred 20.00 h uviedol Roman Borčin z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici, pomáhajú im dva vrtuľníky, jeden ministerstva vnútra a druhý obrany.

Viac o téme: LesPožiarHasiči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu