Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Vyšetrovanie vraždy milionára z 90. rokov ukončené: Obžalovali pravú ruku bossa Černáka

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Jozef Habočík)

BANSKÁ BYSTRICA - Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová informovala o tom, že prokurátor podal obžalobu na Mikuláša Černáka a Jána Kána v prípade vraždy poľského milionára Gregora Szymaneka spred 20 rokov.

Mikuláš Černák je momentálne vo väzení, v ktorom si odpykáva doživotný trest za viacero vrážd. K tomu mu pribudla ďalšia obžaloba. 

„Prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky podal dnes t. j. 11. 9. 2018 na Okresný súd Banská Bystrica obžalobu na obvineného M. Č. pre trestný čin brania rukojemníka a trestný čin vraždy formou spolupáchateľstva," informovala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry. 

Ján Kán
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

Prokurátor spolus ním obžaloval aj Jána Kána pre trestný čin vraždy formou spolupáchateľstva. Kán, ktorý je považovaný za pravú ruku Černáka, sa tak po dlhých rokoch postaví pred súd. 

Černák je stíhaný za skutok spočívajúci v tom, že v auguste a v septembri 1997 na objednávku občanov Poľskej republiky nariadil prevzatie poškodeného Gregora Szymaneka a jeho držanie na území Slovenskej republiky za účelom získania peňažných prostriedkov za výkupné. Černák s Kánom po prezradení lokality, v ktorej bol zadržiavaný poškodený, sa dohodli na jeho usmrtení, čo aj zrealizovali a poškodeného v septembri 1997 na chate v horskej oblasti Slovenskej republiky usmrtili tak, že obvinený Černák mu jedenkrát vystrelil z pištole do úst a Kán mu strelil jedenkrát z tej istej pištole do oblasti hrudníka.

Podmienečné prepustenie

Černák bol v roku 1997 do roku 2006 vo výkone trestu vo výške osem a pol roka za vydieranie. Od roku 2007 už bol odsúdený na doživotie. V zmysle Trestného zákona môže byť osoba odsúdená na doživotie podmienečne prepustená najskôr po 25 rokoch výkonu tohto trestu. To môže Mikuláš Černák urobiť v roku 2023. Jeho žiadosť však musí schváliť príslušný súd.

Viac o téme: ObžalobaMikuláš ČernákJán Kán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu