Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Letecké nešťastie v Plzni má štyri obete: Vrtuľník smrti pilotoval zazobaný kamoš vraha Kajínka

Nehoda vrtuľníka v Plzni zasiahla aj Jiřího Kajínka Zobraziť galériu (6)
Nehoda vrtuľníka v Plzni zasiahla aj Jiřího Kajínka (Zdroj: profimedia.sk, Instagram)

PLZEŇ - Stredajšia tragédia v českej Plzni si vyžiadala životy štyroch ľudí. Podľa neoficiálnych informácií mal stroj smrti pilotovať bohatý podnikateľ Bohumil D. (†32), ktorý sa u našich západných susedov preslávil kontroverznými kúskami, ale tiež kamarátstvom so snáď najznámejším českým väzňom Jiřím Kajínkom (57). Práve zosnulý priateľ mu pred časom doprial aj prvý let helikoptérou.

Chaotické manévre v nízkej výške. Tak podľa českých médií zachytil svedok na video pád vrtuľníka v Plzni, pri ktorom napriek rýchlej pomoci záchranárov vyhasli životy štyroch ľudí. Očití svedkovia opísali, že stroj sa potom zastavil nad výrobnou halou a o niekoľko sekúnd nastal tvrdý pád na strechu budovy. Na palube vrtuľníka sedeli traja cudzinci, podľa doterajších informácií z Thajska. Dvaja muži vo veku 57 a 45 rokov a 46-ročná žena. Zahynúť mal však aj známy český podnikateľ Bohumil, majiteľ plzenskej firmy Workpress Aviation. Práve dôverný kamarát omilosteného českého väzňa Jiřího Kajínka mal stroj smrti pilotovať.

Jiří Kajínek
Zobraziť galériu (6)
Jiří Kajínek  (Zdroj: profimedia.sk)

„Teraz som sa to dozvedel. Je to veľmi smutné, je mi to veľmi ľúto. Vôbec ale neviem, čo sa stalo,“ povedal Kajínek pre portál blesk.cz. „Poznal som ho ako strašne schopného človeka. Bol to veľký optimista, veľmi príjemný človek. Bol veľmi veľkorysý a pracovitý, a vedel si užívať život. Naozaj schopný človek,“ rozrozprával sa o kamarátovi, s ktorým prežil svoj prvý let helikoptérou po tom, ako opustil kriminál. „Bol som z toho letu veľmi nadšený,“ povedal v tom čase pre Blesk. Dvojica spoločne lietala aj na strelnicu. "Nemám zbrojný preukaz, ale keď ho má kamarát, tak si môžem pod jeho dohľadom zastrieľať na strelnici. Takže už som to niekoľkokrát využil," popísal pre spomínaný český portál Kajínek v máji.

Kontroverzná osoba

Bohumil bol u našich západných susedov známy aj pre svoje extravagantné správanie. Terčom českých médií sa stal napríklad po tom, ako sa v roku 2015 na svoje narodeniny prehnal Karlovým mostom v ružovej limuzíne. Bujaré oslavy vtedy podnikol s partiou zbohatlíckych kamarátov. Keďže ide o historickú pamiatku, „grandiózny“ kúsok sa nepozdával polícii, ktorá ihneď zasiahla. Bohumila síce za volantom nenašli, už po pár minútach však za ním dorazil jeho právnik. Incident napokon skončil kvalifikovaný ako priestupok.

Podnikateľ spôsobil v roku 2015 rozruch na Karlovom moste.
Zobraziť galériu (6)
Podnikateľ spôsobil v roku 2015 rozruch na Karlovom moste.  (Zdroj: tydenikpolicie.cz/ Facebook)

Prípravy na vyzdvihnutie vraku

Vrtuľník typu Robinson R44 spadol na budovu zinkovne v stredu po 17. hodine. Výrobná hala sa nachádza v priemyselnej zóne Borské polia. Deň po tragédii sa hasiči od rána pripravovali na vyzdvihnutie vraku stroja, ktorý zostal čiastočne zachytený o konštrukciu strechy, a čiastočne sa prepadol do vnútra. Zadná časť sa pritom oprela o zem v hale, ktorá má výšku približne päť metrov. Hovorca hasičov Peter Poncar uviedol, že vrak sa pokúsia vyprostiť a vyviesť. „Pripravujeme najskôr paženie na zaistenie stability budovy. Potom budeme odrezávať trámy v konštrukcii strechy, aby bolo možné vrak vyzdvihnúť a nedošlo k jeho poškodeniu, aby ho mohli ďalej skúmať odborníci na zisťovanie príčin leteckých nehôd,“ popísal postup Poncar.

Pád vrtuľníka v Plzni
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

Hasičom sa vrak podarilo vyprostiť už okolo obeda. Najprv ho odstránili z koštrukcie strechy, potom sa naň na podlahe haly pozreli vyšetrovatelia polície a Ústavu pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd. Neskôr hasiči vrak vytiahli z budovy a vysokozdvižným vozíkom naložili na nákladné auto. Trosky ešte odborne preskúmajú v hangári ústavu.

Príčina nehody zatiaľ nie je známa, je predmetom vyšetrovania polície. „Kriminalisti spolu s pracovníkmi Ústavu pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd zisťujú dnes okolnosti, sú na mieste, vykonávajú sa výsluchy svedkov, vyhodnocujú zaistené stopy. Sú nariadené znalecké posudky a súdne pitvy,“ priblížila krajská policajná hovorkyňa Martina Korandová.

Viac o téme: NehodaVrtuľník Kajínek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu