Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rok 2018 v znamení leteckých nešťastí: FOTO Päť najväčších tragédií, stovky mŕtvych

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Reuters/Youtube CBS evening news)

BRATISLAVA – Letecké nešťastia a havárie sa nevyhýbali ľuďom ani tento rok. Hoci platí, že letecká doprava je najbezpečnejšia, ľudia umierajú aj v troskách lietadiel na všetkých kontinentoch. Prinášame 5 najtragickejších leteckých havárií za rok 2018.

Tento rok uplynulo 115 rokov od prvého letu motorového lietadla. Za ten čas sa lietanie rozšírilo do celého sveta. Lietadlo má rôzne využitie, od účinnej zbrane po transport tovaru a ľudí. Civilná letecká doprava existuje takmer sto rokov. Za ten čas sa zrýchlila, svet sa vplyvom leteckej dopravy zmenšil. Žiaľ, každý spôsob prepravy prináša aj nehody a letecká doprava nie je výnimka. Letecké katastrofy neobišli ľudstvo ani v roku 2018.

Alžírsko 257 obetí

Najhoršia letecká katastrofa v tomto roku sa stala 11. apríla v Alžírsku, neďaleko mesta Boufarik, 30 km od hlavného mesta Alžír. Lietadlo ruskej výroby Iľjušin-76 prevážalo vojakov a ich rodiny, keď sa zrútilo krátko po štarte. Lietadlo ani neopustilo areál vojenskej základne, odkiaľ štartovalo. Zahynulo všetkých 257 ľudí, vrátane posádky. Príčina havárie nie je známa, svedkovia tvrdia, že lietadlo po štarte stratilo výšku a po dopade na zem začalo horieť.

Rok 2018 v znamení
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube/Guardian News)

Indonézia 189 obetí

V Indonézii sa zrútilo lietadlo do mora 29. októbra. Lietadlo leteckej spoločnosti Lion Air sa stratilo z radarov 13 minút po štarte z letiska v Jakarte. Boeing-737 smeroval z Jakarty do mesta Pangkal Pinang na indonézskom ostrove Bangka. Zdá sa, že piloti stratili kontrolu kvôli technickej poruche. Pri havárii zomrelo všetkých 189 ľudí na palube.

Rok 2018 v znamení
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reuters)

Kuba 112 obetí

Ďalší Boeing-737 sa zrútil na Kube 18. mája. Lietadlo spadlo krátko po štarte z letiska v Havane. Po dopade začalo lietadlo horieť. Záchranári vytiahli z trosiek troch živých ľudí, ale prežila nakoniec iba jedna mladá žena. Celkový počet obetí katastrofy bol 112 ľudí. Lietadlo našťastie spadlo mimo obývanú oblasť. Príčina havárie bola pravdepodobne technická porucha, nakoľko bolo pekné počasie

Rok 2018 v znamení
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube/CBS Evening News)

Rusko 71 obetí

11. februára havarovalo dopravné lietadlo Antonov-148 regionálnej leteckej spoločnosti Saratov Airlines. Lietadlo sa zrútilo krátko po štarte z moskovského letiska Domodedovo, smerovalo do mesta Orsk. Lietadlo sa zrútilo na zasneženú pláň a začalo horieť. Príčiny nie sú jasné, ale pravdepodobne tragédiu spôsobili technické problémy v kombinácii s hustým snežením. Samotné aerolínie mali problémy s nedodržiavaním bezpečnostných predpisov. Pri nehode zahynulo 71 ľudí.

Rok 2018 v znamení
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reuters)

Irán 66 obetí

Ďalšie lietadlo sa zrútilo 18. februára v Iráne. Lietadlo ATR-72 iránskej leteckej spoločnosti Aseman smerovalo z Teheránu do juhoiránskeho mesta Yasuj. Zrútilo sa v kopcoch na úbočí hory Dena kvôli technickej poruche asi hodinu po štarte. Kvôli zlému počasiu mali záchranári problémy dostať sa na miesto tragédie. Pri nehode zomrelo 66 ľudí.

Rok 2018 v znamení
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: SmrťTragédie2018Letecké havárie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu