Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dramatické chvíle v obci Malý Čepčín: FOTO Autobus prerazil závory, mal obrovské šťastie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: HaZZ)

BRATISLAVA - Pre piatkovú nehodu na železničnom priecestí na zástavke v Malom Čepčíne v okrese Turčianske Teplice prerušili železničnú dopravu na úseku Príbovce - Rakovo - Diviaky na menej ako hodinu. Rušňovodič udalosť nahlásil polícii, informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

"K zakliesneniu poľského autobusu medzi rahná priecestia došlo o 9.43 h. Autobus následne rahno na jednom stojane prerazil, zlomil a prešiel cez priecestie do bezpečia. K zrážke s vlakom našťastie nedošlo. Rušňovodič vlaku R 341 celú udalosť videl a ohlásil na políciu," opísala Pavliková s tým, že železničná doprava v úseku bola prerušená do 10.25 h. 

Na mieste zasahovali aj hasiči. V autobuse sa viezlo asi 70 cestujúcich, ktorí neutrpeli zranenie. Cestujúci našli dočasné útočisko v evakuačnom autobuse, informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.    

Dramatické chvíle v obci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: HaZZ)

ŽSR v tejto súvislosti vyzývajú všetkých účastníkov cestnej premávky, aby si pri prejazde cez železničné priecestia počínali mimoriadne opatrne a dodržiavali cestný zákon. "Len čo sa spustí výstraha na železničnom priecestí, nikto z účastníkov cestnej premávky v žiadnom prípade nesmie vstupovať na priecestie. Ak sa vodič správa nezodpovedne, nerešpektuje signalizáciu a dôjde k uväzneniu autobusu alebo auta medzi závorami, je dôležité v záujme záchrany života a zdravia železničné závory preraziť. Sú konštruované z ľahkého materiálu, ktorý spôsobí minimálne škody," ozrejmila ďalej Pavliková. 

Dramatické chvíle v obci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: HaZZ)

V prípade akejkoľvek mimoriadnej udalosti, ak je niekto svedkom nehody či inej život ohrozujúcej situácie na železničnom priecestí alebo v jeho okolí, je podľa nej potrebné okamžite volať na linku 112 integrovaného záchranného systému (IZS) a nahlásiť jedinečné identifikačné číslo priecestia. "To sa nachádza na zadnej strane výstražníka, je z retroreflexného materiálu a má tvar SP a štvorčíslie. Operátori IZS vedia okamžite vyrozumieť zamestnancov železníc a v prípade bezprostredného ohrozenia života dať pokyn na zastavenie železničnej dopravy," pripomenula.

Viac o téme: NehodaVlakMalý Čepčín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu