Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Súd rozhodne o sýkorkách: Podľa nájomného vraha tam chýbajú kajúcnici, hrobári a kanibali

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na Najvyššom súde SR prebieha odvolací proces so zločineckou skupinou sýkorovci v prípadoch šiestich vrážd. Advokáti obžalovaných namietajú nezákonné zloženie senátu. Na pojednávaní prehovoril šéf zločineckej skupiny Robert Lališ a jeho komplici Ivan Cupper a Alojz Kromka, ktorý vytkol prokurátorovi, že sa manipulovalo s výpoveďami.

Na utorkovom pojednávaní sa senát oboznámil so spisovým materiálom a strany konania odprezentovali záverečné návrhy. Právni zástupcovia požadovali zrušenie rozsudku a vrátenie veci na prvostupňový súd. Argumentovali tiež nezákonným zložením senátu, ktoré na začiatku zasadnutia kritizoval aj člen senátu Štefan Harabin. Najvyšší súd SR by mohol vyniesť verdikt v odvolacom konaní s údajným vedením zločineckej skupiny sýkorovcov v stredu. 

Lališ sa v utorok pripojil ku konečnému návrhu svojich obhajcov. Vyjadril sa len k okolnostiam stretnutia so znalcom z oblasti psychológie, ktorý ho navštívil vo väzení za účelom vyšetrenia. "V tomto smere chcem uviesť, že ja som hneď na začiatku znalcovi uviedol, že sa nezúčastním psychologického vyšetrenia. S doktorom Heretikom sme si nesadli," povedal Lališ. Druhú pripomienku mal k rozsahu podanej správy o stave veci na verejnom zasadnutí, kde podľa neho boli čítané výpovede len usvedčujúcich svedkov a nie aj iné dôkazy, ktoré svedčia v jeho prospech. 

Súd rozhodne o sýkorkách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

Cupper s Kromkom sa v celom rozsahu pripojili k návrhu obhajcov. Aj Kromka vyslovil námietku voči zloženiu tohto senátu. "Podľa môjho názoru na lavici obžalovaných mali sedieť kajúcnici, hrobári a kanibali, ktorí vystupujú v tejto veci a vyobchodovali si s prokurátorom beztrestnosť za niektoré trestné činy, oni sú dobrí obchodníci, prokurátor je zlý predávajúci. Myslím si, že sa v tomto prípade manipulovalo s výpoveďami," vyhlásil pred senátom Čistič. 

Na pojednávaní sa osobne zúčastnili Róbert Lališ, zvaný Kýbel, Ivan Cupper, prezývaný Vincko, a v iných prípadoch na doživotie odsúdený Alojz Kromka, známy ako Lojzo Čistič. Ďalším súdeným v tomto prípade bol Jozef Roháč, známy ako Potkan alebo Čapica. Ten si odpykáva právoplatný trest v Maďarsku a podľa jeho advokáta neprejavil záujem zúčastniť sa na zasadnutí súdu. Keďže však nezaslal súhlas s konaním v jeho neprítomnosti, súd ho vylúčil na samostatné konanie. Martin Bihári prezývaný Rus nepodal odvolanie voči vine alebo uloženému 23 ročnému trestu, ale iba voči výške odškodného pre poškodených. 

Súd rozhodne o sýkorkách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

Niekoľkokrát doživotie 

Špecializovaný trestný súd v tomto prípade obžalovaným v novembri 2017 uložil tri tresty odňatia slobody na doživotie. Odsedieť by si ich mali konkrétne Róbert Lališ, Ivan Cupper a Jozef Roháč. Ďalší obžalovaný Martin Bihári dostal trest v dĺžke 23 rokov. U Alojza Kromku senát uznal vinu, ale ďalší trest neuložil, pretože Čistič si už odpykáva doživotie za predchádzajúce trestné činy. Rovnaké tresty senát ukladal aj v marci 2016 a v apríli 2017. Najvyšší súd však verdikty dvakrát zrušil.

Súd uznal sýkorky vinnými zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z vrážd, všeobecného ohrozenia a iných trestných činov. Obžalovaní sa priamo alebo ako spolupáchatelia či účastníctvom podieľali na zavraždení bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho a Dalera Hlavačku. Podľa svedkov Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Živili sa vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou. 

Súd rozhodne o sýkorkách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

Kýbel odmieta, že sýkorkám šéfoval

Kýbel, pre svoju krutosť prezývaný v gangu aj Gestapák, bol na úteku od začiatku roku 2012. Prvý zatykač na neho vydali 24. júla 2012, postupne pribudli ďalšie. Na pojednávaní odmietol vypovedať, prečítal iba sedemstranovú písomnosť. V nej odmietol tvrdenia, že bol šéfom zločineckej skupiny a rozdelil teritória pôsobnosti jednotlivých skupín, keď sa mal ujať šéfovania skupiny po smrti Sýkoru. Tvrdil, že nikomu nedával peniaze za zločinné skutky. Ľudí zamestnával ako vodičov a personál vo svojich firmách. S vraždami Romana Deáka, bratov Diničovcov a ďalších konkurentov nemal nič spoločné. S bratislavským podnikateľom Marekom Trajterom, pôvodne žalovaným za objednávku Deákovej vraždy, na túto tému nikdy nerokoval a žiadne peniaze od neho nezobral, tvrdil.

Hlavné pojednávanie so sýkorovcami sa začalo v januári 2015 v neprítomnosti Lališa, Biháriho a Roháča. Proces mal vyvrcholiť 12. októbra 2015 záverečnými rečami. Tesne predtým však na Morave zadržali hľadaného Biháriho, zvaného Rus a o dva týždne v Nemecku Lališa. Tým sa proces predĺžil. Na pojednávaní nebol prítomný Roháč, ktorý je vo výkone trestu odňatia slobody na doživotie v Maďarsku za trestnú činnosť u našich južných susedov.

Viac o téme: PojednávanieNajvyšší súd SRRobert Lališ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu