Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Ostro sledovaný proces s bossom sýkoriek: Šokujúci krok člena senátu Harabina

 Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Za prísnych bezpečnostných opatrení dnes začalo na Najvyššom súde SR verejné zasadnutie s Robertom Lališom a jeho komplicmi v prípade odvolania za šesť vrážd. Ostro sledovaný proces sa nezaobišiel bez škandálu. Člen senátu Štefan Harabin podal zo svojej pozície trestné oznámenie na svojich kolegov, ako aj ďalších činných sudcov či prokurátorov v procese s obžalovanými sýkorovcami.

Verejného pojednávania sa zúčastnil obávaný údajný boss sýkorovcov Robert Lališ, zvaný Kýbel Alojz Kromka, zvaný Čistič a Ivan Cupper, zvaný Vincko. S pojednávaním v neprítomnosti súhlasil Martin Bihári alias Rus. Neprítomným je aj Jozef Roháč alias Potkan. Ten podľa svojho advokáta Dušana Daňového, s ktorým je v telefonickom kontakte, neprejavil záujem o účasť na dnešnom verejnom zasadnutí. Podľa advokáta sa vyjadril, že určite nebude žiadať o mimoriadnu eskortu na územie Slovenska. Roháč je momentálne vo výkone trestu v Maďarsku, kde bol právoplatne odsúdený. Po porade senátu Roháča vylúčili zo spoločného konania na samostatné konanie.  

FOTO Ostro sledovaný proces
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

Harabin podáva trestné oznámenie

Na pojednávaní je aj advokát rodiny zavraždeného Romana Deáka Daniel Lipšic. Po tom, čo sa pred oboznamovaním spisového materiálu slova ujal Štefan Harabin, nastal šok. Predsedovi senátu, ako aj prítomným obžalovaným a verejnosti oznámil, že podáva trestné oznámenie na predsedníčku Najvyššieho súdu Danielu Švecovú, na prítomného prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, na predsedu súčasného senátu, ktorého je momentálne členom, a svojich kolegov, na šéfa trestnoprávneho kolégia NS SR, na senát Krajského súdu Banská Bystrica a senát ŠTS, ktorý prípad pojednával.

Robert Lališ a jeho advokáti
Zobraziť galériu (4)
Robert Lališ a jeho advokáti  (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

Harabin namieta svojvoľné a nezákonné zloženie senátu. Predseda senátu okamžite poukázal na fakt, že ide o neštandardný postup, keď člen senátu dáva právny výklad a podáva trestné oznámenie počas verejného zasadnutia.

VIDEO Štefan Harabin vysvetľuje svoj krok.  

Harabin o podanom trestnom oznámení

VIDEO Reakcia Daniela Lipšica na Harabinom podané trestné oznámenie.

Lipšic na súde s Lališom, reakcia na Harabina

Senát pod vedením Štefana Harabina dvakrát zrušil verdikt Špecializovaného trestného súdu a vec mu nakoniec odňal a prikázal ju Krajskému súdu v Banskej Bystrici. Prokurátor následne podal návrh na opätovné pridelenie veci ŠTS, čomu iný senát NS SR vyhovel. Podľa Harabina je však tento krok nezákonný. Podľa Harabina prokurátor na takýto krok nemá právo a Krajský súd Banská Bystrica nemal odňatie veci akceptovať. Predsedníčka NS SR Daniela Švecová podľa neho tiež nezákonne zmenila zloženie senátu, ktorého bol on pôvodne predsedom. Zákonným senátom vo veci je teda podľa Harabina len jeho pôvodný senát.

Chrbtom Alojz Kromka a Ivan Cupper
Zobraziť galériu (4)
Chrbtom Alojz Kromka a Ivan Cupper  (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

Ostro sledovaný proces

Doživotný trest bossovi gangu sýkorovci Robertovi Lališovi opätovne vymeral koncom apríla minulého roku opäť Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Vtedy si rozsudok neprišiel vypočuť. Rovnako ani tiež na doživotie odsúdený Ivan Cupper, prezývaný Vincko.

Ďalší vysokopostavený člen zločineckej skupiny Martin Bihári známy ako Rus, si má odsedieť 23 rokov, keďže svoju vinu priznal. Alojza Kromka, prezývaného Lojzo Čistič, súd síce uznal za vinného, ale upustil od uloženia trestu, lebo je už za mrežami na doživotie.

Výška trestov, ktoré vtedy ŠTS uložil, je zhodná s tými, ktoré sýkorovci dostali rok predtým. Vtedy sa však niektorí odvolali na NS SR a ten vec vrátil späť prvostupňovému súdu. Sýkorovci čelili obžalobe, ktorá ich vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Od úteku po rozsudok 

- na prelome rokov 2011 a 2012 sa Róbert Lališ začal skrývať.

- 24. júla 2012 vydali na neho prvý zatykač, postupne pribudli ďalšie. 

- 20. januára 2015 sa na Špecializovanom trestnom súde začalo pojednávanie.  

- 23. októbra 2015 ho zadržali v Nemecku v Kolíne nad Rýnom. 

- 30. októbra 2015 ho vzali do väzby.

- 9. decembra 2015 Druhý trestný senát Vyššieho krajinského súdu v Kolíne nad Rýnom rozhodol, že jeho vydanie je prípustné.

- 22. decembra 2015 ho priviezli na Slovensko a sudca Špecializovaného trestného súdu ho vzal do väzby.

- 21. januára 2016 ho prvýkrát predviedli na hlavné pojednávanie.  

- 6. februára Najvyšší súd rozsudok zrušil.

- 20. marca 2016 ho na Špecializovanom trestnom súde odsúdili na doživotie.

- 20. apríla 2017 ho Špecializovaný trestný súd odsúdil na doživotie druhýkrát.

- 7. júla 2017 Najvyšší súd rozsudok opäť zrušil a vec prikázal na Krajský súd v Banskej Bystrici.

- 17. augusta 2018 Krajský súd v Banskej Bystrici mu predĺžil väzbu.

- 6. septembra 2017 Po intervencii prokurátora sa prípad na základe rozhodnutie Najvyššieho súdu opäť na Špecializovaný trestný súd.

- 30. novembra 2017 Špecializovaný trestný súd mu dal tretíkrát doživotie.

- 12. júna 2018 Na Najvyššom súde rozhodujú o odvolaniach.

Viac o téme: PojednávanieNajvyšší súd SRRobert Lališ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu