Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

PRÁVE TERAZ Boss sýkoriek dostal doživotie! Ostrá hádka pred rozsudkom, Harabin vybuchol

Bossa sýkorovcov odsúdili na doživotie Zobraziť galériu (5)
Bossa sýkorovcov odsúdili na doživotie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Odvolacie konanie v prípade šiestich mafiánskych vrážd, kde figuruje ako hlavný obžalovaný Róbert Lališ alias Kýbel, na Najvyššom súde (NS) SR na chvíľu prerušili kvôli hádke medzi Štefanom Harabinom s predsedom senátu. Lališa odsúdili na doživotie.

Na doživotný trest odňatia slobody v kauze šiestich mafiánskych vrážd odsúdil v stredu trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR Róberta Lališa alias Kýbla. Ten je považovaný za bossa bratislavskej skupiny sýkorovcov a po dlhých rokoch sa ho podarilo vypátrať v nemeckom Kolíne nad Rýnom. 

PRÁVE TERAZ Boss sýkoriek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyjadrenie matky zavraždeného Romana Deáka

Matka zavraždeného Romana Deáka

Ostrá hádka v súdnej sieni

Prerušenému verejného zasadnutiu predchádzala ostrá hádka člena senátu Štefana Harabina s predsedom senátu. "Predseda senátu hmlisto v utorok zaprotokoloval výpoveď obžalovaného Alojza K. Ja som ho na nič nenavádzal, len som sa ho opýtal, či namieta nezákonnosť senátu," zdôraznil Harabin.

PRÁVE TERAZ Boss sýkoriek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foot: Vlado Anjel)

Harabin už v utorok (12.6.) netradičným spôsobom za prítomnosti médií a verejnosti v súdnej sieni vyhlásil, že senát, ktorý rozhoduje vo veci, je nezákonný a podal viacero trestných oznámení. "Vytvára sa procesná prekážka," vyhlásil Harabin. Tento člen trojčlenného senátu NS SR žiada, aby sa k jeho názoru vyjadrili všetky procesné strany. 

Harabinovo konanie je neštandardné

Predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová považuje konanie sudcu Štefana Harabina za neštandardné a smerujúce k zmareniu pojednávania vo veci obzvlášť závažného trestného činu. Reagovala tak na jeho trestné oznámenia v kauze mafiánskych vrážd.

PRÁVE TERAZ Boss sýkoriek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Čo sa týka zloženia senátu, ktorý rozhoduje v trestnej veci Lališ a spol., jednoznačne treba skonštatovať, že tento senát je zložený zákonným spôsobom a v súlade s rozvrhom práce NS SR na rok 2018. Trestné oznámenie zo strany sudcu Harabina považuje za nedôvodné," uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Člen trojčlenného senátu NS SR Harabin podal v utorok (12.6.) v kauze mafiánskych vrážd, z ktorých je obžalovaný Róbert Lališ, alias Kýbel, viacero trestných oznámení. Podáva ich napríklad na senát NS SR, prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku a okrem iného aj na predsedníčku NS SR Danielu Švecovú. Podľa Harabina je senát, ktorý rozhoduje vo veci Kýbla, nezákonný.

PRÁVE TERAZ Boss sýkoriek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foot: Vlado Anjel)

Predseda senátu okamžite poukázal na fakt, že ide o neštandardný postup, keď člen senátu dáva právny výklad a podáva trestné oznámenie počas verejného zasadnutia. Dozorujúci prokurátor ÚŠP uviedol, že na Harabina reagovať nebude. To dovtedy, dokiaľ vo veci nebude rozhodnuté. Hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková rovnako uviedla, že tento súd sa nebude vyjadrovať.

 Bos gangu sýkorovcov Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, ide do väzenia na doživotie. Trest mu koncom apríla minulého roku opäť vymeral Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku - pracovisko v Banskej Bystrici. Rozsudok si vtedy neprišiel vypočuť. Rovnako ani takisto na doživotie odsúdený Ivan Cuper, zvaný Vinco-Vincko, a Jozef Roháč., ktorý je vo väzení v Maďarsku. Roháča v utorok senát NS SR vylúčil na samostatné konanie.

Ďalší vysokopostavený člen zločineckej skupiny Martin Bihári, známy ako Rus, si má odsedieť 23 rokov, keďže svoju vinu priznal. Alojza Kromku, prezývaného Lojzo Čistič, súd síce uznal vinným, ale upustil od uloženia trestu, lebo už je za mrežami na doživotie. Výška trestov, ktoré vtedy ŠTS uložil, je zhodná s tými, ktoré sýkorovci dostali už rok predtým. Vtedy sa však niektorí odvolali na NS SR a ten vec vrátil späť prvostupňovému súdu. Sýkorovci čelili obžalobe, ktorá ich vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Viac o téme: Mafiánske vraždyHarabinRóbert LališKýbel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu