Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hádka kompetentných v prípade smrteľnej bitky: Drsný odkaz Čižnára Gálovi, revolúcia v bezpečnosti

Jaromír Čižnár, Gábor Gál Zobraziť galériu (5)
Jaromír Čižnár, Gábor Gál (Zdroj: Foto: Martin Bublavý, Tasr/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - V smutnom prípade zabitého Filipínca boli kompetentní sprvu ticho. Po tom, čo sme o prípade informovali ako prví, do hry vstúpil generálny prokurátor. Po niekoľkých dňoch sa s ostrými rečami ozvali ďalší. Minister spravodlivosti Gábor Gál chce poznať dôvod, prečo Juraj nebol posadený do väzby hneď, Jaromír Čižnár ho posiela urobiť si poriadky vo vlastných radoch. Konflikt je na svete.

"Podľa informácií, ktoré mám, ide o veľmi krutý a odsúdeniahodný čin, ktorý je potrebné expresne a poriadne vyšetriť aj z dôvodu vnímania slovenských justičných orgánov v zahraničí. Vítam preto aktivitu generálnej prkuratúry, ktorá iniciatívne bude nad prípadom vykonávať dohľad a viesť trestné stíhanie pre mimoriadne závažnú právnu kvalifikáciu. Dôvod, prečo sa prokurátor nestotožnil s návrhom vyšetrovateľa, si pozorne vypočujem a prípad budem sledovať," napísal v sobotu na sociálnej sieti minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Odpoveď generálneho prokurátora

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár mu dnes verejne odpovedal. Čižnár vníma situáciu okolo smrti cudzinca z Filipín len ako bezprecedentnú snahu politikov zviditeľniť sa. Vyplýva to zo stanoviska generálneho prokurátora, ktoré médiám poskytla jeho hovorkyňa Andrea Predajňová. "Generálny prokurátor s poľutovaním konštatuje, že politici, vrátane ministra spravodlivosti, sú schopní doslova zneužívať tragédiu, ktorá sa odohrala v súvislosti s napadnutím filipínskeho občana," píše sa v stanovisku. Podľa Čižnára je "smutné, že reakcie politikov prichádzajú po týždni a pripomínajú skôr ´preteky´, kto skôr a viac túto tému zneužije".

Jaromír Čižnár
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

Podľa neho by mali kompetentné orgány prijať opatrenia na elimináciu násilia v centre hlavného mesta. "Generálna prokuratúra vo svojej kompetencii okamžite prijala náležité opatrenia, aby na páchateľa skutku bol podaný návrh na vzatie do väzby. Rovnako okamžite začal generálny prokurátor skúmať postup prokurátora, ktorý vo veci konal a v prípade, že zistí pochybenia, vyvodí náležitú zodpovednosť," uviedla Predajňová s tým, že generálny prokurátor k tomu nepotrebuje odporúčania a výzvy politikov.

Rada ministrovi spravodlivosti

"Ministrovi spravodlivosti pripomína a opakovane zdôrazňuje, že do činnosti prokuratúry nemá žiadnu ingerenciu, a preto z jeho strany ide len 'o silné reči.' Generálny prokurátor ministrovi spravodlivosti tiež odporúča, aby si s rovnakou horlivosťou robil poriadky vo svojom rezorte," doplnila Predajňová.

Nebohý Henry
Zobraziť galériu (5)
Nebohý Henry  (Zdroj: FB/Henry John)

GP SR tiež zdôrazňuje, že na prokuratúru ročne príde viac ako 70-tisíc vecí, a preto je logické, že GP nemá prehľad o každej z nich, na to sú podriadené zložky. "V prípade, že u nich dôjde k pochybeniu, nápravu urobí Generálna prokuratúra SR, čo sa v tejto veci aj stalo," dodala prokuratúra.

Posilní sa bezpečnosť v meste

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) sa v pondelok zúčastnila porady na bratislavskom magistráte, cieľom ktorej je posilnenie bezpečnostných opatrení v uliciach hlavného mesta počas prebiehajúcej turistickej sezóny. Saková o tom informovala po absolvovaní branno-bezpečnostného výboru v parlamente. 

Hádka kompetentných v prípade
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Schôdzka sa uskutočnila v reakcii na nedávny útok v centre Bratislavy, po ktorom zomrel 36-ročný Filipínec. Podľa Sakovej o bezpečnostnej situácii rokoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s policajným prezidentom Milanom Lučanským a bratislavským krajským policajným riaditeľom, ktorým je Csaba Faragó, ako aj s náčelníkom mestskej polície. 

Sáková sa podľa svojich slov na stretnutí informovala o konkrétnych opatreniach, ktoré budú prijaté do konca turistickej sezóny v rámci mestskej polície, ale aj štátnej polície. Ministerka incident odsúdila a vyjadrila sústrasť pozostalým cudzinca.

"Môžem povedať, že aj chybou prokurátora, čo už Generálna prokuratúra priznala, musela polícia dvakrát chytať toho, kto ten čin vykonal," kritizovala ministerka s tým, že je z tejto skutočnosti sklamaná. Ministerstvo komunikovalo s Generálnou prokuratúrou, ktorá má podľa Sakovej prijať opatrenia, aby sa podobná chyba nezopakovala.

V uliciach Bratislavy budú počas leta posilnené policajné hliadky, rovnako bude v centre hlavného mesta pôsobiť počas hlavnej turistickej sezóny viac "operatívcov". Krajský policajný riaditeľ Csaba Faragó informoval, že sa v uliciach hlavného mesta zvýši počet peších, ale aj motorizovaných hliadok. Podľa jeho slov budú v centre pôsobiť i policajti, ktorých bežne nevidno, napríklad  príslušníci jazdeckej polície či policajti so služobnými psami. "Nasadení majú byť i policajti z prezidiálnych útvarov, takisto bude zvýšený počet policajtov v operatívnej službe, ktorí budú pôsobiť na území hlavného mesta, s dôrazom na historické centrum," uviedol Faragó. Kroky štátnej polície podľa jeho slov zosúladili s postupom bratislavskej mestskej polície (MsP).

Šéf bratislavských mestských policajtov Ivan Lechner pripomenul, že s nástupom letnej sezóny je pravidelne posilnený výkon hliadkovej služby. "Využijeme všetky metódy, spôsoby a formy policajnej činnosti, teda pešie hliadky, moto- a cyklohliadky, jazdeckú políciu i hliadky so služobnými psami," uviedol o opatreniach náčelník bratislavskej MsP.

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal zdôraznil, že Bratislava musí ostať tolerantným a bezpečným mestom. "Nesmieme dopustiť, aby obyvatelia či návštevníci sa báli chodiť von, aby niekto ohrozoval ducha tolerancie, na ktorom stojí toto mesto," uviedol Nesrovnal. 

Reakcia liberálov

Na prokuratúre podľa opozičnej strany SaS nemôžu pracovať ľudia, ktorí púšťajú na slobodu vrahov alebo páchateľov ťažkého ublíženia na zdraví s následkom smrti. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení liberálov, v takýchto prípadoch buď nie sú schopní správne vyhodnotiť, aký je verejný záujem, alebo sú skorumpovaní. Strana preto žiada, aby sa začalo disciplinárne konanie voči okresnému prokurátorovi, ktorý pôvodne zamietol väzbu pre Juraja H., momentálne obvineného zo zabitia filipínskeho občana.

"Zrejme iba obrovské verejné pohoršenie, ktoré toto škandálne rozhodnutie vzbudilo, viedlo k jeho prehodnoteniu zo strany generálnej prokuratúry a počas víkendu Okresný súd Bratislava I dostal od krajskej prokuratúry návrh na uväznenie brutálneho útočníka. Očakávame, že súd návrhu vyhovie,“ povedal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik. Doplnil, že verejní činitelia, ktorí rozhodujú o právach občanov, by nemali byť anonymní.

Alojz Baránik
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Podľa Baránika aj tento prípad potvrdzuje nízky morálny a osobnostný profil niektorých prokurátorov, ktorí sa bez ostychu vyformovali ako právna ochranka páchateľov, ktorí majú moc, peniaze a styky. "Myslíme si, že na beztrestnosti vyvolených, ktorú zabezpečujú niektorí prokurátori, má podiel aj monokratická štruktúra slovenskej prokuratúry sovietskeho typu. A takisto absencia možnosti poškodených viesť súkromnú obžalobu v tých prípadoch, keď prokuratúra pri ochrane práva a zákonnosti zlyhala," dodal Baránik.

Osudný večer

V sobotu 26. mája v skorých ranných hodinách došlo na Obchodnej ulici v Bratislave k incidentu medzi dvomi mužmi, ktorý sa skončil fyzickým napadnutím jedného z nich, konkrétne Filipínčana Henryho Johna Seraficu Acordu. Ten podľa medializovaných informácií bránil dve ženy, ktoré obťažoval 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy. Napadnutý muž utrpel zranenia, ktoré si vyžiadali jeho okamžitý prevoz do jednej z nemocníc v Bratislave. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I v tejto súvislosti začal trestné stíhanie vo veci trestného činu ublíženia na zdraví v súbehu s trestným činom výtržníctva. Juraja H. síce polícia pôvodne zadržala, okresný prokurátor však nesúhlasil s väzobným stíhaním.

Napadnutý Filipínčan následkom zranení koncom minulého týždňa v nemocnici zomrel. Policajný vyšetrovateľ následne prekvalifikoval vec na zločin zabitia. Obvineného opätovne zadržali, pričom prokurátor, tentokrát z Krajskej prokuratúry v Bratislave, podal návrh na vzatie do väzby z obavy, že by obvinený utiekol alebo pokračoval v trestnej činnosti. V prípade dokázania viny hrozí Jurajovi H. trest sedem až 12 rokov väzenia.

 

 

 

Viac o téme: Jaromír Čižnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu