Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záchrana v Tatrách: Lavínové nebezpečenstvo pretrváva, záchranári evakuovali ťažko ranenú ženu

Horskí a leteckí záchranári evakuovali 26-ročnú freeriderku Zobraziť galériu (5)
Horskí a leteckí záchranári evakuovali 26-ročnú freeriderku (Zdroj: HZS/Ján Kořínek, HZS, )

DEMÄNOVSKÁ DOLINA – Leteckí a horskí záchranári boli dnes ráno privolaní k 26-ročnej slovenskej freeriderke, ktorá na zjazdovke utrpela otvorenú zlomeninu dolnej končatiny. Bola ihneď evakuovaná vrtuľníkom do nemocnice v Poprade. Horskí záchranári upozorňujú na lavínové nebezpečenstvo druhého a tretieho stupňa.

Dnes v skorých ranných hodinách boli o pomoc požiadaní záchranári z Horskej záchrannej služby (HZS), ktorým asistoval lekár z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VVZS). Boli privolaní na pomoc slovenskej freeriderke, ktorá si na vrchu Bôr v Demänovskej doline poranila predkolenie.

Záchranná akcia 26-ročnej freeriderky
Zobraziť galériu (5)
Záchranná akcia 26-ročnej freeriderky  (Zdroj: HZS/Ján Kořínek, HZS, )

„Po prílete do určenej oblasti bol spolu s lekárom leteckých záchranárov k zranenej žene vysadený horský záchranár za pomoci palubného navijaka,“ informuje VVZS. Horskí záchranári informovali, že 26-ročná lyžiarka počas prvých oblúkov zjazdu spadla a pádom si spôsobila otvorenú zlomeninu predkolenia s prítomným krvácaním. Na svahu bola aj s druhým freeridistom, ktorý neutrpel žiadne zranenia. 

Horskí a leteckí záchranári
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HZS/Ján Kořínek, HZS, )

„Záchranár HZS a lekár VZZS po prílete zranenej nohu zafixovali pomocou dlahy a uložili do vákuového matraca,“ uviedla HZS. Slovenku prostredníctvom vrtuľníka evakuovali do nemocnice v Poprade.

Horskí a leteckí záchranári
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HZS/Ján Kořínek, HZS, )

Horskí záchranári včera na svojej sociálnej sieti varovali pred tretím stupňom lavínového nebezpečenstva.

Vo vysokohorskom teréne pohorí prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. „Lavínové nebezpečenstvo je však lokálne a veľmi zradné. Popoludní bude na slnkom osvietených svahoch zvýšené lavínové nebezpečenstvo,“ informoval v sobotu Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Horská záchranná služba vydala výstrahy ku dňu 17. 02. 2018. Upozorňuje na druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.
Zobraziť galériu (5)
Horská záchranná služba vydala výstrahy ku dňu 17. 02. 2018. Upozorňuje na druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.  (Zdroj: HZS/Ján Kořínek, HZS, )

Vetrom previaty sneh je podľa neho nerovnomerne rozložený a nafúkaný najmä na severne orientovaných svahoch, kde je uložený vo forme menej stabilných tvrdých snehových dosiek a vankúšov. „Na takýchto strmých svahoch je pri väčšom dodatočnom zaťažení možné uvoľnenie doskových lavín. Sneženie z posledných dní bolo koncentrované najmä do východnej časti Vysokých Tatier a v Nízkych Tatrách. Pretrvávajúce záporné teploty napomohli k vytvoreniu nestabilných vrstiev hranato-zrnného snehu,“ ozrejmil.

Viac o téme: HZSTatryVVZS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu