Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dvojica Čechov má vážny problém: V Žiline rozmieňali falošné peniaze, mali pri sebe aj drogy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

ŽILINA - Pre pokusy o rozmieňanie falošných bankoviek obvinila polícia dvoch českých občanov. Ako ďalej informovala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová, obvineniu zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spáchaného formou spolupáchateľstva čelia 20-ročný Damián a 21-ročný Patrik.

Podľa doteraz zistených informácií mladíci po vzájomnej dohode v mesiaci november 2017 prostredníctvom internetovej stránky objednali 200 kusov falzifikátov eurobankoviek nominálnej hodnoty 50 eur. Za bankovky zaplatili bankovým prevodom 27 000 českých korún. Zakúpené eurobankovky priviezli do Žiliny s úmyslom rozmeniť za pravé.

Podľa polície ich 25. novembra vo večerných hodinách počas vianočných trhov predkladali v rôznych stánkoch s občerstvením a vianočným tovarom. "Spoločne takto rozmenili najmenej 25 bankoviek. Doposiaľ boli zaistené dve takéto podozrivé bankovky so sériovými číslami X94849580936 a Z80346486573. Podozrivé bankovky boli zaslané na expertízu," povedala Balogová.

Podľa záverov odborného posudku Národnej banky Slovenska boli bankovky označené za menej podarený falzifikát so stupňom kvality vyhotovenia „4“. Obvineným mladíkom hrozí v prípade preukázania viny trest na sedem až dvanásť rokov väzenia.

Balogová tiež uviedla, že pri vykonávaní procesných úkonov s mladíkmi vyšli najavo aj poznatky k drogovej trestnej činnosti, ktorú obvinení páchali v Českej republike. "Tieto poznatky žilinskí kriminalisti v rámci policajnej spolupráce postúpili kolegom v Českej republike a na základe týchto poznatkov boli obidvaja mladíci v ČR obvinení aj z drogovej trestnej činnosti," dodala.

Viac o téme: DrogyPolícia Falošné bankovkyŽilinaČesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu