Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Košičan mal nahovárať Slovenky na sobáš: Polícia nabehla do svadobnej sály!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii obvinili muža, ktorý nútil Slovenky k sobášu so Srbmi. V ich rukách skončili aj traja mladí ľudia, čo si tiež chceli zarobiť na dohodnutej svadbe s Indom.

V prvom prípade je obvinený 36-ročný Karol. Košičan nahovoril sedem žien vo veku 20 až 30 rokov na výhodnú prácu v Nemecku, no v zahraničí ich čakal pripravený sobáš so Srbmi. Šesť sobášov sa konalo v Dánskom kráľovstve, v jednom prípade však k nemu nedošlo, keďže „nevesta“ kládla odpor. Finančný zisk pre dohadzovača bol minimálne 3 500 eur. Košičan obvinený z obchodovania s ľuďmi je stíhaný na slobode, Slovenky sú už v súčasnosti v bezpečí na našom území. 

Štyridsaťročného Inda si zase mala zobrať 30-ročná Soňa z Nových Zámkov. Svadbu naplánovali vo Viedni spolu s 28-ročnou Bratislavčankou Lindou a 23-ročným Patrikom z Veľkokrtíšskeho okresu. Po úspešnom svadobnom akte a vybavení všetkých potrebných formalít k získaniu pobytu na Slovensku im mal cudzinec zaplatiť 4 000 eur.

Všetko prebiehalo podľa plánu, svadba sa konala v Nových Zámkoch. Nevesta so ženíchom si však nestihli povedať áno, do siene vošli policajti a sobášu zabránili. Trojici obvinenej z prevádzačstva hrozí trest na dva až osem rokov, stíhaní sú na slobode. „Ženích“ sa bude musieť vrátiť do Rakúska, kde je žiadateľom o azyl. 

Dôvodom takýchto sobášov je predovšetkým získanie trvalého pobytu na našom území pre cudzinca a finančný zisk pre Slováka. Cudzinec po svadbe môže požiadať o trvalý pobyt na Slovensku na päť rokov a zároveň získa neobmedzený vstup do celého schengenského priestoru.

Ako upozornila Baloghová, je však dôležité uvedomiť si všetky následky súvisiace s podvodnými sobášmi. Nie je s nimi totiž spojená len trestnoprávna zodpovednosť, keďže sa slovenský občan dopúšťa trestného činu prevádzačstva, ale aj ďalšie záväzky spojené nielen s vyživovacou povinnosťou, ak sa v čase manželstva narodia deti, ale aj dedenie v prípade smrti.

Viac o téme: SvadbaPolícia Migračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu