Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Adam (21) odišiel do cudziny za lepším životom: Hodili mu na krk požiar, lebo bol Slovák

Adam doplatil na to, že je cudzinec. Zobraziť galériu (2)
Adam doplatil na to, že je cudzinec. (Zdroj: repro KentOnline)

MAIDSTONE – Vysnívaný život v cudzej krajine nemusí byť vždy taký, aký si predstavujeme. Aj Adam Štajer (21) zistil, čo ho stálo byť cudzincom vo Veľkej Británii. Len preto, že nebol z Maidstonu na juhu Anglicka, obvinili ho z podpaľačstva. Pred niekoľkými dňami ho po pol roku prepustili z väzenia, ako sám hovorí, zničilo mu to celý život.

Adam pracoval v miestnej indickej reštaurácii, býval v podnájme u majiteľa. V čase, keď niekto zapálil kníhkupectvo v centre mesta, prechádzal okolo neho. Zachytili ho bezpečnostné kamery, preto polícia obvinila práve jeho. Ako sa však neskôr ukázalo, v tom čase bolo v okolí aj ďalších päť ľudí, ktorých polícia ani nevypočula. Adama tak zbavili všetkých obvinení.

„Nespravil som to. Keď som išiel okolo, už horelo. Chcel som telefonovať na políciu, ale nemal som mobil. Videl som, ako niekto už telefonuje... Bol som len v nesprávnom čase na nesprávnom mieste,“ povedal Adam zúfalým rodičom podľa Denníka N. Tí synovi zabezpečili právnika, čo ich však stálo nemalé peniaze. Zrejme prídu o byt.

Adam doplatil na to,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: repro KentOnline)

Jeho matka Eva je upratovačkou v nemocnici, otec Gejza na invalidnom dôchodku, starší brat Mário sa stal sociálnym pracovníkom. Britské médiá však o Adamovi od začiatku písali ako o vinníkovi, aj keď jeho šéf Tahmul Hussain každému ochotne rozprával o tom, ako „usilovne pracuje, je zdvorilý, dochvíľny“ a že je to „dôveryhodný mladý muž“. Po novom roku rodina plánuje podať žalobu o náhradu škody. Pol roka života mu to však nevráti.

Viac o téme: VäzeniePodpaľačstvoSlovák v Británii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu