Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dcéra mŕtvej pacientky o úplatkoch pre Fischera: Nebojte sa, s mamičkou si ešte zatancujeme!

Viliam Fischer na polícii Zobraziť galériu (4)
Viliam Fischer na polícii (Zdroj: foto: tv joj)

BRATISLAVA - Minulý týždeň celé Slovensko správa o braní úplatku najznámejšieho kardiochirurga, neúspešného kandidáta na prezidenta Viliama Fischera. Prípad prepukol po tom, čo na linku 158 zavolala nespokojná rodina zosnulej pacientky a ohlásila, že aj napriek opätovnému braniu úplatku lekár ich príbuznej nepomohol. Podľa zákona hrozí podobný postih tomu, kto úplatok príjme, ale aj tomu, kto ho dáva.

Za odhalením korupčnej kauzy zrejme nestál agent provokatér, ale obyčajný hovor na policajnú linku 158. Kriminalisti sa prípadom začali zaoberať minulý týždeň v stredu, keď policajtom zavolala rozčúlená rodina nebohej pacientky. Ako informuje TV Joj, volajúci sa sťažovali, že aj napriek opätovnému braniu úplatkov známym kardiochirurgom, aby uprednostnil ich mamu pri operácii a ďalšej zdravotnej starostlivosti, pacientka zomrela.

Ak dáte úplatok, páchate trestný čin

Podľa policajtov ide o najhorší možný postup, aký môžete zvoliť. Ak nastane situácia, že niekto od vás žiada úplatok, je potrebné to okamžite oznámiť. Branie, ako aj dávanie úplatku, je v našej krajine trestné. "Osoba, ktorá poskytne úplatok, je takisto trestne zodpovedná, čiže vždy je najlepšie konať už pri samotnom požiadaní o úplatok formou podania trestného oznámenia," uviedla pre televíziu rektorka Akadémie PZ  Lucia Kurilovská. Po podaní trestného oznámenia môžu začať policajti pracovať, zbierajú materiály a nahlasovateľ s nimi môže spolupracovať pri dolapení páchateľa pri braní úplatku.

Podobne by mal zareagovať aj lekár, ak sa stane, že mu niekto úplatok ponúka. "Je dobré políciu kontaktovať hneď, ak niekto ponúka úplatok, pretože aj to je korupčná činnosť a môže sa to ešte akýmkoľvek spôsobom obrátiť proti konkrétnej osobe," doplnila Kurilovská.

Rodina nebohej pacientky
Zobraziť galériu (4)
Rodina nebohej pacientky  (Zdroj: foto: tv joj)

Lekár sa bráni, rodina tvrdí svoje

"To je nezmysel, čo rozprávajú. K ničomu takému nedošlo, Oni sú deprimovaní z toho a neviem, či chcú z toho vyťažiť, alebo poškodiť mne," bránil sa Fischer, ktorý na polícii odmietol vypovedať údajne so slovami, že žiadny úplatok neprevzal.

"Nielen peniaze od nás bral. Celú hydinu, čo mama chovala doma, husy, kačice. Brat doniesol zo Švajčiarska strašne veľa sladkostí, čokolády, to všetko som mu ponosila. Káva a to všetko s veľkými taškami. Všetko zobral od nás," opisuje dcéra nebohej pacientky so slzami v očiach.

Mamička
Zobraziť galériu (4)
Mamička  (Zdroj: foto: tv joj)

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb vyjadril poľutovanie nad celou udalosťou. Fischer pracuje na 0,2 úväzku a po prepuknutí kauzy momentálne čerpá riadnu dovolenku. Ak sa mu vina dokáže, posvieti si na neho aj zamestnávateľ a vyvodí adekvátny postih.

"Ešte mi povedal, nebojte, ešte si s vašou mamičkou zatancujem. Teraz si môže akurát zatancovať v hrobe s ňou. Za toto bude velice potrestaný," povedala nešťastná dcéra. 

Po dokázaní viny hrozí kardiochirurgovi trest odňatia slobody až na osem rokov. Postih ale hrozí aj rodine, ktorá úplatky dávala. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu