Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fischerov advokát: Socialistický prokurátor z najznámejšej československej kauzy!

Viliama Fischera zastupuje kontroverzný prokurátor.
Viliama Fischera zastupuje kontroverzný prokurátor. (Zdroj: repro foto Noviny.sk)

BRATISLAVA - Viliama Fischera zastupuje kontrovezná postava! Známy chirurg sa nakoniec priznal k braniu úplatku troch tisícok eur a priznal svoju vinu. Na pomoc z právnych problémov si zavolal bývalého prokurátora Milana Valášika. Ten je známy z kauzy Cervanová a s Fischerom sa pritom poznajú z čias mečiarizmu.

Známy slovenský kardiochirurg Viliama Fischer, obvinený z prijímania úplatku, uzatvoril včera s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry dohodu o vine a treste. Polícia ukončila vyšetrovanie po necelých dvoch mesiacoch návrhom na konanie o dohode o vine a treste. V zmysle Trestného poriadku to znamená, že lekár sa k spáchaniu trestného činu priznal, uznal vinu a získané dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho priznania.

Na svoju obhajobu si Fischer privolal kontroverzného obhajcu Milana Valášika. Ten rozhodoval aj v kontroverznej kauze Cervanová. Vtedajší socialistický dozorujúci prokurátor Valášik stál v 80-tych rokoch za odsúdením skupiny "Nitrančanov" v kauze brutálnej vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej. Obvinení ho napadli za manipuláciu verdiktu, Valášik to však odmietol. Fischerov obhajca Valášik tiež zastupoval Rezeša. Fischera s Valášikom spája pôsobenie z čias Mečiarizmu a jeho HZDS.

Teraz si ho povolal Fischer, aby ho zastupoval. "Môžem potvrdiť, že sme s mojím klientom a s mojím kolegom obhajcom Petrom Vačokom a s prokurátorom ÚŠP uzavreli dohodu o vine a treste. O jej výške do schvaľovania súdom nebudeme po dohode s prokurátorom informovať," uviedol obhajca Viliama Fischera Valašík.

Fischerova kauza brania úplatkov

Známeho lekára obvinil začiatkom februára vyšetrovateľ z prijatia úplatku vo výške 3000 eur. Tie mu podľa medializovaných informácií odovzdala rodina pacientky, ktorú na Klinike srdcovej chirurgie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) operovali vlani v decembri. Jej operácia mala byť uprednostnená. Po tom, ako žena zomrela, sa rodina obrátila na políciu. Ústav odmietol, že by pacientku operovali mimo poradia.

Kauza Cervanová

Piešťanskú medičku Ľudmilu Cervanovú našli zavraždenú 14. júla 1976 v potoku Čierna voda neďaleko obce Kráľová pri Senci. Prípad z leta 1976 patrí k najznámejším v dejinách československej a slovenskej kriminalistiky a justície. Milan Andrášik a Miloš Kocúr so Stanislavom Dúbravickým, Františkom Čermanom, Pavlom Bedačom a Jurajom Lachmanom podľa súdov participovali na vražde tak, že 9. júla podvečer v bratislavskej Mlynskej doline pred internátom násilne vtiahli Ľudmilu Cervanovú do auta a odviezli do jedného domu, kde ju násilím držali. Všetci ju nútili piť alkohol, vyzliekli ju a postupne na nej proti jej vôli vykonali pohlavný styk, pričom si ju navzájom pridržiavali. Následne sa rozhodli Cervanovú usmrtiť, lebo im hrozila, že ich skutok oznámi. Zviazanú ju v kufri auta previezli do Kráľovej pri Senci k termálnemu jazierku. Tam sa 14. júla 1976 našlo jej telo.

Mužov ešte v septembri 1982 uznal súd za vinných a odsúdil ich na nepodmienečné tresty odňatia slobody od štyroch do 24 rokov. Pôvodný rozsudok Krajského súdu v Bratislave potvrdil o niekoľko mesiacov aj Najvyšší súd SSR. V marci 1990 však podal vtedajší federálny prokurátor sťažnosť, ktorú Najvyšší súd ČSFR akceptoval, rozsudok zrušil a Krajskému súdu v Bratislave nariadil, aby vec znovu prerokoval a rozhodol. Na súde potom prípad roky stál.

Neskôr samotní muži iniciovali aktívne pokračovanie v procese. Prípad sa dostal až na Najvyšší súd SR, ktorý 4. decembra 2006 zvýšil trest Milanovi Andrášikovi, ktorý mu predtým uložil krajský súd. Namiesto 13 rokov v tretej nápravnovýchovnej skupine dostal po odvolaní on i Miloš Kocúr o dva roky viac. Súd zvýšil trest aj pre Stanislava Dúbravického z desať na 12 rokov väzenia, potvrdil rozsudok pre Františka Čermana, ktorý dostal 11 rokov odňatia slobody. Šesť rokov dostal Pavol Bedač a tri Juraj Lachman. Definitívnu bodku za celou kauzou dal 8. júla 2009 NS SR, keď odmietol dovolania obžalovaných, čím bol prípad po 33 rokoch ukončený. Išlo o dovolania všetkých šiestich obžalovaných voči rozsudku NS SR z decembra 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu