Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smutný koniec lásky: Štefan najprv Nikoletu miloval, potom ju opľul, bil a kopal

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Trojročný podmienečný trest za zločin porušovania domovej slobody a za krádež potvrdil dnes senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 19-ročného Štefana Smondeka z Pôtra v okrese Veľký Krtíš. Mladík spáchal oba trestné činy voči svojej priateľke Nikolete po tom, ako mu oznámila, že ich vzťah sa končí.

Študentka Nikoleta rozchod oznámila Štefanovi SMS večer 15. januára. Ohrdnutý priateľ však chcel vysvetlenie a na druhý deň ráno o pol siedmej už zvonil na vchodové dvere bytu, v ktorom dievča s rodičmi bývalo. Nikoleta vedela, že je to Štefan, ale neotvorila. Až keď vyprevádzala brata do školy, Štefan vložil nohu do dverí a násilím sa dostal dnu. Nikoletu napadol, zhodil na zem, kopal do nej, pristúpil je zápästia a napľul na ňu. Potom jej povyhadzoval zo školskej tašky učebnice a zošity, ktoré potrhal, aby nemohla ísť do školy. Tiež jej tušom znečistil tričká, sveter a mikinu. Nikoleta ušla k susede s volaním o pomoc. Pri útoku dievča utrpelo hematóm nad pravým obočím a pomliaždenie tváre, ktoré si však nevyžiadali práceneschopnosť. 

O pár dní nato Štefan vystriehol expriateľku pri ceste do školy a strhol jej z uší náušnice. Vyhlásil, že „jej ich vráti, keď bude dobrá“. Keď matka zistila, že dcéra náušnice nemá, išli spolu k Štefanovi, ale ten im ukradnuté šperky nedal. Medzitým ich „predal“ v záložni za 44 eur. Nikoletina matka preto podala na Štefana trestné oznámenie. Pri tej príležitosti sa do policajného záznamu dostalo i agresívne konanie Štefana v byte. 

Prokurátor žaloval Štefana za zločiny porušovania domovej slobody a lúpeže. Okresný súd vo Veľkom Krtíši ho uznal za vinného z porušovania domovej slobody, ale lúpež prekvalifikoval na krádež. Uložil mu za to tri roky odňatia slobody podmienečne. Zohľadnil pritom jeho ľútosť, vek blízky mladistvému a doterajší bezúhonný život. Súd mu tiež zakázal priblížiť sa k dievčaťu na menšiu vzdialenosť ako päť metrov a zdržiavať sa v blízkosti jej obydlia. 

Voči prvostupňovému verdiktu sa odvolal prokurátor, ktorý požadoval uznať lúpež a uložiť prísnejší trest. Odvolal sa i Štefan s tým, že v prípravnom konaní sa vyskytli procesné pochybenia a žiadal vec vrátiť na doplnenie dokazovania. Odvolací senát krajského súdu nevyhovel ani jednému. Zmenil iba verdikt týkajúci sa náhrady škody, pretože prvostupňový súd Štefana zaviazal zaplatiť Nikolete 129 eur. Pretože náušnice majiteľke vrátil a za poškodené odevy jej Štefan poslal 68 eur, so zvyškom nároku ju odvolací senát odkázal na občianske súdne konanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu