Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bitkárov z Nitry prepustili: Pozrite sa na tie "zlatíčka" na FOTO zo súkromného albumu!

Traja z údajných aktérov brutálnej bitky Zobraziť galériu (6)
Traja z údajných aktérov brutálnej bitky (Zdroj: FB, LiveLeak)

NITRA - Päticu obvinených mladíkov, ktorí mali byť aktérmi októbrovej bitky pred barom Mariatchi v Nitre, prepustili z policajnej cely a stíhajú ich na slobode. Rozhodol o tom okresný prokurátor, ktorého postup teraz prešetrí Generálna prokuratúra. Členovia klubu Walhala, ktorý má v skutočnosti fungovať ako alkoholický brloh miestnych extrémistov, medzitým pre obvinených mladíkov zorganizovali finančnú zbierku s cieľom zabezpečiť im čo najlepšiu právnu ochranu.

Rozhodnutím prokurátora Okresnej prokuratúry v Nitre nebola pätica obvinených v kauze minuloročného októbrového útoku na bar Mariatchi vzatá do väzby a boli teda prepustení na slobodu.

Postup prokurátora bude skúmať Generálna prokuratúra SR (GP SR). "Dnes ráno bol na Generálnu prokuratúru SR doručený spisový materiál a po jeho preskúmaní sa vyhodnotí postup dozorujúceho prokurátora od začiatku trestného stíhania. Rozhodnutím prokurátora Okresnej prokuratúry  v Nitre boli obvinení prepustení. GP SR preto bude tiež vyhodnocovať dôvodnosť prepustenia obvinených," uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Polícia v utorok po medializácii prípadu brutálnej bitky z Nitry vzniesla obvinenia voči siedmim mužom, ktorí sa mali na mlátení nevinných ľudí podieľať. V súvislosti s prvým incidentom z októbra minulého roka, ktorý zachytili aj kamery mestskej polície, obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva 24-ročného Dušana V., 21-ročného Petra S., 26-ročného Borisa H., 33-ročného Martina B. a 24-ročného Michala P.  V druhom prípade, ktorý sa mal odohrať pred tým istým barom Mariatchi v Nitre, polícia z ublíženia na zdraví a výtržníctva obvinila dvoch mužov, a to 23-ročného Jána Ď. a 26-ročného Petra S.

Michal P. zo Šale - jeden z údajných aktérov bitky.
Zobraziť galériu (6)
Michal P. zo Šale - jeden z údajných aktérov bitky.  (Zdroj: FB)

Podľa našich informácií je jedným z hlavných aktérov bitky pred barom Michal P. zo Šale, ktorého bezpečnostné kamery zachytili ako dupe po hlavách už na zemi ležiacich ľudí z baru Mariatchi. Ďalším je Peter Š., tiež zo Šale. Ten počas ruvačky na ulici neváhal surovo udrieť aj ženu a ďalší návštevníkov podniku mlátil hlava-nehlava. Kopance mal pred podnikom rozdávať aj Boris H. zo Šale.

Jeden z údajných útočníkov Boris H.
Zobraziť galériu (6)
Jeden z údajných útočníkov Boris H.  (Zdroj: FB)

Problémy v meste začali pred vyše rokom, keď si bitkári, ktorých majiteľ napadnutého baru Radovan Richtárik označil za neonacistov, cez ulicu otvorili podnik Walhala. Ten je oficiálne súkromným kartárskym klubom, no podľa Richtárika ide len o právnickú slučku a v skutočnosti funguje ako krčma, kde sa pravidelne opíjajú a potom vyvolávajú konflikty. Klub údajných kartárov má vyše 300 členov a na sociálnej sieti si vytvorili aj vlastnú uzavretú skupinu.

Ďalší z bitkárov (vpravo) spred nitrianskeho baru.
Zobraziť galériu (6)
Ďalší z bitkárov (vpravo) spred nitrianskeho baru.  (Zdroj: FB)

Práve na jej profile sa v utorok objavili prvé informácie o zatknutí niektorých z členov klubu. "Tak už to začalo, práve si prišli pre Bimba do roboty kriminálka, tak isto aj pre Duškyho a plus Boris zo Šale a počítam, aj toho štvrtého zo Šale zbalili," informoval fanúšikov ďalších člen a dodal, že "chalani" majú dohodnutého právnika tak dúfa, že nebudú vypovedať bez neho.

Priaznivci klubu sa dokonca rozhodli pre obvinených kamarátov zrealizovať finančnú zbierku. " Na margo tohto všetkého sme sa rozhodli uskutočniť finančnú zbierku. NENECHÁME CHALANOV V TOM SAMÝCH!" dodáva. Peniaze vraj budú zbierať v nitrianskom klube Walhala, prípadne si ich prevezmú samotní obvinení v prípade, že nepoputujú do vyšetrovacej väzby.

Bitkárov z Nitry prepustili:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB)

Neonacisti terorizujú mesto

V noci z 5. na 6. októbra prišli podľa do Mariatchi baru v centre mesta holohlaví mladíci. Provokovali a pýtali cigarety. Keď im ich odmietli predať, začali hulákať a neodchádzali ani po prosbe majiteľa. Zákazníci ich vytlačili von, no radikáli sa vrátil s posilou. Majiteľ podniku Radovan Richtárik vyšiel z baru, aby ich zastavil. Okamžite začali mlátiť jeho aj ďalších zákazníkov. Po ľuďoch, ktorí padli na zem, surovo dupali, ďalších bez milosti kopali do tváre. Keď sa barmanka snažila odohnať údajného neonacistu, ktorý skákal po mužovi, čo zostal bezvládne ležať na chodníku, ďalší z útočníkov jej dal facku.

 

Októbrový útok, ktorý zaznamenali aj mestské kamery, nebol podľa denníka prvým ani posledným konfliktom, ktorý neonacisti v bare vyvolali. Problémy tam majú viac ako rok. Extrémisti si cez ulicu otvorili podnik Walhala, ktorý je oficiálne súkromným kartárskym klubom. Stretávajú sa tam v sobotu večer a majiteľ baru oproti vraví, že boli obdobia, keď s nimi mali problémy každý týždeň. Rozbíjajú okná, kopú do dverí, vyhrážajú sa. Útoky proti baru nie sú náhodné, Richtárika si neonacisti pamätajú ako aktivistu organizácie Ľudia proti rasizmu. Útoky údajných neonacistov vyvrcholili na Silvestra.  „Asi o tretej sa vrátili a rozkopali dvere. Rado vybehol s foťákom za nimi. Zbadali ho, že ich fotí, začali ho biť, zložili na zem, dupali po ňom a kopali. Chcel som mu pomôcť, no jeden z nich ma chytil a zadržal. Keď som sa mu snažil vyvliecť, roztrhol mi bundu“, hovorí Richtárik, ktorý po tejto bitke skončil v nemocnici so zlomenou nohou, ktorú mu museli ešte na Nový rok operovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu