Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zemplínsky podnikateľ Vareha neuspel v spore s Finančným riaditeľstvom

Mikuláš Vareha
Mikuláš Vareha (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zemplínsky podnikateľ Mikuláš V. neuspel na Najvyššom súde SR (NS) v civilnom spore s Finančným riaditeľstvom SR. Išlo o spor spoločnosti Mikuláša V.- Jomado s. r. o. s Finančným riaditeľstvom SR, čo sa týka nadmerného odpočtu dane a daňovej povinnosti v státisícoch eur, keď vo veci koncom októbra 2012 rozhodoval Krajský súd Košiciach.

NS SR verdikt Krajského súdu v Košiciach prvý decembrový týždeň minulého roka potvrdil. Nadmerné odpočty si spoločnosti Mikuláša V. uplatňovali za obchodovanie s komoditami ako lykožrút smrekový, jablká a bažanty poľné, ktoré podľa súdu nikdy nevlastnili.

Napadnutým rozsudkom Krajský súd v Košiciach zamietol žalobu, ktorou sa Mikuláš V. domáhal preskúmania zákonnosti rozhodnutia žalovaného z februára 2012, ktorým potvrdil dodatočný platobný výmer Daňového úradu Kráľovský Chlmec, ktorým nepriznal Mikulášovi V. nadmerný odpočet za zdaňovacie obdobie jún 2010 v sume 68.357,77 eura a určil vlastnú daňovú povinnosť za zdaňovacie obdobie jún 2010 v sume 478.956,07 eura. Vyplýva mimo iného z rozhodnutia NS SR.

Krajský súd poukazujúc na jednotlivé úkony správcu dane a relevantné ustanovenia právnych predpisov dospel k záveru, že žalobca Mikuláš V. v konaní nepreukázal splnenie zákonných podmienok pre odpočítanie dane z pridanej hodnoty v zdaňovacom období jún 2010 v sume 544.917,60 eur na základe dodávateľských faktúr od dodávateľov GLOBAL - MIX, s. r. o., Mikuláš Vareha - VENIKOM a TOKAJ INVEST SK, s. r. o.

Zároveň sa Krajský súd stotožnil so závermi správcu dane a žalovaného, že posudzovanie plnenia a transakcie týkajúce sa nákupu lykožrúta smrekového, jabĺk a bažantov poľných nesledovali skutočný obchodný účel a boli len nástrojom na získanie daňovej výhody - finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu.

Vo vzťahu ku komodite lykožrút smrekový považoval krajský súd za potrebné uviesť, že je priam absurdné, aby predmetom dodania tovaru bol podkôrny hmyz v objeme počítanom na kusy (9.210.530 kusov, respektíve 4.010.500 kusov) za situácie, keď jeho získanie spôsobom uvedeným Mikulášom V. bolo pracovníkmi odborných inštitúcií vyvrátené, pričom žalobca ani nepreukázal využitie tejto fakturovanej komodity pre svoje ďalšie podnikanie (skrmovanie lykožrúta smrekového bažantom poľovným bolo odbornými inštitúciami rovnako vyvrátené).

Rozsiahlym dokazovaním vykonaným správcom dane nebolo preukázané dodanie jabĺk žalobcovi od dodávateľov Mikuláš V. - VENIKOM a TOKAJ INVEST SK, s. r. o. Tieto daňové subjekty nepreukázali, že uvedený tovar vôbec vlastnili. Súd sa takisto stotožnil so záverom správcu dane a žalovaného ohľadne nepreukázania dodania päť tisíc kusov bažanta poľovného dodávateľom Mikuláš V. - VENIKOM.

Mikuláš V. bol spoločníkom a konateľom niekoľkých desiatok obchodných spoločností. Podľa správcu dane a žalovaného išlo o 77 obchodných spoločností, z ktorých 51 bolo registrovaných ako platiteľov DPH, ktoré uskutočňujú medzi sebou ako platitelia dane z pridanej hodnoty zdaniteľné obchody.

Zemplínsky podnikateľ Mikuláš V. je na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici obžalovaný z trestných činov skrátenia a neodvedenia dane a poistného. Podľa obžaloby mal vykazovať práve podobné fiktívne obchody najmä medzi svojimi firmami a nezákonnými nadmernými odpočtami DPH mal spôsobiť štátu škodu za desiatky miliónov eur. V tejto kauze by mohli dnes vyniesť rozsudok. NS SR vlani v apríli zrušil pôvodný rozsudok ŠTS, odsudzujúci Mikuláša V. v tomto prípade na jedenásť rokov odňatia slobody a prípad sa tak vrátil na ŠTS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu