Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rezešovú majú v zuboch aj maďarskí politici: Zúria a vyzývajú k zmene zákonov!

Do Rezešovej sa pustil Jobbik aj Fidesz
Do Rezešovej sa pustil Jobbik aj Fidesz (Zdroj: Youtube, FB, Ján Zemiar)

BUDAPEŠŤ - Majú toho dosť! Po tom, čo maďarské ultrapravicové hnutie Jobbik označilo trest pre milionársku dedičku Evu Varholíkovú Rezešovú za hanbu súdnictva, sa do Košičanky pustil aj člen vládneho Fideszu Antal Rogán. V demonštratívnom videu nakrútenom pod oknami Rezešovej luxusného bytu vyzýva kompetentných, aby dôkladne prešetrili dôvody na jej umiestnenie do domácej väzby.

Predseda parlamentnej frakcie Fideszu Antál Rogán zverejnil na svojom facebookovskom profile video, v ktorom pobúrene reaguje na prípad Evy Varholíkovej Rezešovej a jej presťahovanie do luxusnej rezidencie. Provládny politik v mene frakcie Fideszu vyzval predsedu Parlamentného výboru pre ústavné záležitosti ako aj ministra spravodlivosti, aby prešetrili udelenie domácej väzby žene, ktorá má byť zodpovedná za usmrtenie štyroch ľudí pri dopravnej nehode.

Z vyšetrovania by mali podľa neho vyvodiť adekvátne závery a keď bude treba, sprísniť zákony tak, aby sa podobný prípad už viac neopakoval. Vo videu nahrávanom pred luxusnou bytovkou v budapeštianskej časti nazývanej Anjelská zem Rogán zdôraznil, že rozsudok nad Slovenkou už dva týždne hýbe verejnou mienkou. Tvrdí, že nejde o to, aký verdikt súd vyslovil, no podľa neho je neprijateľné, aby bola Rezešová bezprostredne pred odvolacím pojednávaním umiestnená do luxusnej domácej väzby.

Fidesz o Rezešovej treste

Ozval sa aj ultrapravicový Jobbik

Na rozsudok prvostupňového sudu v procese s Rezešovou pohoršene reagovali aj zástupcovia ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko - Jobbik, ktorí ho označili za hanbu maďarského súdnictva. Podľa jedného z poslancov, Istvána Apátiho, mierny trest vzbudzuje dojem, že každý, kto má dostatok peňazí na zaplatenie dobrých právnikov a odborníkov, sa môže ľahko vyvliecť zo stíhania za akýkoľvek závažný trestný čin.

Jobbik o Rezešovej treste

Stačí sekunda a je na slobode

Pri vynesení právoplatného rozsudku nad Rezešovou bude rozhodujúci čas zmeny jazdného pruhu vozidla obetí. Vyhlásil to v rozhovore pre dnešné vydanie maďarského denníka Bors dopravný právny expert István Tóth, podľa ktorého existuje reálna šanca, že Slovenku súd oslobodí. Zo súdneho procesu na prvom stupni vyplýva, že vodič vozidla obetí pri zmene jazdného pruhu kvôli predbiehaniu nákladného auta nedodržal predpisy a tak vošiel do jazdnej dráhy auta Slovenky.

Skutočnosť, že Rezešová prekročila povolenú rýchlosť o 27 percent a že bola v mierne podnapitom stave, bezpodmienečne nesúvisia so zapríčinením nehody, zdôraznil expert. "Ak to trvalo poldruha až dve sekundy, potom Slovenku nemožno stíhať. V prípade, že manéver predbiehania trval dlhšie, potom však Eva V. nesie za haváriu zodpovednosť, pretože jej mohla zabrániť," dodal István Tóth.

Rezešovú Okresný súd v Gödöllö odsúdil 22. novembra na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom ostrahy za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb. Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na obdobie piatich rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Spod obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Proti verdiktu sa odvolali prokurátor i obhajca, rozsudok nenadobudol právoplatnosť. Prokurátor sa odvolal aj proti domácej väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu