Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvé VIDEO Rezešovej tragickej jazdy: Toto ju zachránilo pred vyšším trestom!

Takto sa Rezešová rútila diaľnicou Zobraziť galériu (2)
Takto sa Rezešová rútila diaľnicou (Zdroj: hír24)

BUDAPEŠŤ - Zábery hrôzy z diaľnice! Na internete sa po prvý krát objavilo video z diaľničnej kamery pri meste Gödöllő, ktoré zachytáva posledné minúty pred aj po tragickej zrážke Evy Varholíkovej Rezešovej s maďarským fiatom. Okrem hrôzostrašných záberov na šľahajúce plamene z auta plného ľudí, kamerový záznam ukrýva aj dôkaz, ktorý značne ovplyvnil vývoj procesu.

Video začalo internetom kolovať len pár dní po poslednom pojednávaní, na ktorom Eve Varholíkovej Rezešovej prvostupňový súd stanovil 6-ročný trest za to, že pod vplyvom alkoholu spôsobila nehodu, pri ktorej zahynuli štyria ľudia. Na 40-sekundovom zázname možno vidieť, ako sa Košičanka na svojom BMW rúti v ľavom jazdnom pruhu diaľnice M3 smerom na Budapešť.

O necelé tri minúty neskôr badať z diaľky šľahajúce plamene, ktoré pohltili fiat s maďarskou posádkou po tom, čo došlo ku kolízii s Rezešovej BMW. Až o takmer 2 minúty kamery zachytávajú kamión, ktorého šofér (označený ako svedok číslo 6, pozn. red.) svedčil na súde proti obžalovanej s tým, že videl, ako Košičanka fiat vyblikáva a tlačí sa naň. Zverejnené zábery však hovoria proti nemu.

Prvé VIDEO Rezešovej tragickej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: hirado.hu)

Video je jedným z dôkazových materiálov, ktoré Rezešovú oslobodili od obvinenia z ohrozovania cestnej premávky, čo výrazne ovplyvnilo výšku jej trestu.

Prvé VIDEO tragickej nehody na maďarskej diaľnici

(Vysvetlivky: 6. sz. tanú = svedok číslo 6; A baleset = havária)

Rodiny obetí zvažujú sťažnosť na políciu

Príbuzní štyroch maďarských obetí v kauze vlaňajšej nehody Slovenky Evy V. zvažujú sťažnosť kvôli piatkovému miernemu rozsudku. Podľa pozostalých totiž policajti urobili pri vyšetrovaní na mieste nehody množstvo chýb, kvôli ktorým súd nemohol vziať do úvahy viaceré dôkazy, uviedol dnes spravodajský server Hír24.

Server podrobne analyzuje kroky polície a cituje obhajcu Slovenky Pétera Nováka, podľa ktorého polícia napríklad neanalyzovala záznamy bezpečnostnej kamery z benzínového čerpadla, ale na ich základe obvinila Evu V. z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.

Analýzou, ktorú dal vypracovať advokát obvinenej, bola možnosť spáchania tohto trestného činu - ohrozovania blikaním či vytláčaním auta obetí z jazdného pruhu ešte pred osudnou haváriou - vyvrátená, čo akceptoval súd i prokurátor.

Podľa servera ďalej chybu urobil policajt, ktorý vypočul Slovenku bezprostredne po nehode, pričom ju nepoučil o jej právach. Súd takto získané informácie preto napokon odmietol vziať do úvahy. Problematický bol aj odber krvi, ktorý bol vykonaný neskoro a v nedostatočnom množstve, čím sa vlastne zabránilo tomu, aby sa získali presné údaje o tom, v akom stave obvinená riadila auto.

Právny zástupca pozostalých Ádám Hantos pre server uviedol, že za mierny rozsudok nesie sčasti zodpovednosť aj množstvo pochybení vyšetrovacích orgánov. "Zvažujeme možnosť podania sťažnosti na ich činnosť," dodal Hantos, ktorý však zdôraznil, že aj napriek týmto chybám očakávali podstatne prísnejší trest a domáce väzenie považujú za neodôvodnené.

Polícia sa k otázkam prípadnej zodpovednosti za chyby vyšetrovateľov zatiaľ pre Hír24 nevyjadrila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu