Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Advokát o vysokom treste hokejistovi (21): Ľutuje to každý deň, ešte budeme bojovať!

František má najbližších 8 rokov stráviť v base Zobraziť galériu (2)
František má najbližších 8 rokov stráviť v base (Zdroj: FB, int)

POVAŽSKÁ BYSTRICA - Za zlomenú nohu rovnako ako za vraždu? V utorok padol na Krajskom súde v Trenčíne definitívny rozsudok, ktorý talentovanému hokejistovi Františkovi Kolenovi prevrátil život na ruby. Doteraz trestne nestíhaný, bezúhonný, mladý človek má za mrežami medzi zločincami stráviť 8 dlhých rokov. A to všetko pre jednu nerozvážnu bitku, pri ktorej policajtke z Považskej Bystrice zlomil nohu. Hoci je psychicky na dne a svoje vyčíňanie už neraz oľutoval, stále sa nevzdáva a v boji za nižší trest chce pokračovať na tých najvyšších miestach. Jeho advokát nám prezradil ako.

Nádejnému hokejistovi Františkovi Kolenovi dnes Krajský súd v Trenčíne naparil 8-ročný trest vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Zranenej policajtke má navyše zaplatiť škodu 3 260 eur. Či ide o trest primeraný, sa jeho obhajca Marcel Péli vyjadriť nechcel, pripustil však, že súd mohol byť zhovievavejší. "Z praxe môžem potvrdiť, že už som mal aj prípady, kde senáty iného súdu rozhodli v obdobných prípadoch podstatne miernejšie," povedal pre Topky.

Mladý hokejista s celým životom pred sebou je z krutého rozsudku psychicky na dne a najradšej by všetko vrátil späť. "Môj klient je v súčasnosti na tom psychicky veľmi zle, stále ľutuje ten moment, kedy sa to stalo a nevie si predstaviť, ako bude ďalej vyzerať jeho život, keďže musí absolvovať taký vysoký trest," uviedol Péli s tým, že rozhodnutie súdu ťažko nesie aj Františkova rodina, ktorej sa zdá trest neprimerane vysoký a prísny. Rodičov talentovaného športovca najviac zaráža to, že nikto neberie do úvahy fakt, že František nikdy predtým nebol trestne stíhaný a za prvú takúto chybu v živote má ísť na tak dlhú dobu za mreže.

František v čase, keď bol jeho život ešte bezstarostný.
Zobraziť galériu (2)
František v čase, keď bol jeho život ešte bezstarostný.  (Zdroj: FB, int)

Verejnosť i Františkovi príbuzní trest prirovnávajú k oveľa závažnejším prípadom, ktorých páchatelia obišli s rovnakým, ba dokonca nižším trestom. "Zvlášť, keď videli aj iné medializované prípady, kde iný páchateľ dokonca obvinený z vraždy, ktorú ale mal spáchať v stave zmenšenej príčetnosti, dostal trest 6 rokov," tlmočí Péli vyjadrenie rodiny.

Kolenovi pôvodne hrozil ešte vyšší trest. Okresný súd v Považskej Bystrici mu pred rokom vymeral 11 rokov a 7 mesiacov, tento rozsudok v utorok Krajský súd zrušil a trest znížil. Urobil tak aj pre nález Ústavného súdu SR, ktorý zmenil aspiračnú zásadu. Podľa tej sa pôvodne sprísňovala dolná hranica trestnej sadzby pri dvoch a viac trestných činoch, pričom aspoň jeden z nich bol zločin. Podľa Péliho však zmena v zákone nebola dostatočná. "Myslím si, že trestný zákon by potreboval ďalšiu rozsiahlejšiu novelu, ktorá by sa dotkla aj výšky trestov, pretože niektoré tresty za niektoré trestné činy u mladých doposiaľ netrestaných páchateľov sú neprimerane prísne ba až likvidačné," vysvetlil.  

Požiadajú o prezidentskú milosť

Ani po právoplatnom rozsudku však ešte nie je všetko stratené. Hokejistov obhajca sa rozhodol za miernejší trest zabojovať aj u prezidenta a požiadať ho o milosť. Kedy plánuje žiadosť adresovanú hlave štátu poslať, konkretizovať nechcel.  

František Koleno sa podľa obžaloby koncom októbra opil a vyvolal hádku pred barom v Považskej Bystrici, kde mal zbiť dvoch mladíkov a verbálne zaútočiť na zasahujúcich policajtov. Keď mu potom chcela policajtka Katarína Ž. nasadiť putá, z celej sily ju kopol do kolena, pričom jej zlomil nohu. Mala natiahnutý vnútorný väz a zlomeninu ihlice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu