Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvé týždne v base Kolena z 8-ročného trestu za útok na policajtku: Psychický kolaps!

František Koleno Zobraziť galériu (3)
František Koleno (Zdroj: Facebook,hracskekarty.cz)

POVAŽSKÁ BYSTRICA - Z nádejného hokejistu je psychická troska. František Koleno (21) z Považskej Bystrice, ktorého v novembri minulého roka odsúdili na osem rokov za útok na policajtku, bol už po prvých dňoch v base psychicky úplne na dne. Nepomáhali ani pravidelné návštevy rodičov a ich povzbudivé slová a František nakoniec skončil vo väzenskej nemocnici, kde leží dodnes. Vráti ho späť do života prezidentská milosť?

Mladého hokejistu Františka Kolena v polovici novembra minulého roka právoplatne odsúdili na 8 rokov väzenia za výtržníctvo a napadnutie verejného činiteľa. Mladík ešte v decembri 2011 pred barom v Považskej Bystrici zaútočil na policajtku, ktorá sa ho snažila po predchádzajúcej potýčke s dvoma inými chlapmi spacifikovať. Ženu z celej sily kopol do kolena, pričom jej spôsobil vážne zranenie nohy, po ktorom ostala práce neschopná.

Zranenie, ktoré František policajtke spôsobil.
Zobraziť galériu (3)
Zranenie, ktoré František policajtke spôsobil.  (Zdroj: TV MARKÍZA)

František sa 20. novembra sám prihlásil na polícii, aby dobrovoľne nastúpil na výkon trestu v ilavskej väznici. Dlho tam však nepobudol. Po pár dňoch ho vo veľmi zlom psychickom stave previezli do väzenskej nemocnice v Trenčíne, kde je dodnes, píše denník Plus jeden deň. Zúfalý mladík musí brať lieky na upokojenie a do cely sa pravdepodobne tak skoro nevráti.

"Je úplne hotový. Trasú sa mu ruky a celý čas je na liekoch. Je hrozné vidieť, ako nám to ničí syna," povedal denníku zronený Františkov otec. Odsúdenie syna na dlhoročný trest zrazilo k zemi aj jeho matku. Chlapca sa však obaja rodičia pokúšajú počas pravidelných návštev vzpružiť a nabiť pozitívnou energiou.

Františka môžu vídať každý mesiac, no len na dve hodiny, počas ktorých im neustále opakoval, že pobyt v base nezvláda. "Zatvoria nás spolu do miestnosti, môžeme sa spolu len rozprávať, nič mu nemôžeme nechať. Stále opakuje, že on to nezvládne a nevydrží," dodáva otec, ktorý sa už odmieta nečinne prizerať, ako jeho dieťa trpí.

Rodičia už poslali list samotnému prezidentovi, u ktorého chcú zabojovať o milosť pre syna. Ich druhou nádejou je dovolanie sa na Najvyšší súd a obnova konania. V prípade, že zlyhajú obe možnosti, ostáva ešte jedna posledná - požiadať o milosť nového prezidenta, ktorého si Slováci zvolia už tento mesiac.

Od medializácie prípadu sa za nádejného hokejistu postavilo aj množstvo cudzích ľudí. Na internete podpísalo petíciu za jeho omilostenie vyše 22 tisíc ľudí a na sociálnej sieti Facebook ich za zníženie trestu oroduje vyše 21 tisíc. Či aj tieto hlasy pomôžu Františkovi v ceste za slobodou, sa dozvieme možno už o pár týždňov. Prezident už totiž žiadosť o milosť hokejistovi dostal a momentálne čaká na podklady z ministerstva spravodlivosti.

Prvé týždne v base
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: peticia.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu