Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovákov spojil boj o milosť hokejistovi (21): Podpisov sú tisíce a stále pribúdajú!

Františka podporili už tisíce ľudí Zobraziť galériu (4)
Františka podporili už tisíce ľudí (Zdroj: FB, peticie.com)

POVAŽSKÁ BYSTRICA - Obmäkčia prezidenta? Tisíce Slovákov vyjadrili svoj nesúhlas s výškou trestu pre mladého hokejistu Františka Kolena (21) tým, že sa zapojili do internetovej petície za jeho omilostenie. Až vyše 16 tisíc Slovákov je presvedčených o tom, že 8 rokov je pre nádejného športovca neprimerane veľa a za spravodlivosť chcú zabojovať u prezidenta. A čo na to on?

Petícia sa na internete objavila len v utorok, teda v deň, keď súd vyniesol definitívny rozsudok, no už dnes má na konte viac ako 16 tisíc podpisov a ďalšie stále pribúdajú. Jej cieľom je oslobodiť Františka od vysokého trestu, alebo ho aspoň zmierniť. Väčšina ľudí komentujúcich petíciu považuje 8-ročný trest za neprimeraný. "I keď zaútočil na verejného činiteľa, tak si trest 8 rokov určite nezaslúžil. Dúfam že sa niekto v tomto štáte uvedomí a jeho trest zmierni alebo i zruší" reaguje jedna z podpísaných pod petíciou.

Slovákov spojil boj o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB, int)

Objavili sa však aj názory o tom, že vysoký trest za kopanec policajtke je adekvátny a mal by byť akýmsi mementom pre mládež. "Treba si uvedomiť, že zaútočil na policajta. To sa nedá v žiadnom prípade tolerovať. Preto aj trest musí byť aký je," píše sa v komentári pod petíciou. Napriek tomu má František poriadne veľkú základňu podporovateľov. Počtom podpisov dokonca prekonal aj petíciu, v ktorej ľudia žiadali milosť pre herca Dušana Cinkotu.

Na podporu Františka petíciou vznikla stránka aj na sociálnej sieti. Tá ma v týchto chvíľach vyše 15-tisíc členov.

Slovákov spojil boj o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB, int)

O prezidentskú milosť pre hokejistu plánuje požiadať aj jeho obhajca Marcel Péli, ktorého rozsudok tiež nepríjemne prekvapil. "Môj klient je v súčasnosti na tom psychicky veľmi zle, stále ľutuje ten moment, kedy sa to stalo a nevie si predstaviť, ako bude ďalej vyzerať jeho život, keďže musí absolvovať taký vysoký trest," povedal krátko po verdikte pre Topky. Avšak presný termín odoslania žiadosti prezidentovi zatiaľ konkretizovať nechcel.

Hlava štátu podľa našich informácií zatiaľ žiadnu petíciu ani žiadosť neobdržala. "Prezident republiky zatiaľ nedostal žiadosť o milosť pre odsúdeného Františka Kolena a preto v tejto veci konať nemôže," povedal nám Marek Trubač, hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča. Ak sa tak stane, Gašparovič môže odsúdenému hokejistovi trest odpustiť alebo zmierniť. Jeho rozhodnutiu predchádza posudzovanie Ministerstva spravodlivosti, ktoré mu môže udelenie milosti odporučiť. Prezident však týmto odporúčaním nie je viazaný a rozhoduje samostatne.

A čo si o výške trestu pre Františka myslí samotný prezident? "O výške sadzby trestu odňatia slobody v tomto prípade rozhodol nezávislý súd a prezident republiky jeho rozhodnutie nebude komentovať," uviedol Trubač. Či ho prosba tisícov ľudí nakoniec obmäkčí, ukáže až čas. Posudzovanie žiadosti o milosť je totiž záležitosť niekoľkých týždňov až mesiacov.

Slovákov spojil boj o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB, int)

Hokejistovi Františkovi Kolenovi pred rokom Okresný súd v Považskej Bystrici vymeral trest za útok na verejného činiteľa a výtržníctvo na 11 rokov a sedem mesiacov. Krajský súd v Trenčíne však jeho výšku v utorok znížil na 8 rokov, pričom bral do úvahy zmenu asperačnej zásady, podľa ktorej sa pôvodne sprísňovala dolná hranica trestnej sadzby pri dvoch a viac trestných činoch, pričom aspoň jeden z nich bol zločin. Zranenej policajtke má navyše zaplatiť škodu 3 260 eur.

Podľa obžaloby sa koncom októbra opil a vyvolal hádku pred barom v Považskej Bystrici, kde mal zbiť dvoch mladíkov a verbálne zaútočiť na zasahujúcich policajtov. Keď mu potom chcela policajtka Katarína Ž. nasadiť putá, z celej sily ju kopol do kolena, pričom jej zlomil nohu. Mala natiahnutý vnútorný väz a zlomeninu ihlice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu