Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Súd ukončil proces zvolenskej masakry: Ivan zavraždil troch kolegov, dostal 23 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Na 23 rokov odňatia slobody v najprísnejšom väzení odsúdil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 57-ročného Ivana H., ktorý v novembri minulého roku zastrelil troch bývalých spoločníkov vo zvolenskej firme TC TRADE. Rozsudok nie je právoplatný, odvolal sa prokurátor i obžalovaný.

Žalobca tiež navrhol, aby senát priznal pre pozostalých vyčíslenú nemajetkovú ujmu. Obhajca, naopak, požadoval od súdu mimoriadne zníženie trestu s poukázaním na doterajší bezúhonný život obžalovaného a jeho priznanie. Trestná sadzba za obzvlášť závažný zločin vraždy je v tomto prípade 20 až 25 rokov, prípadne doživotie. Senát rozsudok vyhlásil o 13:30.

V záverečnej reči obžalovaný opakovane oľutoval svoje konanie a ospravedlnil sa pozostalým. Vysvetlil, že s najstarším zavraždeným Milanom P. založili spoločnú firmu ako kamaráti a spolupracovníci z predošlého pracoviska. Neskôr však dohodnuté veci zo strany Milana P. prestali platiť, čo obžalovaný pociťoval ako veľkú nespravodlivosť, pretože on bol celý život čestný a nikomu neublížil. 

Vražedný útok Ivana H. na bývalých spoločníkov sa stal 22. novembra minulého roku v priestoroch firmy TC Trade na Jesenského ulici vo Zvolene. Exkolegom vo firme, kde bol desať rokov konateľom, predložil požiadavku na finančné vyrovnanie. Požadoval vyplatenie tristotisíc eur a chcel sa s nimi dohodnúť aj na splátkovom kalendári. Keď ho razantne odmietli, vytiahol z kufríka legálne držanú pištoľ kalibru 9 milimetrov a na každého vystrelil po tri rany. Každého zasiahol do srdca, pľúc a ďalších častí tela. Na mieste podľahli zraneniam 64-ročný Milan P., jeho 36-ročný syn Marián a 46-ročný Adolf P. z Banskej Bystrice. Prokurátor počínanie Ivana H. označil za popravu ľudí, ktorí sa nemohli brániť. Takéto domáhanie sa spravodlivosti označil za nemysliteľné, aj keď časťou verejnosti akceptované. 

Po čine páchateľ vybral z pištole zásobník a zbraň odložil do kufríka, ktorý potom zamkol a zakódoval. Ostal na mieste činu a vzdal sa policajtom. Skúmanie duševného stavu obvineného preukázalo, že Ivan H. netrpel v čase skutku žiadnou duševnou chorobou. Znalci na pojednávaní uviedli, že konal v afekte silnej zlosti. Vraždou bývalých spoločníkov vyvrcholili vzájomné nie najlepšie vzťahy medzi obžalovaným a zastrelenými z posledného obdobia. Znalci neočakávajú u Ivana H. recidívu konania a preto nenavrhli jeho psychiatrické liečenie. Znalci odmietli odpovedať na hypotetickú otázku právnej zástupkyne pozostalých, či po prepustení z výkonu trestu môže Ivan H. preniesť svoju zlosť zo zavraždených na ich žijúcich príbuzných. 

Právna zástupkyňa poškodených podotkla, že navrhovaná suma nemajetkovej ujmy je možno nevyložiteľná, pretože obžalovaný svoj byt, cenné papiere, účet a podiel na rodinnom dome previedol pred skutkom na svoje dve dcéry. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu