Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Maďari odtajnili údaje Rezešovej telefonátov: Prezradili, čo sa dialo pred nehodou!

Rezešová tvrdí, že po nehode už nevolala, výpis však ukazuje opak
Rezešová tvrdí, že po nehode už nevolala, výpis však ukazuje opak (Zdroj: David Duducz, Miroslav Vacula)

BUDAPEŠŤ - Neustále jej vyvolávali a bombardovali SMS-kami. Maďarskému portálu Hvg.hu sa podarilo získať zoznam hovorov, ktoré milionárska dedička Eva Varholíková Rezešová uskutočnila tesne pred tragickou nehodou na maďarskej diaľnici. Na základe podrobného výpisu volaní sa teraz vynára množstvo otázok ohľadom vyšetrovania, na ktoré však polícia, súd aj mobilní operátori odmietajú odpovedať.

Prvým zarážajúcim faktom pri pohľade na Rezešovej výpis volaní je neobvykle intenzívny prenos dát. Počas hodiny a pol, od momentu, keď jej telefón zachytil maďarskú sieť, až do chvíle zrážky s fiatom, pribudlo do jej zoznamu až 38 hovorov. Okrem nich bol zaznamenaný aj prenos väčšieho objemu dát a SMS-iek. Z výpisu je zrejmé, že pred nehodou bola v telefonickom kontakte s piatimi osobami. Tie ju prezváňali, volali jej či písali textové správy. Veľa hovorov bolo presmerovaných aj do hlasovej schránky.

Telefonáty boli veľmi chaotické a podľa podrobného zoznamu Rezešovej mobil vyzváňal takmer nepretržite. Príkladom je aj komunikácia medzi ňou a neznámou ženou asi 3 hodiny pred nehodou. Obžalovaná Košičanka jej vyzváňala o 01:42, 01:48, 01:52 a 01:59 a žena jej volala naspäť o 02:31 a 02:32. Rezešová opäť volala späť o 2:42, no o 2:46 už mobil nedvíhala. O 2:57 sa im konečne podarí spolu spojiť a počas krátkej minúty vymenia pár slov.

Volal jej "Ďuso" aj "Láska"

Od 2:58 sa jej každú minútu snažil dovolať neznámy muž v zozname kontaktov uložený pod menom "Ďuso". Rezešová mu niekedy zdvihla, inokedy zas nie. Posielali si medzi sebou aj SMS-ky. S ďalším mužom pomenovaným "Láska" volala asi pol hodinu pred nehodou. Maďarský portál sa domnieva, že by mohlo ísť o jej posledného partnera Lukáša Trnovského. Podľa výpisu jej telefonoval o 04:20, 04:25, 04:34 a 04:44. Hovorili spolu niekoľkokrát, hoci len pár sekúnd.

Podľa odborníkov došlo k nehode o 04:45, podľa policajného záznamu mala o 04:43 a 04:44 dva zmeškané hovory. Zoznam, ktorý má maďarský portál k dispozícii, však hovorí, že to bol práve muž menom "Láska", ktorý jej volal a ona hovor prijala. Podľa informácií od mobilného operátora hovor trval asi 3 sekundy. Z rovnakého čísla mala Rezešová prijať hovor aj pár minút po nehode o 04:54 a trval asi 9 sekúnd. Avšak podľa výpovedí svedkov aj samotnej obžalovanej po tom, čo vyliezla z havarovaného auta už s nikým netelefonovala.

Ako tvrdí portál, ani jedna z osôb, ktoré sa Rezešovej pokúšali v osudnú noc dovolať, nebola doposiaľ vypočutá. Pritom práve oni by mohli poskytnúť dôležité informácie o tom, v akom stave obžalovaná šoférovala a prečo ju tak intenzívne vyhľadávali.

Obhajoba sa po celý čas opiera o tvrdenie zástupcu mobilného operátora, ktorý vypovedal, že Rezešová mohla hovory uskutočňovať aj pomocou hlasitého odposluchu a jej pozornosť pri šoférovaní tak neovplyvňovali. "Zatiaľ sa však neskúmalo, či to tak aj skutočne bolo, alebo či sa naopak vodička vo vysokej rýchlosti nehrala s telefónom," povedal pre portál právny zástupca pozostalých Ádám Hantos.

Policajti si nevedeli dať rady s iPhonom

Bezpečnostný expert, ktorý si želal zostať v anonymite, si myslí, že polícia mala presne zaznamenať, kde telefón v aute našla, a to bezprostredne po nehode, nie až pod odtiahnutí auta z miesta. "Naozaj nemusela pustiť ruky z volantu? Aký komunikačný systém bol v BMW?  Zaznamenaný prenos dát môže znamenať sťahovanie dát do navigácie, ale aj to, že vodička skype-ovala, či nebodaj si prezerala fotky, " hovorí expert.

V policajnom zápise nie je ani zmienka o tom, že by muži zákona z telefónu vyťahovali nejaké dôležité informácie, len toľko, že "vzhľadom na citlivosť dotykového displeja" sa im podarilo náhodne zavolať na tri čísla, hovory ale "okamžite ukončili". Právnik zastupujúci rodiny obetí márne žiadal o podrobnejšie vyšetrovanie, o volaniach sa ďalší znalecký posudok nerobil.

Marenie dôkazov

Policajná správa o mobilnej komunikácii končí slovami, že SIM kartu z telefónu sa policajtom nepodarilo odstrániť, pretože "z iPhone-u  sa dá vybrať len s vhodnými nástrojmi, ale tie k dispozícii nemali." iPhone skutočne takýto  "nástroj" potrebuje, ale karta sa dá vybrať aj kancelárskou spinkou, zatváracím špendlíkom, alebo inou náhradou.

Polícia okrem toho spomenutý  iPhone ešte počas vyšetrovania Rezešovej vrátila spolu s tabletom nájdeným v aute. Podľa informácií o odovzdaní polícia vydala aj dokument, v ktorom ale zabudli napísať dátum, kedy sa tak uskutočnilo. Oficiálne sa tak už ani nedá zistiť od kedy má mobil späť. Podľa bezpečnostného znalca je vrátenie telefónu jednoducho nepochopiteľné, veď práve z telefónu sa dalo v priebehu vyšetrovania získať veľa užitočných informácií, zatiaľ čo takto boli jednoducho zničené . "Ak má aspoň štipku rozumu, okamžite by ho hodila do Dunaja, " naznačil jednoduchosť v marení dôkazov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu