Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dráma na hodoch v Cíferi: Parašutista sa počas šou zrútil k zemi, zlyhal mu padák

Nešťastný pád parašutistu Jeana-Daniela v Cíferi Zobraziť galériu (2)
Nešťastný pád parašutistu Jeana-Daniela v Cíferi (Zdroj: Foto: Trnavský hlas)

CÍFER – Cez víkend v obci Cífer obyvatelia hodovali na slávnostiach. Jedli, pili, zabávali sa. Počas akcie sa predviedol aj miestny Aeroklub Trnava a v rámci vystúpenia z lietadla vyskočili dvaja parašutisti. Radosť však prerušila šokujúca správa. Jeden z nich sa nekontrolovane zrútil na zem pred očami vydesených detí a ostatných miestnych obyvateľov. Okamžite zasahoval záchranný vrtuľník. Muž je vo vážnom stave v nemocnici na Kramároch.

Počas hodových slávnosti sa mal cez víkend predviesť aj Aeroklub Trnava. Na futbalovom ihrisku predvádzali ukážky zo svojej činnosti. V rámci nich dvaja parašutisti vyskočili z lietadla a mali pristáť uprostred futbalového ihriska. K nešťastiu došlo okolo druhej hodiny popoludní. Jeden z mužov francúzskej národnosti, ale so slovenským občianstvom (47) sa zrútil priamo do záhrady pár desiatok metrov od trávnatej plochy.

Podľa denníka Trnavský hlas ide o francúzskeho rozhodcu Jeana-Daniela, ktorý už roky žije s manželkou Zuzanou v Cíferi. V osudný deň mal ísť pískať na futbalový zápas do Horných Zeleníc.

Nešťastný pád parašutistu v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Trnavský hlas)

Podľa svedkov nešťastného pádu muž pred pristátím nečakane zrýchlil. „Vyzeralo to, akoby ho strhol nejaký vzdušný vír, mal vysokú rýchlosť a nekoordinovane sa zrútil,“ povedali miestni obyvatelia. Svedkovia nešťastného pádu parašutistovi okamžite pribehli na pomoc a privolali záchranárov. Muža sa najprv pokúšali vyslobodiť z padáku, v ktorom bol zamotaný.

Záchranné vozidlo bolo na mieste katastrofy do niekoľkých minút. Situácia však bola vážna, muža previezol do nemocnice vrtuľník: „Zranený muž bol v bezvedomí. Mal otvorenú zlomeninu dolnej končatiny a ďalšie zranenia. Previezli sme ho vrtuľníkom do Univerzitnej nemocnice na Kramároch,“ uviedol hovorca záchranárov Boris Chmel.

Parašutista je síce momentálne stabilizovaný, ale stále vo vážnom stave: „Muž je v umelom spánku na ARO. Je po operácii nohy, ktorú si zranil a má aj úraz hlavy. Je stabilizovaný,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

Zranený muž mal obrovská šťastie, že hrozivý pád prežil. Mária Linkešová, hovorkyňa trnavských policajtov uviedla: „Polícia vyšetruje okolnosti pádu parašutistu, ktorý sa včera zrútil pri zoskoku z lietadla v obci Cífer. Príčiny nešťastia vyšetrujme ako ublíženie na zdraví z nedbanlivosti.“  

Pravdepodobnou príčinou nešťastného pádu bolo to, že parašutistovi sa síce padák pri zoskoku otvoril, no zrejme s ním nezvládol ďalšie manévre.  

  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu