Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rudo podplatil piatimi eurami policajta, zaplatí 200 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BANSKÁ BYSTRICA - Na peňažný trest dvesto eur za podplatenie policajta ako verejného činiteľa odsúdil dnes samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 50-ročného Rudolfa Štofana z obce Odorín v okrese Spišská Nová Ves.

Štofan dal päť eur kapitánovi na Okresnom dopravnom inšpektoráte v Spišskej Novej Vsi. Úplatok súvisel s preskúšaním odbornej spôsobilosti Štofanovho známeho na vrátenie vodičského preukazu. Úplatkom Štofan spáchal prečin podplácania verejného činiteľa. Päť eur bolo poďakovaním za službu, pretože policajt vyhovel Štofanovej žiadosti 15. decembra 2010 a úplatok dostal o dva dni nato. Štofan dával úplatok za policajný úkon v prospech 75-ročného Jána G. z Odorína.

Podplácanie policajta Štofan priznal a oľutoval. S prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú sudca schválil. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.

Podľa sudcu Štofan dostal mierny trest vzhľadom na doterajší bezúhonný život a spoluprácu pri objasňovaní trestnej činnosti. A hoci úplatok päť eur sa niekomu zdá byť banalitou, korupcia je závažný trestný čin.

Po zaplatení trestu sa na odsúdenca hľadí, akoby nebol trestaný. Ak by Štofan trest nezaplatil, pôjde na štyri mesiace do väzenia. Úplatok i peňažný trest pripadá štátu. Štofan zaplatí aj súdne trovy 50 eur. Zákon umožňuje za poskytnutie úplatku verejnému činiteľovi uložiť trest odňatia slobody na dva až päť rokov, resp. peňažný trest od 160 do 331 tisíc eur.

Prokuratúra stíha za korupciu na Okresnom dopravnom inšpektoráte v Spišskej Novej Vsi aj ďalšie osoby. Pred dvoma týždňami dostal peňažný trest päťsto eur za podplácanie toho istého policajta 37-ročný Róbert Holdy z Levoče. Ten dal kapitánovi 20 eur za to, že uloží jeho známemu nižšiu sankciu za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu