Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Súd prokurátorovi nevyhovel, Piťo bude vypovedať ako prvý

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PEZINOK – V kauze údajnej zločineckej skupiny piťovcov bude ako prvý vypovedať Juraj O. alias Piťo, ktorého prokuratúra označuje za jej šéfa. Špecializovaný trestný súd nevyhovel návrhu prokurátora, ktorý sa nepozdával obhajobe ani obžalovaným.

„Chcem vypovedať prvý, čo sa toho boja? Vôbec tomu nerozumiem,“ povedal Juraj O. Zvyčajne totiž hlavný obžalovaný vypovedá ako prvý, po ňom nasledujú výsluchy spoluobžalovaných. Prokurátor navrhol poradie výsluchu svedkov údajne podľa miery zavinenia v obžalobe, teda aby v kauze piťovcov hovoril ako posledný Juraj O. alias Piťo.

Senát napokon stanovil poradie výsluchov podľa toho, ako sú obžalovaní umiestnení v ústavoch na výkon väzby. Pred výsluchom Juraja O. prečítajú na súde výpovede, ktoré urobili dvaja obžalovaní ešte počas vyšetrovania. Títo dvaja obžalovaní totiž nechcú zatiaľ vypovedať pred súdom.

Prokurátor v pondelok predniesol obžalobu na 17 údajných členov skupiny za 19 skutkov. Sú to najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s tzv. vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, resp. v nej pôsobili alebo ju podporovali. Tá pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj O. alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov. 

V marci 2011 po konflikte v predajni kebabov v Stupave niektorí členovia napadli a zbili dvojicu mužov za to, že si dovolili robiť problémy v podniku pod ochranou piťovcov. Za robenie problémov jeden člen skupiny žiadal zaplatenie pokuty päťtisíc eur, čo sa napokon nestalo. Členovia skupiny si údajne vytypovali erotické priváty a od žien žiadali peniaze za poskytovanie ochrany.

Piťovi údajne strážnik jeho domu zaobstarával marihuanu, mal ju v strážnici pri dome. Aj ďalší členovia skupiny podľa prokuratúry zabezpečovali drogy – kokaín, pervitín a metamfetamín, aby ho ďalej predávali. Podľa žalobcu na príkaz Juraja O. zariadili ďalší obžalovaní koncom marca 2010 v Trnave výbuch vozidla BMW a rodinného domu Róberta T. Počas tej istej noci údajne podpálili ďalšie auto, ktoré patrilo jeho spolupracovníkovi.

Meno Róberta T. figuruje v medializovaných mafiánskych zoznamoch v skupine nazývanej sýkorovci. Nálože aj s rozbuškami podľa vyšetrovateľov zabezpečil Piťo. Vraj chcel, aby všetko zapálili naraz ako značku piťovcov. Podobne skúsili zapáliť aj iné auto. Motívom bola napríklad údajná pokuta za poškodenie dverí v podniku, kde majiteľ platil piťovcom výpalné.

Pripisujú im aj zapálenie predajne kebabu, ktorým údajne chceli majiteľov donútiť k plateniu výpalného. K plateniu výpalného údajne donútili aj majiteľa požičovne náradia. Dvaja členovia údajne podpálili aj prevádzku letného grilu v Hlohovci. Majiteľ potom súhlasil s platením "za ochranu". 

Prípad jedného obžalovaného, ktorému chýbal pre práceneschopnosť obhajca, budú riešiť samostatne, podobne ako prípad obžalovaného, ktorý chce uzavrieť dohodu o vine a treste. Už v decembri 2012 prokurátor podal obžalobu na viacerých členov údajnej skupiny piťovcov za skutky, ktoré súvisia s podvodom so získanými hypotekárnymi úvermi z USA. Súd obžalobu neprijal a vrátil do prípravného konania, prokuratúra ju znovu predložila. 

Polícia obvinila z násilných a majetkových trestných činov 23 osôb, ktoré sú údajne zo skupiny piťovcov, po policajnej akcii v polovici novembra 2011. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva údajný šéf skupiny Juraj O. a zadržali ho. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Juraja O., sú vo väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu