Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Súd s najmilitantnejším gangom na fotkách: Vysmiaty Piťo vtipkoval o zmene pohlavia!

Vysmiaty Piťo a záhadné čarbanice Zobraziť galériu (35)
Vysmiaty Piťo a záhadné čarbanice (Zdroj: Jan Zemiar)

PEZINOK – Začal sa megaproces, v ktorom včera vypovedal šéf jednej z najobávanejších mafiánskych skupín. Za doprovodu ozbrojenej policajnej eskorty maskovaných mužov predviedli do budovy súdu v Pezinku 17tich obžalovaných v ostro sledovanej kauze Piťovci. Pred súd sa postavil údajný bos mafiánskej skupiny Juraj Ondrejčák - prezývaný Piťo. Aj pre nezainteresovaných to bolo zaujímavé divadlo. Vysmiaty obvinený sa vrátil do svojich školských čias a pri výpovedi si pomáhal záhadnými čarbanicami. Evidentne mal dobrú náladu. Vtipkoval aj o tom, že uvažoval nad zmenou pohlavia.

Počas svojej výpovede si Piťo pomáhal nákresmi na tabuli s papiermi. Vysvetľoval tak vzťahové relácie medzi ostatnými obžalovanými v prípadoch, z ktorých je obvinený. Hodinu a pol tak pred súdom dokazoval svoju údajnú nevinu. Počas výpovede si aj zavtipkoval, že uvažoval nad operáciou, ktorá by mu zmenila pohlavie.

Megaproces s Piťovcami
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Akčná dráma

Obrázky ako z filmu sa naskytli na pojednávaní prítomnej verejnosti. Sedemnásť mužov privezených z väzby v opancierovaných policajných autách v sprievode policajtov a ozbrojených chlapov v kuklách, pripravených kedykoľvek zasiahnuť proti prípadnému násilnému správaniu sa spútaných obžalovaných mužov. Atmosféra v pojednávacej miestnosti bola, ako inak, ponurá. Vo výrazoch na tvárach obžalovaných bolo badať rôzne emócie. Niektorí pôsobili sabavedomo, niektorí skormútene, iní boli smutní, no všetci mali v mysli pravdepodobne spoločného menovateľa, a tým je po dokázaní viny hroziaci trest odňatia slobody vo výške 20 až 25 rokov.

Smutný pohľad bol aj na niekoľko v sále prítomných žien, ktoré svoje polovičky v poslednom čase pravdepodobne vidia iba na súdoch alebo na občasných návštevách.

Vypovedal sám najvyšší

Na včerajšom pojednávaní vypovedal samotný údajný bos mafiánskeho klanu piťovci, i keď sám sa od tohto označenia dištancuje. Súkromný podnikateľ, ako sám o sebe tvrdí, je momentálne väzobne stíhaný v Nitre.  „Pomenovanie piťovci som ja nikdy nepoužil. Začalo sa vyskytovať v roku 2004 alebo 2005 po zverejnení nejakých zoznamov. My sme sa z toho smiali, že keby som sa dal preoperovať na ženu, ako by nás volali?" Piťo odmietol tvrdenie, že by nejakú skupinu zakladal.

Megaproces s Piťovcami
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako ho zatkli

Piťo začal svoju výpoveď spomienkou na jeho vzatie do väzby v roku 2011. „Vzali ma do väzby najhorším možným spôsobom. Nad môj dom došiel vrtuľník, kde som bol s rodinou a na základe výpovedí jedného svedka ma zobrali. Vtedy to niekomu pekne pomasírovalo volebnú kampaň“. (ministrom vnútra bol v tom čase Daniel Lipšic – pozn. red.)

Zradil ho vlastný?

V celej svojej výpovedi sa Piťo usiloval spochybniť výpovede hlavného svedka kauzy Viktora Macejáka. „Podľa môjho konšpiračného myslenia je to človek, ktorý ma za sebou nejakú službu – neviem akú. Nevie si ho zaradiť, či je vlastne chránený svedok alebo spolupracujúci obvinený.“  Tvrdí, že ho vo väzbe držia práve kvôli výpovediam Viktora Macejáka, ktorý v prípade figuruje ako chránený svedok. Výpovede ostatných členov údajnej skupiny sa rôznia a podľa Piťa dochádza zo strany prokurátora k ovplyvňovaniu svedkov. „Pán Lipšic, keď prepustili Jakšíkovcov povedal, že to bola zlá práca so svedkami. V mojom prípade je to teda dobrá práca.“ Uviedol vo svojej výpovedi ako dôkaz, že dochádza k ovplyvňovaniu svedkov zo strany prokurátora, tak aby obžalovaní odobrili prokurátorovu teóriu.

Megaproces s Piťovcami
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Kde je začiatok?

Podľa Piťa sa všetko začalo pri trnavskom prípade vydierania podnikateľa, kde už padli rozsudky voči Igorovi Dvorskému a Adamovi Štefunkovi. Táto dvojica údajne tiež patrí k piťovcom a figurujú aj medzi obžalovanými v aktuálne prejednávanej kauze. Tretí z aktérov trnavského prípadu vydierania bol práve svedok Viktor Maceják, ktorý však už ani tam nesedel na lavici obžalovaných, pretože sa rozhodol spolupracovať s políciou. Piťo včera hovoril, že už v čase riešenia trnavského prípadu si myslel, že aj jeho chcú obviniť, ale nevedel ako.

Megaproces s Piťovcami
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Piťo pred súdom poukazoval na rozdiely vo výpovediach svedka počas vyšetrovania. Podľa neho nesedia svedkove slová o tom, ako si mal Piťo objednať vybuchnutie domu či áut, na ktoré mal podľa obžaloby zabezpečiť veci. „Ja som to neurobil, nebol som tam, nemám nič spoločné s tými ľuďmi, ktorým sa to malo stať,“ vyhlásil Piťo na margo údajnej schôdzky, na ktorej sa „akcia“ vraj dohadovala. Spochybnil aj nedovolené ozbrojovanie, ktoré mu pripisovali. Ako povedal, ani jeden náboj mu nenašli. „Všetci v tejto veci výbuchov sú ovplyvňovaní,“ vyhlásil.

Namočený aj v drogách

Z 19tich skutkov, ktorými sa zaoberá súd v prípade piťovcov sa podľa Piťa priamo jeho dotýka 5. Počas svojej výpovede sa vyjadril aj k drogovej trestnej činnosti, za ktorú tiež sedí. Obžalovaný poukázal na to, že v strážnej budove pri jeho dome našli 4,5 gramu marihuany. Tvrdí, že počas jeho vzatia do väzby u neho doma nenašli nič, žiadne zbrane, drogy alebo odtlačky. „Po štyroch mesiacoch, čo som sedel vo väzbe, našli v strážnej budove pri mojom dome 4,5 gramu marihuany. Stratil to tam môj kamarát pán Bielovič prezývaný Vajce, ktorý to fajčí. Množstvo stačí na výrobu maximálne desiatich jednorazových dávok. Bolo to jeho, poznáme sa a viem, že si niekedy zapáli. Netvrdím, že ja si tiež niekedy nezapálim, ale odmietam tvrdenie, že Vajce zháňal drogy pre mňa. Podotýkam, že ma obvinili z drogovej trestnej činnosti na základe 4,5 gramu marihuany, ktoré našli štyri mesiace po mojom vzatí do väzby.“ Podľa Piťových slov, ak by mali páchať drogovú trestnú činnosť, Vajce mal dosť času počas tých štyroch mesiacov, odkedy ho vzali do väzby, sa niekde skryť, aby ho nenašli. Nakoľko, ako tvrdí Piťo, s obchodom s drogami nemali nič spoločné Vajce tak neurobil a nakoniec ho kvôli 4,5 gramom trávy zavreli do basy. Vajce vo svojej výpovedi tvrdí, že tráva bola jeho. Na súde Piťo svojho kamaráta s prezývkou Vajce obhajoval a zastával sa ho. „Je to slušný človek, majú aj veľa pozemkov. Zaťažili ho trestom, obvinili ho z podporovania zločineckej skupiny, pretože je údajne môj vrátnik a že pre mňa zháňal drogy. Ak ho pustia, kľudne vezmem na seba, že tých 4,5 gramu marihuany bolo mojich, aj keď je pravdou, že nebolo.“ Ďalej dodáva, že opäť sú všetky obvinenia založené na tvrdení chráneného svedka Macejáka.

Megaproces s Piťovcami
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prokurátor sa od Piťa odpovedí nedočkal

Vysmiaty bos piťovcov samotný Juraj Ondrejčák včera vypovedal o skutkoch, ktoré - ako tvrdí – nespáchal, takmer hodinu a pol. Po skončení svojej výpovede ďalej odmietol vypovedať, a tak sa prokurátor nedočkal odpovedí na svoje otázky.

Megaproces s Piťovcami
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prokurátor v pondelok predniesol obžalobu na 17tich údajných členov skupiny za 19 skutkov. Sú to najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s tzv. vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Vyšetrovací spis obsahuje 21 zväzkov s viac ako sedemtisíc stranami.

 

Megaproces s Piťovcami
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Počas prípravného konania vypočuli takmer 100 ľudí, robili konfrontácie medzi osobami a zabezpečovali množstvo znaleckých posudkov z rôznych odborov. V prípade uznania viny hrozí obžalovaným 20 až 25 rokov väzenia, ako aj ďalšie tresty vrátane prepadnutia majetku. Jeden z obžalovaných pri predbežnom prejednaní obžaloby oznámil, že chce pristúpiť na dohodu o vine a treste. Jeho prípad vyčlenili na samostatné konanie, ktoré bude v piatok ráno v budove súdu v Pezinku. Dohodu bude schvaľovať súd.

Pojednávania v tejto veci sú naplánované do konca novembra. Viktor Maceják ako chránený svedok by mal vypovedať v septembri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu