Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Piťo svoje zadržanie spojil s predvolebnou kampaňou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PEZINOK – Výpoveď údajného šéfa zločineckej skupiny piťovci Juraja O., prezývaného Piťo trvala pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku približne 50 minút.

Pomáhal si tabuľou na stojane, na ktorú písal poznámky. Tie mali by byť založené medzi dôkazy. Podľa Juraja O. bolo jeho zadržanie súčasťou predvolebnej kampane a zdôrazňoval, že svedkovia, ktorí voči nemu vypovedajú, sú zmanipulovaní políciou.

"Moje zadržanie prebiehalo tak, aby čo najviac pomasírovalo predvolebnú kampaň, aj sa im to podarilo, novinári na to skočili,“ povedal pred súdom Juraj O. V novembri 2011 ho zadržali spolu s ďalšími obvinenými pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii, použili pri tom aj vrtuľník. Juraj O. pomocou náčrtov vysvetľoval svoju obhajobu, v ktorej spochybňoval tvrdenia kľúčových svedkov, najmä Viktora Macejáka, ktorý mal byť spolupracovníkom údajných piťovcov.

"Obidvaja sú obvinení, obidvom hrozia vysoké tresty, o chvíľu tu bude súťaž o osem rokov. Kto prvý potvrdí nejakú konštrukciu, dostane osem rokov," povedal Juraj O. o svedkoch. Po skočení svojej výpovede odmietol odpovedať na ďalšie otázky. Obvinený je zo založenia a riadenia zločineckej skupiny, objednávky výbuchu auta a drogovej trestnej činnosti.

Po ňom vypovedal Miroslav A., ktorý odmietol obvinenia uvedené v obžalobe a o svedkoch hovoril ako o zločincoch, ktorí sa chcú zbaviť svojej trestnej zodpovednosti. Na ďalšie otázky odmietol odpovedať.

Hlavné pojednávanie s údajnými piťovcami sa začalo v pondelok 12. augusta prečítaním obžaloby, dnes pokračuje výsluchom obvinených. Podľa obžaloby je 18 ľudí obvinených z 19 skutkov. Medzitým však jedného z obžalovaných vylúčili na samostatné konanie a ďalší sa rozhodol uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste.

Obvinení muži sa mali dopustiť trestných činov ako založenie zločineckej skupiny, vydieranie, ublíženie na zdraví, hrubý nátlak, nedovolené ozbrojovanie, obmedzovanie osobnej slobody a drogová trestná činnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu