Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Piťovského mafiána poslali za mreže: Zdenko "Sypač" dostal 4 roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: alamy)

PEZINOK – Zdenko Soldán (1979), prezývaný Sypač, ktorý pôsobil pre skupinu piťovcov v oblasti Stupavy, dnes dostal štyri roky vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Špecializovaný trestný súd mu schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom.

Proti verdiktu sa už nemôže odvolať. Soldán sa pred súdom priznal ku skutkom, ktoré mu obžaloba pripisuje. Soldána zadržala polícia až vo februári tohto roku, nie počas veľkého záťahu na údajných piťovcov. Jeho prípad súdy riešili samostatne.

Prokuratúra Soldána obžalovala, že bol činný pre skupinu piťovcov. Pred 5. marcom 2010 ho poveril iný člen skupiny, aby podpálil stravovaciu prevádzku v Stupave. Chceli tak prinútiť majiteľov, aby platili výpalné. Soldán do prevádzky hodil fľašu s horľavinou a poškodil zariadenie podniku. Soldán bol aj pri „riešení“ konfliktu v tejto prevádzke. S ďalšími mužmi tam prišli ku skupine ľudí, ktorí „robili problémy“ a zbili ich. 

Viacero skutkov, ktoré Soldánovi pripisujú, súvisí s vecami, ktoré u neho našli pri zadržaní 11. februára. Zabezpečil si napríklad pištoľ a strelivo, ktorá mu pri zadržaní policajtmi vypadla. V izbe, kde býval, mu našli aj hlaveň a iné časti zbrane, aj strelivo. Mal aj striekačku s 979 miligramami metamfetamínu, čo zodpovedá 17 obvyklým dávkam drogy. Stermi z rúk u neho zistili stopy metamfetamínu a heroínu. 

Medzi skutkami, ktoré prokurátor pripisuje údajným piťovcom vo veľkej kauze so skupinou obžalovaných okolo Juraja O. alias Piťa, sú najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s tzv. vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. 

Už v decembri 2012 prokurátor podal obžalobu na časť údajnej skupiny piťovcov aj za skutky, ktoré súvisia s podvodom so získanými hypotekárnymi úvermi z USA. Súd obžalobu neprijal a vrátil do prípravného konania, prokuratúra ju znovu predložila. 

Polícia v novembri 2011 urobila záťah na údajných piťovcov. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva údajný šéf skupiny Juraj O., alias Piťo, a kukláči ho zadržali. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Juraja O., sú vo väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu