Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zlom v kauze kokaínovej jachty: Skonal na lodi brat zavraždeného Deáka?

Rindzák či Deák? Identitu tela odhalí až analýza DNA
Rindzák či Deák? Identitu tela odhalí až analýza DNA (Zdroj: The Australian, polícia)

BRATISLAVA/WELLINGTON - Odhaľovanie identity mŕtveho muža, ktorého telo začiatkom novembra našli na jachte plnej kokaínu v tichomorskom štáte Tonga, pripomína nekonečný príbeh. Hoci austrálska polícia už od novembra tvrdí, že išlo o Humenčana Milana Rindzáka (35), slovenská strana to dodnes nepotvrdila. Televízia JOJ má navyše indície, ktoré smerujú k úplne inému Slovákovi, bratovi údajného mafiána zavraždeného v októbri 1999.

Televízia sa odvoláva na utajený zdroj, podľa ktorého sa na jachte plnej kokaínu a peňazí v novembri neplavil Milan Rindzák, ale Maroš Deák (47) s jeho dokladmi. Ten zmizol asi dva mesiace po tom, čo jeho brata Romana v októbri 1999 zastrelili. Odvtedy bol v policajnej evidencii vedený ako nezvestný.

V októbri 2010 však naňho bol vydaný európsky zatykač. Odvtedy je na úteku a údajne sa zdržiaval v Thajsku. Maroš bol neustále v kontakte s rodinou, matke sa však od septembra minulého roka neozval. "So synom sme boli vo veľmi úzkom kontakte. Hovorila som s ním koncom septembra a do dnešného dňa nevieme, čo je s ním," zúfa Viera Deáková.

Marošovo odmlčanie a nájdenie mŕtveho muža na jachte v Tichomorí, tak časovo zhruba sedí. Identita tela však bude definitívne potvrdená až po analýze DNA, ktorú polícia naďalej vykonáva. "V súčasnej dobe prebieha expertízna analýza porovnávacieho materiálu," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Ak by sa vylúčilo tvrdenie austrálskej strany, a teda že telo patrilo Milanovi Rindzákovi, Deákova matka je pripravená poskytnúť svoje DNA.

Odhalenie identity mŕtveho muža sa tak blíži ku koncu. Naďalej je však isté len to, že dodnes neexistuje 100-percentný dôkaz o tom, že na jachte v tichomorskom štáte Tonga bolo nájdené telo slovenského občana.

Telo, ktoré má patriť Slovákovi, našli v novembri potápači na palube stroskotanej jachty JeReVe neďaleko austrálskeho pobrežia. Na palube boli okrem neho aj 204 kg kokaínu za takmer 120 miliónov eur, slovenské doklady totožnosti a peniaze v rôznych menách. Na palube 13-metrovej jachty JeReVe smerujúcej s nákladom do Austrálie bol s neznámym mužom aj ďalší člen posádky, ktorý je však dodnes nezvestný. Údajného Slováka už medzitým v Tichomorskom štáte Tonga pochovali a to bez patričnej úcty. Na poslednej rozlúčke totiž neboli žiadni príbuzní, pretože podľa austrálskej polície o muža nejavili záujem. Rodičia Milana Rindzáka, ktorému podľa prvých informácii malo telo patriť, od začiatku odmietajú, že by mohlo ísť o ich syna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu