Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nezrovnalosti v prípade smrti vojaka: Príbuzní hovoria o vražde, polícia to popiera!

Ivan prišiel o život v tejto trebišovskej reštaurácii
Ivan prišiel o život v tejto trebišovskej reštaurácii (Zdroj: topky,az-europe.eu)

TREBIŠOV - Kde je pravda? V utorok hodinu pred polnocou v trebišovskej reštaurácii Berehovo skonal po zákroku polície profesionálny vojak Ivan Koliščák (†40). Prípadom sa okamžite začalo zaoberať Ministerstvo vnútra, ktoré odmieta pochybenie polície a hovorí o náhlom zlyhaní srdca. Príbuzní nebohého Ivana, ktorí ho na vlastné oči videli zomierať, však majú iný názor. Mužov zákona označili za vrahov a vojakovu smrť žiadajú prísne prešetriť.

Štátni policajti vyrazili do trebišovskej reštaurácie Berehovo krátko pred 23:00 na podnet čašníčky, ktorá sa sťažovala na podguráženého hosťa. Tým mal byť profesionálny vojak Ivan Koliščák, ktorý podľa svedkov čašníčku skutočne obťažoval, no popíjal len nealko. Podľa stanoviska, ktoré po tragédii poskytlo Ministerstvo vnútra, ho muži zákona mali po príchode na miesto vyzvať, aby uhradil spôsobenú škodu a bar opustil, čo však odmietol a napadol jedného z členov hliadky.

V tom policajti zakročili a muža sa snažili spacifikovať. "Po ich výzvach, aby upustil od konania mu policajti nasadili putá," opísala incident hovorkyňa Ministerstva vnútra Lucia Gajarová. Podľa Ivanovho otca Júlia, však nešlo o "obyčajné" nasadzovanie pút, ale brutálny zákrok. "Jeden z nich mu kľakol na krk. Syn mal ústa pritlačené k podlahe a nemohol dýchať. Darmo som kričal, že ho zabijú," povedal pre denník Plus jeden deň zúfalý otec. Ivan podľa jeho slov po chvíli začal modrať, a keď naposledy vydýchol, policajti jeho bezvládne telo odvliekli do vestibulu.

Túto verziu však polícia striktne odmieta. Podľa nich bol Ivan v čase, keď ho prevádzali do vestibulu pri vedomí. "Vyviedli ho do vestibulu, kde čakali na príchod RZP, nakoľko jeho príbuzní policajtom oznámili, že takého stavy už mal aj v minulosti a je potrebné mu podať nejaké lieky na upokojenie. Viditeľné vonkajšie zranenia nemal, bol pri vedomí,  v jeho prítomnosti boli aj príbuzní," stojí v stanovisku, ktoré poskytla Garajová.

To, že Ivan je v bezvedomí, mali zistiť až po príchode záchranárov. Tí mu už však pomôcť nevedeli. „Nepodarilo sa nám ho oživiť,“ uviedol hovorca záchranárov Boris Chmel. Prípad na mieste prevzal vyšetrovateľ inšpekcie Ministerstva vnútra. Podľa predbežnej správy z pitvy bola určená príčina smrti:  „najpravdepodobnejšie bližšie nešpecifikovaná fatálna porucha rytmu srdca“. Podľa polície mal Ivan na tele len minimálne poranenie, ktoré nijak nesúviseli s jeho úmrtím, ani ho neurýchlili.

Otec Július však všetko vidí inak. "Zabili ho! Sú to vrahovia! Celé sa to odohralo meter odo mňa. Na vlastné oči som videl, ako mi zomiera syn," rozhorčuje sa. Ivanova rodina túži len po tom, aby kompetentní jeho smrť riadne vyšetrili a potrestali vinníkov. V spravodlivosť však veľmi neveria. Ivan patril medzi skúsených vojakov a slúžil v kasárňach v Trebišove. „Pracoval na pozícii strelec mechanizovaného družstva. Bol na misiách v Kosove v roku 2006 a v Afganistane v roku 2012. V armáde slúžil necelých 12 rokov,“ povedala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková .

Tragický prípad momentálne vyšetruje ako Obvodné oddelenie policajného zboru v Trebišove, tak aj Inšpekcia ministerstva vnútra Krajského riaditeľstva Policajnéhozboru Košice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu