Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrť vojaka Ivana (†40) po zákroku polície: Znalci prišli so šokujúcim záverom!

Ivan zomrel v tejto reštaurácii v Trebišove
Ivan zomrel v tejto reštaurácii v Trebišove (Zdroj: topky,az-europe.eu)

TREBIŠOV - Profesionálny vojak Ivan Koliščák (†40) zomrel ešte v apríli tohto roka po zákroku polície v trebišovskej reštaurácii. Ministerstvo vnútra vtedy uviedlo, že policajti nepochybili a zákrok proti podľa nich agresívnemu mužovi bol adekvátny. V júni však vyšetrovanie prinieslo šokujúce posudky znalcov, ktoré ukázali, že všetko bolo inak.

Tragický incident sa odohral koncom apríla, keď čašníčka z reštaurácie Berehovo zavolala políciu na podguráženého hosťa, ktorým mal byť práve vojak Ivan Koliščák. Muži zákona ho po príchode na miesto spacifikovali a zatkli, no on počas zákroku prestal dýchať, stratil vedomie a nakoniec pred očami rodiny naposledy vydýchol.

Po náhlej smrti vojaka sa rozvíril kolobeh obviňovaní a výčitiek, ktoré pozostalí smerovali na zasahujúcich policajtov. Tí podľa nich konali neadekvátne a pri zákroku Ivana pripravili o život. Ministerstvo vnútra všetky obvinenia obratom poprelo a ako príčinu jeho smrti udalo náhle zlyhanie srdca. Vyšetrovanie však pár mesiacov na to ukázalo, že pravda je na strane rodiny.

Znalci vyvrátili verziu o zlyhaní srdca

Ministerstvo vnútra po tragédii zverejnilo stanovisko, v ktorom uviedlo, že podľa predbežnej správy z pitvy bola príčinou smrti vojaka „najpravdepodobnejšie bližšie nešpecifikovaná fatálna porucha rytmu srdca“. V júni, dva mesiace po tragédii, však vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva vnútra prečítal záver znaleckého posudku, ktorý jasne dokazuje, že išlo o násilnú smrť - udusenie v dôsledku znemožnenia dýchania, a to buď stlačením krku v oblasti hrtana s nemožnosťou prijímať kyslík, alebo s pritlačením hrudníka s následným znemožnením dýchacích pohybov.

Posudok tak dal za pravdu rodine, ktorá od začiatku tvrdila, že za smrť Ivana môžu zasahujúci policajti. "Jeden z nich mu kľakol na krk. Syn mal ústa pritlačené k podlahe a nemohol dýchať. Darmo som kričal, že ho zabijú," povedal ešte v apríli vojakov otec. Ivanova rodina sa už vtedy zaprisahala, že urobí všetko pre to, aby bola jeho smrť prísne prešetrená.

Obvinenie dodnes nepadlo

Hoci znalci ešte v júni dokázali, že vina je na strane polície, vyšetrovateľ doposiaľ žiadne obvinenie nevzniesol. Právny zástupca pozostalých po vojakovi Juraj Kus, sa preto rozhodol podať sťažnosť na prešetrenie postupu vyšetrovateľa do rúk generálneho prokuratúra, píše denník Korzár. Podľa neho boli prvé informácie ministerstva o zlyhaní srdca vojaka zavádzajúce, pretože nevychádzali z pitvy, ale z listu o prehliadke mŕtveho.

Ivan Koliščák patril medzi skúsených vojakov a slúžil v kasárňach v Trebišove. Pracoval na pozícii strelec mechanizovaného družstva. Bol na misiách v Kosove v roku 2006 a v Afganistane v roku 2012. V armáde slúžil necelých 12 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu