Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Smrteľný zákrok proti vojakovi Ivanovi (†40): Obvinili policajta Tomáša!

Ivan Koliščák zahynul v tomto bare
Ivan Koliščák zahynul v tomto bare (Zdroj: topky,az-europe.eu)

TREBIŠOV - Dočká sa rodina spravodlivosti? Po tom, čo znalecké posudky vniesli do prípadu smrti vojaka Ivana Koliščáka (†40) v trebišovskom bare nečakaný zvrat, sa vyšetrovanie pohlo smerom k zdarnému koncu. Inšpekcia ministerstva vnútra priznala chybu na strane polície a už aj stihla vyvodiť následky.

Na verejnosť sa začiatkom októbra dostali šokujúce informácie z posudku v prípade policajného zákroku v trebišovskom bare, ktoré ukázali, že profesionálnemu vojakovi Ivanovi počas zásahu nezlyhalo srdce, ako sa spočiatku domnievalo ministerstvo vnútra, no jeho život vyhasol násilnou smrťou. Vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva vnútra vtedy prečítal záver znaleckého posudku, ktorý jasne dokazuje, že Ivanova smrť nastala udusením v dôsledku znemožnenia dýchania, a to buď stlačením krku v oblasti hrtana s nemožnosťou prijímať kyslík, alebo s pritlačením hrudníka s následným znemožnením dýchacích pohybov.

Obvinenie však nepadlo hneď, bolo totiž potrebné vypočuť policajtov aj znalcov, ktorí pracovali na posudku. "V rámci vyšetrovania boli vypočutí pracovníci  odboru poriadkovej polície, ktorí majú na starosti výcvik policajtov k vykonávaniu služobných zákrokov.  Pred samotným meritórnym rozhodnutím je potrebné vypočuť znalcov, ktorí vypracovali znalecký posudok," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová začiatkom októbra.

Definitívne rozhodnutie nakoniec padlo až minulý týždeň. "V danom prípade bolo  vznesené obvinenie príslušníkovi PZ za prečin usmrtenia. Ďalej sa vykonávajú procesné úkony v zmysle trestného poriadku," dodala Kirinovičová. Podľa medializovaných informácií ide o policajta Tomáša P. a vyšetrovanie naďalej prebieha.

K tragickému prípadu došlo v apríli tohto roka v jednom z trebišovských barov. Polícia zakročila voči vojakovi Ivanovi Koliščákovi, ktorý na mieste zomrel. Policajnú hliadku tam vyslali pre ohlásenú výtržnosť. Vojak z miestneho útvaru, ktorý sa jej dopustil, pri príchode hliadky už kľačal pred barom so zdvihnutými rukami. Následne bol vyzvaný na úhradu spôsobenej škody a aby opustil zariadenie, fyzicky však zaútočil na člena hliadky. Policajti mu potom nasadili putá. Prítomní otec a brat vojaka pre médiá uviedli, že jeden z policajtov si kľakol Ivanovi na krk tak, že nemohol dýchať, následkom čoho zomrel.

Ivan Koliščák patril medzi skúsených vojakov a slúžil v kasárňach v Trebišove. Pracoval na pozícii strelec mechanizovaného družstva. Bol na misiách v Kosove v roku 2006 a v Afganistane v roku 2012. V armáde slúžil necelých 12 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu