Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Už je to tu: Prepustení väzni vyčíňajú aj na Slovensku!

Slovenské väznice opustilo 753 trestancov
Slovenské väznice opustilo 753 trestancov (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Následky vyhlásenej amnestie na seba nenechali dlho čakať. V policajnej cele dnes skončil Trnavčan (39), ktorého len včera večer prepustili z väzenia. Jeho prvé kroky viedli do ubytovne, kde sa dobýjal do izby bývalej manželky a jej súčasného priateľa. Policajti riešia aj ďalšiu osobu, ktorá kradla v obchodných centrách. Informoval o tom dnes policajný prezident Tibor Gašpar.

Zločinca prepustili z väzenia včera okolo 20:00 a namieril si to rovno za bývalou láskou. Keď mu však nechcela otvoriť dvere, začal sa jej vyhrážať. "Búchal na vchodové dvere bytu, pričom sa slovne vyhrážal bývalej manželke a jej priateľovi," uviedla trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Následne vykopol dvere a obom sa ďalej vyhrážal, pričom nešetril vulgarizmami. Zastavila ho až privolaná policajná hliadka, ktorá mu nasadila putá a odviezla na oddelenie. "Vyšetrovateľ  ho zadržal a obvinil z prečinu porušovania domovej slobody a prečinu nebezpečného vyhrážaniam," dodala hovorkyňa. V tzv. superrýchlom konaní vyšetrovateľ spracoval podnet pre prokurátora na podanie obžaloby. Muž z Trnavy bol aj v minulosti trestaný za tie isté trestné činy a ublíženie na zdraví.

Okrem týchto prípadov sa amnestia na bezpečnostnej situácii podľa Gašpara neprejavila. Informoval, že policajti sa na prepustenie väzňov pripravovali od polovice decembra a pritom spolupracovali aj s justičnou strážou.

Z väzenia sa vďaka prezidentovej amnestii k 20. výročiu vzniku Slovenskej republiky dostalo podľa ministerstva spravodlivosti 753 odsúdených. "Ide predovšetkým o odsúdených, ktorí sa vo výkone trestu odňatia slobody nachádzali pre spáchanie trestného činu krádeže, marenia výkonu úradného rozhodnutia, podvodu, sprenevery a podobne," povedala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková. Odsúdených stihli všetky väznice prepustiť do stredajšej polnoci (2.1.), s výnimkou väznice v Sučanoch. V nej totiž bolo najviac odsúdených, na ktorých sa mohla amnestia vzťahovať. O posledných troch odsúdených tam bolo podľa Zlatohlávkovej rozhodnuté až v skorých ranných hodinách.

Naplnenosť 18 slovenských ústavov sa vďaka amnestii znížila z približne 108 percent na asi 99 percent. Zbor väzenskej a justičnej stráže však v súčasnosti eviduje viac ako 1800 právoplatne odsúdených osôb, ktoré zatiaľ na výkon trestu nenastúpili. U niektorých z nich sa budú ich tresty v rámci amnestie ešte posudzovať.

Z väzenia sa vďaka amnestii mohli dostať iba tí, ktorých trest odňatia slobody neprevyšoval 18 mesiacov a mali si ho odsedieť vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Túto podmienku spĺňalo asi 1300 väzňov. Amnestia sa však podľa rozhodnutia prezidenta nevzťahovala na tresty za trestné činy s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví alebo škody veľkého rozsahu, na tresty za zanedbania povinnej výživy, ohrozovania mravnej výchovy mládeže, šírenia toxikománie, podávania alkoholických nápojov mládeži a ani na tresty uložené za ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a opilstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu