Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rezort spravodlivosti potrebuje 20 miliónov: Väzňov chce monitorovať elektronicky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spustenie projektu elektronického monitoringu odsúdených stojí pred zásadnou otázkou, kde na to vziať peniaze. Ministerstvo spravodlivosti SR odhaduje, že by potrebovalo desať až 20 miliónov eur. Práve od finančných možností bude pravdepodobne závisieť to, ktorý variant vedenie rezortu vyberie.

"V súčasnosti je spracovaná štúdia uskutočniteľnosti. Ministerstvo spravodlivosti SR sa momentálne snaží nájsť možné zdroje financovania," povedala hovorkyňa rezortu Jana Zlatohlávková. O financovaní projektu hovorí ministerstvo spravodlivosti s rezortom financií, cieľom je, aby sa použili európske peniaze - z Operačného programu Informatizácia spoločnosti.
      
"Finančným možnostiam bude treba prispôsobovať jednotlivé modely fungovania a zavádzania elektronického monitoringu. Sú rôzne verzie," povedala šéfka Sekcie trestného práva na Ministerstve spravodlivosti SR Lucia Kurilovská. Hlavnou myšlienkou elektronického monitoringu je sfunkčniť ukladanie trestu domáceho väzenia. V súčasnosti musia odsúdených, a to ako dodržiavajú obmedzenia, ktoré vyplývajú z tohto trestu, kontrolovať probační a mediační úradníci, bez technického zabezpečenia však vznikajú problémy. Zavedenie elektronického monitoringu by podľa Kurilovskej pomohlo, aby sa tresty domáceho väzenia ukladali častejšie. V rokoch 2006 až 2011 ich uložili len niečo cez 200 odsúdeným. Viac ľudí v domácom väzení a menej v murovaných väzeniach znamená ušetrené peniaze a má aj ďalšie výhody. Systém elektronického monitoringu by sa podľa Kurilovskej dal využiť aj pri trestaní povinnou prácou, pri podmienečnom prepustení z väzenia či pri domácej väzbe.
      
Kurilovská očakáva výsledky z Českej republiky. K dispozícii mali vlani 25 náramkov na elektronický monitoring, testovalo ich 47 ľudí, 43 z nich bolo odsúdených na domáce väzenie. "Hodnotenie výsledkov experimentu je pozitívne a boli splnené jeho plánované ciele," píše sa na stránke Probačnej a mediačnej služby Českej republiky (PMS ČR). Nákup 500 elektronických náramkov naplánovali na tento rok, systém a jeho päťročná prevádzka bude podľa PMS ČR stáť asi 229,5 milióna českých korún (cca 9 mil. eur). Náklady na jeden deň jedného odsúdeného v českej väznici sú približne 1000 českých korún (39 eur), jeden deň elektronického monitorovania jedného človeka stojí 165 českých korún (6,4 eura), odhaduje PMS ČR. Od roku 2010 v ČR uložili viac ako 850 trestov domáceho väzenia, vo výkone je v súčasnosti 330 odsúdených. Česi odhadujú, že vďaka tomu ušetrili 107 miliónov českých korún (4,2 mil. eur), ktoré by museli vynaložiť, ak by títo ľudia boli v ústave na výkon trestu. "Predbežné výsledky, ktoré spracovávali v Českej republike ukazovali, že je to projekt, ktorý má budúcnosť. Nemyslím si, že by niečo okrem finančných záležitostí malo výrazne ovplyvniť, či k tomu pristúpiť, alebo nie," uzavrela Kurilovská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu