Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lekárka zavinila smrť novorodenca pri pôrode, dostala trest 300 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Peňažný trest tristo eur za nedbanlivostný trestný čin ublíženia na zdraví potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 52-ročnú lekárku z Brezna Dagmar Krešákovú. Lekárka zavinila smrť novorodenca pri pôrode.

Udalosť sa stala v marci 2005 v Nemocnici s poliklinikou v Brezne. Podľa rozsudku lekárka ako starší sekundár na gynekologicko-pôrodníckom oddelení nedostatočne sledovala zdravotný stav už hospitalizovanej rodičky, u ktorej išlo o rizikové tehotenstvo a neurobila potrebné opatrenia včas. Nezistila ohrozenie plodu nedostatkom kyslíka a nevykonala cisársky rez.

Operačný zákrok urobila v čase, keď už bola situácia kritická a došlo k vnútromaternicovému uduseniu novorodeniatka ženského pohlavia v priebehu pôrodu. Podľa znalcov ak by sa plod bol vybral skôr, mohol byť živý. Na zákrok sa však čakalo, kým príde lekár, ktorý mal tzv. príslužbu, ale nebol v nemocnici, čo podľa znalcov je odborne neprípustné a prísne neštandardné.

Znalci tiež poukázali na skutočnosť, že v noci pred cisárskym rezom nikto rodičku nesledoval a neverifikoval, či nenastupuje pôrodná činnosť. Neskôr sa zistilo, že novorodeniatko malo vrodené ojedinelé vývojové chyby srdca a nadobličiek, čo by ovplyvnilo kvalitu jeho života.

Okresný súd v Brezne uznal lekárku za vinnú a vymeral jej peňažný trest tristo eur. Poškodenú rodičku s jej nárokmi na náhradu škody odkázal súd na občianske súdne konanie. Vtedajšieho primára, ktorý počas pohotovostnej služby rodičku prijímal a podľa prokurátora mal na skutku podiel, spod obžaloby oslobodil prvostupňový súd a odvolací to potvrdil.

Súd na základe znaleckého posudku však konštatoval, že pochybil i primár, ale nie do takej miery, aby to zakladalo jeho trestnoprávnu zodpovednosť za smrť novorodenca. Svoj podiel viny na situácii mala aj Nemocnica a službukonajúce zdravotné sestry. Voči rozsudku sa odvolala lekárka i prokurátor, požadujúci uznať vinu aj pre primára. Odvolací senát im nevyhovel a prvostupňový verdikt potvrdil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu