Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenský súd si overuje u maďarského, kde vlastne Csatáry je

 László Csatáry
László Csatáry (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Krajský súd v Košiciach podľa štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej požiadal príslušný maďarský súd o informáciu, kde sa aktuálne nachádza László Csatáry, podozrivý zo spáchania zločinov proti ľudskosti počas druhej svetovej vojny.

"Maďarská strana bola dožiadaná ohľadne toho, kde sa momentálne Csatáry nachádza. Nemôžeme vychádzať len z mediálnych informácií, ale potrebujeme ich mať podložené," povedala Jankovská pre TASR na margo protichodných informácií maďarskej tlačovej agentúry MTI.

Dodala, že v tejto mimoriadne citlivej kauze koná senát košického súdu a Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR sa len snaží byť informované a dohliadať na to, aby nedošlo k zbytočným prieťahom v konaní.

MTI v utorok 21. augusta informovala, že súd nepredĺžil Csatáryho domácu väzbu, pričom stanovených 30 dní väzby vypršalo koncom minulého týždňa. Dnes Budínsky ústredný obvodný súd prostredníctvom MTI informoval, že Csatárymu rozhodnutím zo dňa 16. augusta 2012 domáce väzenie predĺžil, maximálne do 18. novembra. Verdikt súdu zatiaľ nenadobudol právoplatnosť.

Csatáryho stíha z vojnového zločinu Budapeštianska vyšetrovacia hlavná prokuratúra, na Slovensku však bol už po vojne odsúdený na trest smrti. Ak by košický súd potvrdil rozhodnutie o vine a rozsudok zmenil z trestu smrti napríklad na doživotie, mohlo by Slovensko požiadať maďarskú stranu o Csatáryho vydanie a rovno ho umiestniť do ústavu na výkon väzby.

"Podľa informácií, ktoré má MS SR k dispozícii, momentálne sa v spise vykonávajú procesné úkony. Až po zistení jeho pobytu a ostatných procesných úkonoch budeme vedieť bližšie povedať, ako sa bude ďalej postupovať," povedala Jankovská. "Najskôr musí mať senát, ktorý bude vo veci rozhodovať, informácie z maďarskej strany. Potom môže robiť ďalšie úkony, ktoré budú smerovať k rozhodnutiu," dodala s tým, že až po rozhodnutí môže súd požiadať o vydanie Csatáryho.

Maďarská prokuratúra 22. septembra nariadila na základe žaloby jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala (SWC) vyšetrovanie v kauze vojnového zločinu v Košiciach z roku 1944. Maďarská polícia 97-ročného muža zadržala 18. júla, Budínsky ústredný súd v ten istý deň nariadil domácu väzbu podozrivého.

Csatáry podľa SWC zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili, a čelí aj obvineniu z pomáhania pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944.

Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu