Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bitkár Nikolas: Opitý zmlátil dvoch mužov, dostal tri a pol roka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na tri a pol roka nepodmienečne za opakované trestné činy ublíženia na zdraví a výtržníctva vymeral dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 20-ročného Nikolasa Prúdiusa z Jelšavy. V Jelšave opitý zbil a zranil dvoch mužov, ktorých museli hospitalizovať.

Začiatkom apríla v krčme Bíďo bar sa terčom Nikolasových pästí stal o štyri roky starší Milan. Opitý Nikolas ho napadol v krčme i pred ňou, ťahal ho za mikinu a keď Milan spadol, tak ho kopol do hlavy. Spôsobil mu ľahký otras mozgu, pomliaždenie tváre a úrazové prederavenie ušného bubienka a Milana museli hospitalizovať.

Na druhý deň sa však násilník Milanovi ospravedlnil a dohodol sa na náhrade škody. Koncom mája pred pohostinstvom Pivečko u Eriky sa dostal Prúdius do konfliktu s 25-ročným Andrejom. Ten však bránil iného mladíka a na Nikolasa zaútočil prvý.

Ten Andrejovi úder vrátil a potom na zemi ležiaceho kopal tak, že mu poškodil oko. Andreja museli operovať v košickej nemocnici. Napadnutý Milan maródoval 16 dní, Andrej 62 dní.

Okresný súd v Revúcej za opakované ublíženie na zdraví a výtržníctvo uložil Nikolasovi štyri roky odňatia slobody v najľahšom väzení. Voči verdiktu sa odvolal prokurátor a požadoval prísnejší trest s aplikáciou tzv. asperačnej zásady.

Naopak, Prúdius sa odvolal s tým, že vzhľadom na priznanie a ďalšie poľahčujúce okolnosti trest je neprimerane prísny. Dôvodil, že k obom útokom sa priznal, oľutoval ich a obetiam sa ospravedlnil. Navyše s Andrejom uzavrel dohodu o postupnom splácaní odškodného.

Nikolasov obhajca navrhoval odvolaciemu súdu uložiť trest tri roky podmienečne s maximálnou päťročnou skúšobnou lehotou, počas ktorej bude na správanie sa obžalovaného dohliadať mediačný úradník súdu. Advokát navrhoval i obmedzenia, ako je zákaz požívania alkoholu, zákaz vstupu do pohostinstiev a na zábavné podujatia.

Odvolací senát nevyhovel ani prokurátorovi, ani Nikolasovi. Ponechal nepodmienečný trest, ale znížil ho zo štyroch na tri a pol roka. Navyše súd zaviazal Nikolasa zaplatiť Andrejovi bolestné 1 500 eur. Sudca by bol nariadil hneď aj výkon trestu, ale Prúdius sa na odvolacom konaní nezúčastnil.
Rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici je právoplatné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu