Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Proces s hokejistom Ščurkom sa vracia na začiatok

Ladislav Ščurko
Ladislav Ščurko

KOŠICE – Pojednávanie s bývalom hráčom hokejového klubu HC Košice Ladislavom Ščurkom sa po takmer dva a pol roku vracia na úplný začiatok.

Ščurko, obžalovaný z vraždy hokejového rozhodcu Mareka Liptaja na dnešnom pojednávaní trval na tom, aby sa všetky úkony a dôkazy zopakovali po tom, čo kvôli dlhodobej práceneschopnosti predsedu senátu Jána Poprockého prevzal prípad sudca Milan Husťák.

26-ročný hokejista HC Košice  je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy hokejového rozhodcu Mareka Liptaja. Podľa obžaloby mal Ščurko 5. januára 2008 na odpočívadle štátnej cesty z Košíc do Prešova zavraždiť Mareka Liptaja, ktorého bodol a sekol minimálne 19-krát nožom do hornej časti tela. Pozostatky rozhodcu našli v decembri 2008 medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica. Ščurko, ktorý sa v minulosti pred vyšetrovateľom aj pred súdom k činu priznal, na pojednávaní 14. júla 2010 vyhlásil, že skutok nespáchal a je nevinný.

Právny zástupca Ladislava Ščurka Alexander Farkašovský poukázal na nedostatky pri zadržaní jeho klienta a pri zaisťovaní dôkazov. Uviedol, že jeho klient nikdy nemal problémy so zákonom. „Na môjho klienta bol vyvíjaný psychický nátlak. Policajti mu tvrdili, že ak sa prizná k činu, okamžite ho prepustia, pritom môj klient mal vtedy v krvi 1,7 promile alkoholu, pretože to bolo tesne po oslave titulu majstra Slovenska,“  uviedol Farkašovský pre súdom s tým, že je nutné zopakovať všetky procesné úkony a dôkazy. Zároveň navrhol vypočutie ďalších svedkov a požiadal o odročenie pojednávania.

Ščurko dnes trval na tom, čo vypovedal už v predchádzajúcom procese, keď po zmene výpovede za páchateľov označil dvoch mužov, ktorých prvýkrát v živote videl na odpočívadle, kam odviezol Mareka Liptaja v osudný deň na stretnutie. Z auta iba videl, ako bezvládneho Mareka Liptaja muži naložili do kufra jeho auta. Jeden z nich si k nemu prisadol a prikázal mu ísť smerom na Kežmarok.

Druhý z mužov ich sledoval v terénnom aute. Medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica sa tela zbavili. Jeho nechali žiť, pretože, ako vypovedal Ščurko, páchatelia mu povedali, že by bolo škoda hokejistu. Svoju výpoveď zmenil až v júli 2010 preto, lebo sa bál o svoj život a až po takom čase našiel odvahu brániť sa. Navyše bol podľa vlastných slov pri vypočúvaní v strese, pretože vyšetrovatelia ho mali presviedčať, že všetky dôkazy smerujú proti nemu.

Predchádzajúci obhajca mu poradil, aby nemenil výpoveď s tým, že budú žiadať súd, aby prekvalifikoval skutok na zločin zabitia. Po výmene obhajcov nový zástupca Ladislava Ščurka Alexander Farkašovský pred súdom poukázal na závažné procesné pochybenia už pri zadržaní jeho klienta. Podľa neho mu bolo v prvý deň po zadržaní odopreté zaručené právo na obhajobu a v tom čase nebol dôvod ani na útekovú väzbu.

Od 8. novembra je Ščurko stíhaný na slobode po tom, čo Krajský súd v Košiciach zamietol sťažnosť prokurátora proti jeho prepusteniu z väzby.

„Krajský súd sa stotožnil s názorom Okresného súdu Košice I, že dôvody väzby trvajú, avšak v danom štádiu trestného konania, vzhľadom na dĺžku konania, dĺžku trvania väzby a procesné dôvody, ktoré viedli k zmene v zložení senátu okresného súdu, možno väzbu nahradiť zákonnými zárukami, to znamená, písomným sľubom, dohľadom probačného a mediačného úradníka a tiež uložením primeraného obmedzenia spočívajúceho v zákaze vycestovania do zahraničia,“ uviedla vtedy hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu