Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Radi sa necháte strhnúť davom? Zodpovednosti sa však nezbavíte

Davová psychóza je jav, keď sa človek nechá vtiahnuť do skupiny natoľko, že stráca kontrolu nad svojím správaním. Zobraziť galériu (2)
Davová psychóza je jav, keď sa človek nechá vtiahnuť do skupiny natoľko, že stráca kontrolu nad svojím správaním.

Dav je fenomén, o ktorom sa už toho veľa vie, no mnohé ostáva dodnes zahalené tajomstvom. Hlavne pre tých, ktorí sa nechali davom unášať. Správanie a reakcie, ktoré v nich atmosféra davu vyvolala, sú im úplne cudzie a nepochopiteľné. Často od nich počuť, že v bežnom živote by niečo také nikdy neurobili. Stratenosť v anonymite veľkej skupiny však dokázala urobiť svoje.

„...To oni začali!“

Laicky je už medzi ľuďmi zaužívaný výraz „davová psychóza“. Jav, keď sa človek nechá vtiahnuť do skupiny natoľko, že stráca kontrolu nad svojím správaním. Výsledkom toho je, že činy, ktoré robí, nemusí skutočne chcieť a zabúda na vlastné postoje a názory. Človek potom jednoducho robí niečo, za čo v danom momente necíti zodpovednosť, keďže sa iba prispôsobil skupine. Najlepšie sa to dá pozorovať na skupinách kričiacich športových fanúšikov, v dave ľudí na hudobných koncertoch, alebo len pri prechode cez svetelnú križovatku, keď svieti červená. Dokonca, nemusí ísť ani o veľké masy. Podobné davové správanie možno pozorovať aj v rôznych rovesníckych skupinách medzi mladými ľuďmi.

Hlavne nevybočiť!

Psychológovia z internetovej poradne IPčko.sk sa pri svojej práci stretávajú s podobnými prípadmi. „Mnohí mladí ľudia nám píšu s pocitmi viny a výčitkami za niečo, čo spravili pod vplyvom partie. Predstava, že by ich skupina vyčlenila zo svojich kruhov, je pre nich na prvý pohľad v mnohom oveľa horšia než cena, ktorú zaplatia za to, že nekonali podľa seba“, hovorí riaditeľ poradne Marek Madro.

Zvlášť v mladom veku, keď je pre ľudí dôležité byť súčasťou nejakej skupiny, hrozí, že v snahe zapadnúť stratia kontrolu nad tým, čo vlastne chcú. Skupina totiž znamená v tom čase oveľa viac. „Dokáže nás ovplyvniť do takej miery, že sa prispôsobíme jej normám a snažíme sa správať podľa regulí danej skupiny len preto, aby sme náhodou nijako nevybočovali“, vysvetľuje psychologička a dobrovoľníčka z internetovej poradne IPčko.sk Katarína Gešková.

Ísť proti prúdu?

Je teda dav nebezpečný? Psychológovia z internetovej poradne pre mladých IPčko.sk sa zhodujú: „Byť súčasťou skupiny, alebo nechať sa unášať davom nemusí byť zlé. Je však potrebné nestratiť kontakt so sebou samým, uvedomovať si dôvody svojho konania a nežiť v ilúzii, že v dave sa spolu s nami stratí aj zodpovednosť za naše činy.“

O tom, ako to vyzerá, keď sa človek ponorí do davu, sa dozviete viac aj v krátkom videu z dielne internetovej poradne pre mladých IPčko.sk. Každý mesiac v rámci kampane „Neboj sa byť normálnym“ prinášajú zaujímavé témy zo života, aby tak ľuďom pomohli pochopiť rôzne problematické oblasti, na ktoré denne narážajú a nevedia, čo s nimi.

Ďalšie témy, videá a internetovú poradňu pre mladých nájdete na www.ipcko.sk

 

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu