Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na koronavírus zomrel prvý Európan! Počet nakazených v Taliansku rastie: Premiér upokojuje situáciu

Okrem Číny sa infekčné ochorenie objavilo v 26 ďalších krajinách Zobraziť galériu (6)
Okrem Číny sa infekčné ochorenie objavilo v 26 ďalších krajinách (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino, Chinatopix)

RÍM - Strach z koronavírusu pretrváva. Aj naďalej rastie počet nakazených. Prvý nakazený muž sa vyliečil a lekári usilovne pracujú na nájdení vakcíny. V Taliansku zomreli na koronavírus dvaja ľudia, medzi nimi aj prvý Európan. Svetová zdravotnícka organizácia je znepokojená.

V dôsledku nákazy novým koronavírusom z Číny zomreli v Taliansku dvaja ľudia. Prvé úmrtie na chorobu COVID-19, ktorú nový typ koronavírusy spôsobuje, oznámil v piatok neskoro večer taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza. Muž bol jedným z dvoch starších pacientov v oblasti Benátska, u ktorých panovalo podozrenie na nákazu. V nemocnici ležal podľa talianskych médií 14 dní a prijatý bol s iným druhom ochorenia.

Druhá obeť, premiér upokojuje situáciu

Druhú obeť ochorenia COVID-19, ktoré vírus šíri, úrady zatiaľ neidentifikovali. Podľa agentúry ANSA je novou obeťou žena z oblasti Lombardia, prípad zrejme súvisí s chorými v lombardskom mestečku Codogno. „Chceme upokojiť všetkých obyvateľov. Nariadili sme karanténu u všetkých osôb, ktoré prišli s nakazenými do styku," povedal na piatkovej tlačovej konferencii taliansky premiér Giuseppe Conte.

Na koronavírus zomrel prvý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

V regióne Lombardia sa infekcia zatiaľ potvrdila u 27 ľudí, v Benátsku u dvoch. Nikto z infikovaných údajne nenavštívil Čínu, ktorá je epicentrom nákazy. Medzi nakazenými je podľa talianskych oficiálnych zdrojov i päť zdravotníkov. Zatiaľ nie je jasné, či sú prípady v Lombardii a v susednom Benátsku nejako spojené.

Počet ľudí s koronavírus v Taliansku rastie

Počet prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku rapídne vzrástol. Zvýšil sa pritom počet prípadov infekcie získanej sekundárnou nákazou. Stovky ľudí, ktorí sa dostali do kontaktu s osobami, u ktorých sa potvrdila nákaza, sú v izolácii a čakajú na výsledky testov. V 11 mestách na severe Talianska sú od piatku na týždeň uzavreté školy, kostoly, obchody, štadióny, bary a ďalšie verejné miesta. Úrady v Benátsku a regióne Lombardsko nakázali zavretie škôl, podnikov aj reštaurácií, zrušili tiež športové podujatia a omše. 

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Minister zdravotníctva Roberto Speranza nariadil uzavretie 10 miest okolo mesta Lodi juhovýchodne od Milána. Neskôr však aj ďalšie mestá mimo uzavretú oblasť, kde sa potvrdili prípady, prijali vlastné preventívne opatrenia. Starosta Milána nariadil zavrieť všetky verejné úrady. V provincii Lodi sa tento režim týka zhruba 50-tisíc obyvateľov. Okrem mestečka Codogno sú školy zatvorené aj v meste Cremona. Ministerstvo obrany už zdravotníkom otvorilo svoje zdravotnícke zariadenia, kde sa zriaďujú oddelenia pre liečbu nakazených. Na 130 lôžok je k dispozícii v Piacenze, ďalších 60 miest je v Miláne.

Tisíce nakazených

Celosvetovo sa vírusom nakazilo viac ako 77-tisíc ľudí v 29 krajinách a vyše 2 300 osôb na ochorenie COVID-19 zomrelo. Väčšina prípadov je z pevninskej Číny, ktorá je v epicentre nákazy, kde majú 76 288 prípadov nákazy a 2 345 úmrtí. Počet nových prípadov však v krajine klesá, v sobotu tamojšie úrady oznámili, že zaznamenali 397 nových infekcií, pričom deň predtým to bolo 889.

Loď Diamond Princess, ktorá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

Naopak nárast v prípadoch zaznamenala Južná Kórea, kde za štyri dni stúpol počet infikovaných osôb na 433. Väčšina prípadov pochádza z mesta Tägu a okolitých regiónov, kde do soboty rána narátali 352 prípadov vrátane dvoch úmrtí. Nové úmrtia hlásia aj z Iránu, kde zomrelo po nákaze koronavírusom už päť ľudí. Celkovo potvrdili v krajine 28 prípadov nákazy, medzi ktoré patria aj spomínané úmrtia.

Japonský minister zdravotníctva zase v sobotu informoval, že z výletnej lode Diamond Princess, kde sa koronavírusom nakazilo viac ako 600 ľudí, prepustili pred zavedením karantény 23 ľudí bez toho, aby ich testovali. Kacunobu Kato uviedol, že spomínané osoby podstúpili testy pred karanténou, ktorá začala 5. februára, a mohli opustiť loď bez toho, aby testy absolvujú znova. U troch osôb sa odvtedy testy potvrdili ako negatívne a väčšina ďalších súhlasila, že absolvuje ďalšie testy. Úrady podľa ministra vystopovali všetkých 23 pasažierov a nariadili im, aby 14 dní zostali doma v karanténe.

Svetová zdravotnícka organizácia je znepokojená

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila znepokojenie nad rastúcim počtom prípadov, pri ktorých nie je jasná spojitosť s Čínou alebo inými potvrdenými prípadmi nakazených. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že sa zužuje príležitosť zabrániť šíreniu vírusu. Počet prípadov nákazy mimo Číny je podľa neho relatívne nízky, ale spôsob šírenia vyvoláva obavy.

Okrem Číny sa infekčné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

„Znepokojujú nás prípady bez jasnej epidemiologickej súvislosti, ako je možnosť nákazy pri cestovaní alebo kontaktom s ľuďmi, u ktorých sa nákaza potvrdila,“ povedal. Podľa neho vyvolali mimoriadne znepokojenie ďalšie dve úmrtia v Iráne. V piatok tam ohlásili ďalšie dva mŕtve, o dva dni skôr dvoch mŕtvych z mesta Komu.

Podľa šéfa WHO má 80 percent nakazených chorobou COVID-19 len veľmi mierny priebeh ochorenia, vážnejšie či kritické príznaky má 20 percent pacientov, v dvoch percentách prípadov je choroba smrteľná. Ghebreyesus povedal, že opatrenia, ktoré zaviedla Čína a iné štáty, dávajú nádej, že „je ešte šanca“ zastaviť ďalšie šírenie vírusu. Vyzval štáty, aby vyčlenili viac zdrojov pre prípad vypuknutia epidémie.

Viac o téme: NákazaTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu