Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počet obetí koronavírusu sa vyšplhal na 1 770, takmer 11-tisíc ľudí sa už uzdravilo

Veľká väčšina úmrtí aj nakazených je z čínskej provincii Chu-pej a najmä mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy Zobraziť galériu (12)
Veľká väčšina úmrtí aj nakazených je z čínskej provincii Chu-pej a najmä mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

PEKING - Čínske úrady oznámili v pondelok 105 nových prípadov úmrtí na koronavírus. Celkových počet obetí sa tak vyšplhal na 1 770.

Pribudlo tiež 2 048 nových prípadov nákazy, ďalších 10 844 nakazených sa však z ochorenia COVID-19 od začiatku vypuknutia epidémie pred dvoma mesiacmi zotavilo a opustilo nemocnice, vyplýva z pondelkových štatistík.

Veľká väčšina úmrtí aj nakazených je z čínskej provincii Chu-pej a najmä mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy. V sobotu prvú obeť tejto epidémie ohlásilo už aj Francúzsko, pričom ide zároveň o prvú obeť na území celej Európy. Najčastejšími príznakmi nákazy novým koronavírusom sú horúčka, únava a suchý kašeľ.

Na lodi Diamond Princess sa koronavírus potvrdil u ďalších 99 ľudí

Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u ďalších 99 pasažierov veľkej výletnej lode Diamond Princess (Diamantová princezná), ktorá je od začiatku februára v karanténe v japonskom prístave Jokohama. Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi dosiaľ potvrdili, tak stúpol na 454. Oznámilo to japonské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra DPA.

Medzi 99 nových prípadmi je podľa rezortu 43 Japoncov. Nie je zrejmé či sú v najnovšom čísle zarátaní aj 14 Američania, u ktorých infekciu preukázali testy, no bolo im v pondelok umožnené odletieť spolu s ďalšími evakuovanými do USA, uviedla agentúra AFP. Japonské úrady dosiaľ otestovali na Diamantovej princeznej v súvislosti s koronavírusom 1723 z celkových približne 37.000 pasažierov a posádky, uviedla japonská verejnoprávna televízia NHK.

Diamond Princess je v karanténe v jokohamskom prístave od 4. februára. Jej pasažierov japonské úrady vyzvali, aby sa zdržiavali vo svojich kabínach a na otvorenú palubu vychádzali iba na krátky čas, a to s rúškami na tvárach a s rukavicami. Medzi osobami na lodi sa nachádza aj jeden Slovák.

Na výletnej lodi v Japonsku sa nakazilo 40 Američanov

Viac než 40 Američanov na karanténovanej výletnej lodi v Japonsku sa nakazilo smrteľným koronavírusom a nezaradia ich preto do evakuačného plánu. V nedeľu to oznámili americké zdravotnícke zdroje, ktoré cituje tlačová agentúra AFP.

"Štyridsať z nich je infikovaných," uviedol Anthony Fauci, vysoko postavený predstaviteľ Národného inštitútu zdravia (NIH). Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v sobotu vyhlásilo, že 400 Američanov na výletnej lodi Diamond Princess bude evakuovaných a presunutých do USA, kde ich čaká 14-dňová karanténa. Fauci dodal, že osoby, u ktorých je potvrdená infekcia, nebudú môcť odletieť a zostanú v japonských nemocniciach.

Počet obetí koronavírusu sa
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

Na otázku o závažnosti ochorenia Fauci odpovedal, že sa líši. "Môžete byť infikovaní a mať minimálne príznaky, ale stále máte schopnosť preniesť ochorenie na iného človeka. Alebo môžete byť nakazení a mať výrazné problémy s pľúcami, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu či dokonca zákrok," uviedol. Fauci dodal, že každý, u koho sa prejavujú potenciálne symptómy choroby COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom, nebude zaradený do evakuačného plánu.

Američania na prepravu svojich občanov z Japonska späť do Spojených štátov pripravili dve charterové lietadlá. Niektorí z nich ostatnú na vojenskej základni v Kalifornii a ďalších prevezú do Texasu. Ešte pred vstupom do lietadla budú musieť všetci evakuanti absolvovať lekársku prehliadku a na palubu budú vpustení len tí, u ktorých sa neprejavujú nijaké symptómy ochorenia, uviedla americká ambasáda.

Počet obetí koronavírusu sa
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

Spojené štáty zaviedli dočasný cestovný zákaz pre cudzích občanov, ktorí navštívili Čínu, a karanténne opatrenia pre vlastných obyvateľov vracajúcich sa z danej oblasti, ktorá je epicentrom vypuknutia epidémie.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019. Mimo Číny bol odvtedy zaznamenaný vo viac ako 25 krajinách.

Nákaza sa potvrdila u 14 ľudí evakuovaných z lode v Japonsku

Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u 14 z vyše 300 Američanov a ich rodinných príslušníkov, ktorých letecky evakuovali z výletnej lode Diamond Princess kotviacej od začiatku februára v karanténe v japonskom prístave Jokohama. Oznámilo to v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Ide o pasažierov, ktorých americké úrady informovali, že sa vírusom nakazili v čase, keď už dostali povolenie vystúpiť z lode Diamond Princess a chystali sa odletieť charterovým lietadlom do USA. Americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti (HHS) sa im však po konzultácii s rezortom diplomacie rozhodlo povoliť odlet spolu s ostatnými evakuovanými, na palube lietadla ich však od ostatných izolovalo.

Počet obetí koronavírusu sa
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

"Títo jedinci boli najrýchlejším a najbezpečnejším možným spôsobom presunutí do špeciálnej časti evakuačného lietadla, aby boli izolovaní podľa štandardných postupov," uviedol vo vyhlásení rezort zdravotníctva. Všetci cestujúci sú zároveň dôsledne sledovaní a ak sa u niektorého z nich prejavia príznaky nákazy, budú presunutí do izolovanej časti lietadla, kde mu poskytnú pomoc, dodalo ministerstvo.

Japonsko zruší pre obavy zo šírenia koronavírusu oslavy cisárových narodenín

Pre obavy zo šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 sa v Japonsku nebudú konať verejné oslavy 60. narodenín cisára Naruhita, ktoré boli naplánované na 23. februára. Informovala o tom agentúra AFP.

"Na základe rôznych okolností sme sa rozhodli zrušiť návštevu verejnosti v (cisárskom) paláci pri príležitosti narodenín Jeho Veličenstva," oznámila japonská vláda deň po tom, ako varovala občanov, aby sa vyhýbali masovým zhromaždeniam, ktoré nie sú nevyhnutné. Cisár občanov takisto nepozdraví z balkóna svojho paláca a zrušená bude aj možnosť napísať preňho narodeninové blahoželanie.

Počet obetí koronavírusu sa
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

V Japonsku bol nový druh koronavírusu doposiaľ potvrdený u 60 ľudí. Japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató v nedeľu upozornil na to, že krajina "vstupuje do novej fázy" epidémie. Cisár Naruhito nastúpil na Chryzantémový trón 1. mája 2019 — deň po tom, čo sa jeho otec, bývalý cisár Akihito, vzdal trónu. Naposledy boli oslavy cisárových narodenín zrušené v roku 1996, keď Akihito oslavoval 63. narodeniny. Stalo sa tak po tom, čo boli na japonskej ambasáde v Peru niekoľko mesiacov ako rukojemníci zadržiavaní vysoko postavení diplomati a členovia vlády.

Ozbrojení povstalci z marxistického Revolučného hnutia Tupac Amaru (MRTA) 17. decembra 1996 vtrhli na slávnostnú recepciu usporiadanú japonským veľvyslancom. Zadržali asi 500 rukojemníkov a žiadali prepustenie svojich druhov z peruánskych väzníc. Po štyroch mesiacoch rokovaní špeciálne komando vtrhlo do rezidencie a zastrelilo všetkých povstalcov. O život prišiel aj jeden rukojemník a dvaja príslušníci zásahovej jednotky.

Viac o téme: LoďúmrtiaNákazaPrípadyČínaJaponskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu